Now Reading:
POVRATAK U PRIRODU U Samoboru počelo uređenje poučne staze „Upoznajmo šumu”
Full Article 2 minutes read

POVRATAK U PRIRODU U Samoboru počelo uređenje poučne staze „Upoznajmo šumu”

U Samoboru je započelo uređenje poučne staze „Upoznajmo šumu” koja prolazi Park-šumom Stražnik.

Radovima će se rekonstruirati i obnoviti postojeća pješačko – planinarska staza uz koju će se urediti odmorišta i postaviti edukativne interpretativne ploče, sagradit će se i promatračnica koja će ujedno biti i prostor za interpretativne sadržaje, a po potrebi i sklonište u slučaju vremenskih nepogoda.

Staza prati konfiguraciju terena, pojasnio je projektant Darko Stresec, dio staze imat će obilježje šumskog puta, a dio će biti izdignut na drvene stupove iznad površine zemlje što će biti dodatna atrakcija.

Vrijednost radova iznosit će oko 830 tisuća kuna, od čega je 77 posto sredstava dobiveno iz Programa ruralnog razvoja, 13 posto iz državnog proračuna, a 10 posto je osigurala Javna ustanova „Zeleni prsten” koja je i nositelj projekta.

-Ovim projektom omogućit ćemo lokalnoj zajednici povratak u prirodu. Vjerujem da će staza postati omiljeno mjesto za šetnju i Samoborcima i Zagrepčanima koji rado dolaze u ovaj kraj – rekla je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Tatjana Masten Milek.

Početku uređenja poučne staze je uz ostale prisustvovao i Amarildo Mulić, predsjednik Udruženja „Parkovi Dinarida“ čiju mrežu čini 90 zaštićenih područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

www.sjever.hr / zagrebacka-zupanija.hr
14.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.