Now Reading:
OBNOVA OD POTRESA U ZAGORJU: Srušen prvi objekt, pokrenut postupak izmjene zakona, ali koliko će to trajati?! Župan Kolar: Zbog objektivnih razloga nije moguće da svih 28 objekata bude srušeno do kraja godine!
Full Article 6 minutes read

OBNOVA OD POTRESA U ZAGORJU: Srušen prvi objekt, pokrenut postupak izmjene zakona, ali koliko će to trajati?! Župan Kolar: Zbog objektivnih razloga nije moguće da svih 28 objekata bude srušeno do kraja godine!

U četvrtak je u Hotelu Kaj u Mariji Bistrici održan još jedan u nizu sastanaka koordinacije obnavljanja i rušenja objekata od potresa u Krapinsko – zagorskoj županiji. Postav koordinacijskog tima danas je bio veći nego inače, a na čelu je bio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije i Zagrebačke županije Damir Vanđelić, načelnica Sektora za nadzor rada nadležnih tijela, žalbe i zastupanja pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Helga Svirčić, načelnica Sektora za provođenje mjera ublažavanja posljedica elementarnih nepogoda Valentina Buljubašić, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički te načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić.

Da bismo shvatili poantu današnjeg sastanka potrebno je da se sjetimo prosljednje održanog sastanka na kojem je župan Kolar jasno i glasno rekao kako do polovice 11. mjeseca svi objekti koji se moraju srušiti, moraju biti srušeni! Kazao je i kako će ondašnjom dinamikom do kraja mjeseca listopada ili najkasnije početkom studenta svi objekti biti srušeni.

Ministarstvo i Fond kadrovski su trebali biti ojačani, Vanđelić je tada kazao kako u obje institucije nedostaje stručnih i pravnih kadrova, građevinsko-arhitektonske struke i stručnjaka koji se bave javnom nabavom. Očitovanje s današnjeg sastanka donosi koliko toliko dobre vijesti – srušena je prva kuća na području Krapinsko – zagorske županije.

Župan Kolar istaknuo je kako se konstatiralo da će još četiri kuće biti svakako srušene, a njih sedam je u postupku dodjele dokumentacije. Kako kaže župan Kolar, postoji realna mogućnost da se one sruše do kraja godine.

Nažalost ono što sam najavio, molio, tražio apelirao – da bi svih 28 objekata bilo srušeno da se sruše u tijeku ove godine, nije moguće iz objektivnih razloga. Te kuće nisu legalno izgrađene, nemaju riješene imovinsko-pravne odnose i po sadašnjem zakonu to nije ni moguće. No, izmjenom zakona koje je predložilo Ministarstvo to će biti moguće i to ćemo zajednički pokušati riješiti odmah po početku godine. Zakon omogućuje da se paralelno rade i druge stvari koje se tiču samog projektiranja. Toplo se nadam da bi se na proljeće svi ti objekti mogli početi graditi – poručio je župan Kolar. Kaže kako nema smisla ulaziti u detalje oko konstruktivne obnove budući da dokumentacija još nije stigla na adrese oštećenika, ali je kazao kako je iduća koordinacija zakazana za mjesec dana u Gornjoj Stubici.

Tada ćemo proanalizirati dinamiku koju smo dogovorili. Nadam se da će se i u saborskoj raspravi iskristalizirati neke stvari koje se tiču izmjene zakona s ciljem da se ubrza proces obnove – rekao je župan i naglasio kako su svjesni poteškoća u zakonu zbog čega se tražila i njegova izmjena, a nadovezao se kako je njihova zadaća građanima omogućiti povratak u njihove objekte!

Vanđelić ističe kako se tijek obnove i isplata novčanih naknada može detaljno pratiti na web stranicama Fonda gdje se za svaku kuću vidi u kojoj je fazi je obnova i kakvi su ugovori sklopljeni ili izvršeni. Kaže, napravljen je pomak i današnja je koorodinacija bila puno operativnija, a suradnja je na jednoj višoj razini.

– Prema prijedlozima i e-savjetovanju, promjena zakona bi zaista trebala ubrzati proces jer će upravni postupak između Ministarstva i Središnjeg državnog ureda biti puno brži jer će u upravnom postupku ministarstvo odmah prebaciti predmet u Središnji državni ured odnosno Fond. Na taj način dobivamo značajno vrijeme i brzinu. Drugi segment u kojem bi trebalo doći do ubrzanja postupka je javna nabava. Treba pričekati i vidjeti kako će izgledati pravilnik koje Ministarstvo treba donijeti u roku 15 dana od donošenja Zakona – objasnio je Vanđelić koji je zadovoljan usvajanjem prijedloga i praksi od strane Ministarstva.

Na pitanje hoće li biti manje prijepora oko odgovornosti Ministarstva i Fonda kaže kako prijepori ne postoje, ali da je evidentno nezadovoljstvo dinamikom obnove i očekivanjima istog.

Načelnica Svirčić kazala je kako je s njihove strane data obavijest za riješene predmete i predmete koji su u tijeku, s naglaskom da su svi predmeti obrađeni. Za one koji nisu bili rješivi čeka se izmjena i dopuna Zakona o obnovi nakon čega će se rad nastaviti.

– Trenutno je na području Krapinsko – zagorske županije zaprimljeno 195 predmeta i od toga je za odlučivanje bilo zrelo nekih 50 posto, dakle da su se stekli uvjeti da se odlučuje. Od tih 50 posto, nekih 30 do 40 posto je provedivo prema trenutnom Zakonu o obnovi. Veliki problem je na nama u rješavanju obnove, a najveći problem su imovinsko-pravni odnosi i legalnost zgrade što ćemo premostiti s izmjenama zakona. Većina predmeta će biti rješiva onda. Poanta je da se ne bavimo imovinsko-pravnim odnosima i da ne rješavamo zemljišne knjige i legalnost zgrade – poručila je Svirčić.

Načelnik Milički započeo je obraćanje konstatacijom kako 20 posto koje su trebali plaćati oštećenici ulaze u domenu države izmjenom zakona. Dakle, država će financirati 100 posto konstrukcijske obnove.

– Na ovoj koordinaciji uvijek postoje neki operativni problemi na terenu i to uspješno rješavamo i s direktorom Fonda i s predstavnicima Ministarstva. Sve u svemu zadovoljni smo koordinacijom. Osjećaju se pomaci i izmjenom zakona i samom brzinom operativnosti. Pošto smo u Mariji Bistrici moram primijetiti da sakralni objekti koji su oštećeni u potresu u puno boljoj dinamici obnove, a to se obnavlja upravo iz Fonda za obnovu sakralne baštine i čini mi se da tu stvari idu puno brže. Vjerujem da ćemo tu brzinu postići i u obnovi obiteljskih kuća – poručio je Milički.

Načelnik Krizmanić ističe kako obnova traje predugo! Spomenuo je kako je prije nekoliko dana na području Gornje Stubice srušen prvi objekt.

Neke stvari se pokreću, možemo biti na neki način zadovoljni i to s malom dozom opreza jer predugo to traje, ljudi su nezadovoljni, i mi također, a svaki pomak budi nekakvu nadu i daje optimizam ne samo nama, već tim ljudima pogođenima potresom – poručio je Krizmanić i dodao kako je trenutni smještaj oštećenika zasigurno vremenski limitiran što je gorući problem.

– Očekujemo i moramo o tome razmišljati da će veliki problem biti obitelji koje su smještene u Jezerčici te one smještene u privatnim stanovima koje sufinancira ili financira država. Moramo voditi računa o njima jer je način financiranja tih stanova i smještaja u Jezerčici, siguran sam, vremenski limitiran i te obitelji svakako trebaju biti u fokusu kada je riječ o dinamici obnavljanja njihovih obiteljskih kuća.

mčaržavec/www.sjever.hr
14.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.