Now Reading:
Županije lani iz EU povukle 1,27 milijardi kuna – predvodnik je Međimurska županija!
Full Article 2 minutes read

Županije lani iz EU povukle 1,27 milijardi kuna – predvodnik je Međimurska županija!

Međimurska županija povukla je najviše sredstava iz EU po stanovniku, a vodeća je i po udjelu povučenih sredstava u odnosu na ostale županije te je vodeća po rastu povučenog novca u razdoblju od 2017. do 2020. godine.

Pokazuju to podaci FINA-e i konsolidiranih proračuna, na temelju kojih je portal Župan.hr napravio analizu. Županije su lani povukle iz EU ukupno 1,27 milijardi kuna, uključujući i Grad Zagreb. Bez njega je taj iznos oko milijardu kuna.

Inače, u razdoblju od 2017. do 2019. godine županije su povukle 1,7 milijardi, što ukazuje na veliku uspješnost u povlačenju sredstava u posljednjoj godini financijskog okvira 2014. do 2020.

Po stanovniku, Međimurska županija je lani povukla 933,89 kuna, vodeća je sa 8,33 posto po udjelu povučenih sredstava te po trendu rasta povučenih sredstava od 2017. do 2019. godine u iznosu od 94,1 milijun kuna, piše Župan.hr.

Po udjelu povučenih sredstava nakon vodeće Međimurske županije s udjelom od 8,33 posto slijedi Varaždinska županija sa 7,35 posto, Istarska sa 6,43 posto, Virovitičko-podravska sa 5,90 posto i Požeško-slavonska sa 5,35 posto.

U obrazovanju su sredstvima EU fondova u Međimurskoj županiji sufinancirani projekti obnove i dogradnje osnovnih i srednjih škola, izgrađen je studentski dom, obnovljen učenički dom te radionice za strukovno obrazovanje.

Građanima Međimurja osiguran je veći standard u zdravstvenoj skrbi, sredstvima EU fondova općine i gradovi izgradile su ili obnovile dječje vrtiće (13 vrtića diljem Međimurja), dok se nakon provedenog projekta aglomeracije područja grada Čakovca, koji je realiziran prije nekoliko godina, odvijaju i radovi na aglomeraciji u donjem i gornjem Međimurju.

Od kapitalnih investicija koje su izgrađene dijelom iz Europskih fondova, dva su znanstveno istraživačka centra, Metalska jezgra i Centar održivog razvoja, zatim Centar kompetentnosti iz strojarstva, Tehnološko inovacijski centar i Poduzetnički inkubator te ulaganja u gospodarske zone. Europskim sredstvima provode se i drugi projekti u znanosti i obrazovanju.
Ljetos je završen Projekt rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovca u Muzej nematerijalne baštine, jedan je od najvećih projekata sufinanciranih iz EU fondova, a sam natječaj bio je jedan od najkompleksnijih za prijavu.

Prema najavama Županija već ima spremno 158 projekata vrijednih preko 3 milijarde kuna, od čega projekti vrijedni oko milijardu kuna imaju spremnu i svu projektnu dokumentaciju.

www.sjever.hr/zupan.hr
14.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.