Now Reading:
ZA ZELENIJI OKOLIŠ Kreće opremanje i modernizacija Kompostane Prelog – kapacitet povećan na 7200 tona godišnje!
Full Article 2 minutes read

ZA ZELENIJI OKOLIŠ Kreće opremanje i modernizacija Kompostane Prelog – kapacitet povećan na 7200 tona godišnje!

Grad Prelog kreće u „Opremanje i modernizaciju Kompostane Prelog“, to je jedan u nizu projekata koje provodi GKP Pre-kom d.o.o. s ciljem povećanja učinkovitosti na zadovoljstvo svojih korisnika.

Nakon povođenja projekta utrošeno je 4.313.702,00 kn, dok je ugovorom bilo predviđeno 4.389.070,13 kn prihvatljivih troškova (bespovratno 50%). Predmet poziva je povećati kapacitete Republike Hrvatske za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada i tako doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom, posebice odvojenom sakupljanju proizvedenog biootpada te smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalištima.

U kompostani je postavljen automatizirani sustava vlaženja komposta te su posađene lipe oko kompostane kako bi se smanjila buka i širenje čestica prašine te unaprijedila kvaliteta okoliša. Glavni ciljevi projekta su povećanje kapaciteta za obradu biootpada, smanjenje količina odloženog biootpada na odlagalište te opremanje i modernizacija postojećeg postrojenja. Ovaj cilj je u cijelosti ispunjen dobivanjem nove dozvole za gospodarenje otpadom čime je kapacitet kompostane povećan na 7200 tona godišnje.

Uz glavne ciljeve projekt povoljno utječe na okoliš zbog smanjenja utjecaja ispušnih plinova jer je modernizacijom strojeva/opreme došlo do velikog skoka (nekoliko generacija) kvalitete motora te će doći do povećanja učinkovitosti i ubrzavanja procesa kompostiranja.

Projekt se provodio u trajanju od 18 mjeseci na području 14 jedinica lokalne samouprave (gradovi Prelog, Ludbreg i Novi Marof te općine Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Goričan, Donji Kraljevec, Belica, Dekanovec, Domašinec, Martijanec i Podturen), čime je obuhvaćeno oko 58 000 stanovnika odnosno 18 000 kućanstva i 1 000 pravnih osoba.

U sklopu projekta nabavljeni su novi učinkovitiji strojevi, a ujedno ekološki prihvatljiviji i to: drobilica biorazgradivog otpada i granja, sijačica komposta, mala punionica vreća kompostom i supstratom, teleskopski utovarivač i obični utovarivač.

www.sjever.hr/prelog.hr
13.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.