Now Reading:
Otvorena tržnica u Kraljevcu na Sutli – Župan Kolar: Ovo je sjajna prilika da registrirani OPG-ovi imaju još jedno mjesto za plasman svojih proizvoda
Full Article 3 minutes read

Otvorena tržnica u Kraljevcu na Sutli – Župan Kolar: Ovo je sjajna prilika da registrirani OPG-ovi imaju još jedno mjesto za plasman svojih proizvoda

Nakon 20-ak godina, mještani Kraljevca na Sutli ponovo mogu kupovati zdrave i kvalitetne domaće proizvode na jednom mjestu – na novouređenoj tržnici svečano otvorenoj u srijedu, na platou uz Osnovnu školu Pavla Štoosa.

Riječ je o projektu prijavljenom na prvi LAG natječaj za tip operacije 3.1.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, a financira se sredstvima EU fondova.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je prije svega čestitao načelnici Općine Kraljevec na Sutli Blanki Stipčić Berić na uspješnoj provedbi europskog projekta kojih na ovom prostoru, kako kaže, dosada nije bilo puno.

-Uvjeren sam da je ovo prvi u nizu projekata koje ćemo prezentirati. S druge strane Kraljevec na Sutli je ruralno područje gdje je u zadnjih 30, 40 godina postojao niz sjajnih stočarskih i poljoprivrednih proizvođača. Ovo je sjajna prilika da registrirani OPG-ovi imaju još jedno mjesto gdje mogu plasirati svoje proizvode – poručio je Kolar dodavši kako treba iskoristiti ovaj potencijal.

Načelnica Stipčić Berić podsjetila je da je ideja krenula još 2018. godine kad je projekt predan na natječaj LAG-a Zagorje-Sutla.
-Odobreno nam je 266 tisuća kuna, a ukupna investicija je oko 420 tisuća kuna. Sretna sam i zadovoljna da smo dobili tu odluku jer riječ je o vrlo velikim sredstvima za ovako mali proračun jedne male općine – kazala je načelnica.

Istaknula je da je projektom predviđeno osam štandova na tržnici, iako je dovoljno široka za postavljanje mnogo više prodajnih mjesta.
-Kad je riječ o ponudi, orijentirali smo se zasad na one koji već prodaju na tržnicama i imaju sve potrebne dozvole, a zato smo i odabrali srijedu jer je to jedini dan kad oni mogu biti ovdje. U daljnjoj fazi nam je ideja pokrenuti prvenstveno vlastite OPG-ovce da ishode potrebne dozvole te da i oni ovdje prodaju i izlažu, što bi bilo dobro i za razvoj njihovog poslovanja – zaključila je Stipčić Berić.

Predsjednik Općinskog vijeća Dražen Jambrešić kazao je kako je ovo ključan moment za njihovu malu općinu te za sve OPG-ove kojima se pruža mogućnost plasiranja proizvoda.

-Ovo je tek početak jer postoji interes ljudi koji su spremni upoznati naše proizvođače. Želimo brendirati srijedu kao sajmeni dan. Na tržnicu dolaze naši mljekari i proizvođači sezonskog voća i povrća pa vjerujem da će se sajam više bazirati na proizvodima OPG-ovaca, kao što su mlijeko, sir, cvijeće, sezonsko voće i povrće, a dolaze nam i trgovci iz susjednih županija s krumpirom, zeljem i sličnim proizvodima koji nedostaju u našoj općini – rekao je Jambrešić.

Među OPG-ima koji su na novouređenoj tržnici u Kraljevcu na Sutli prezentirali svoje proizvode bila je i Đurđica Baršić iz OPG-a Baršić koje proizvodi mliječne proizvode; svježi sir, polutvrdi, kuhani sir, maslac, voćne i obične jogurte.
-Na tržnicu ne idemo jer imamo svoj siromat u Svetoj Nedelji te mljekomate u Svetoj Nedelji i Zagrebu, a robu dajemo i u trgovine, ali i prodajemo na kućnom pragu. Idemo gdje nas zovu da malo pokažemo svoje proizvode, a zato smo danas i ovdje – rekla je Baršić koja ističe da njihov OPG nudi proizvode koje su u potpunosti proizveli sami – „od štale do stola”, a najprodavaniji su im svježi sir i vrhnje.

a.kučić/sjever.hr
13.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.