Now Reading:
MEĐIMURJE – TURISTIČKA DESTINACIJA Zamjenik Grivec obišao radove na budućem Interpretacijskom centru „Dravski zlatari”
Full Article 3 minutes read

MEĐIMURJE – TURISTIČKA DESTINACIJA Zamjenik Grivec obišao radove na budućem Interpretacijskom centru „Dravski zlatari”

Međimurje je turistička destinacija koja obiluje bogatim prirodnim ljepotama, raznovrsnim ponudama aktivnog i sportskog turizma, enogastronomije, ali i nematerijalnom baštinom među koje spada i tradicija ispiranja zlata, a s ciljem očuvanja te nematerijalne baštine u Donjem Vidovcu kraju poznatom po ispiranju zlata krenula je izgradnja Interpretacijskog centra „Dravski zlatari“.

Interpretacijski centar omogućit će cjelogodišnju interpretaciju “ispiranja zlata” dok je do sada to bilo moguće samo jedan do dva mjeseca godišnje, ovisno o vremenskim uvjetima. Gostima će se tako uz pomoć najnovijih tehnologija i multimedija na interaktivan način prikazati povijesno i kulturno nasljeđe te umijeće ispiranja zlata međimurskih zlatara.

U Centru će se nalaziti izložbeni prostor, suvenirnica i stubište s dizalom koje će voditi posjetitelje na gornju etažu do multifunkcionalne dvorane s pratećim prostorijama dok će se njegovim napuštanjem nuditi pješački put do Etno parka s etno zbirkom Donjeg Vidovca. Uređenjem Interpretacijskog centra vidovskih zlatara donje Međimurje će dobiti vrijedan sadržaj kojim će se očuvati stoljetna tradicija Donjeg Vidovca.

Projekt od samog početka podržava Međimurska županija, a dobio je i potporu Ministarstva turizma i sporta, kao i Europske unije kroz natječaj EU INTEREG V A, a u svom posjetu Donjem Vidovcu, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, iskazala je daljnju podršku ministarstva u daljnjem provođenju projekta.

Kako bi turistička mjesta bolje zajednički razvijala svoje turističke proizvode i promovirale destinacije, Ministarstvo turizma i sporta u svojim programima potiče udruživanje turističkih zajednica općina. Glavni cilj udruživanja je zajednička provedba aktivnosti koje će biti usmjerene na razvoj i promociju destinacije tako da djeluju kao jedinstvena destinacija.

Radove na Interpretacijskom centru obišao je i zamjenik župana Josip Grivec pritom istaknuvši kako Županija vodi brigu o jednakomjernom razvoju Međimurja, očuvanju njegove bogate baštine, a ovaj projekt prepoznaje kao izuzetno važan, između ostalog i za turističku ponudu donjeg Međimurja.

Svaka od donjomeđimurskih općina ima svoj turistički potencijal, kao što su Centar dr. Rudolfa Steiner u Donjem Kraljevcu, Svetomarska čipka u Svetoj Mariji, manifestacija „Šibe i ribe“ u Kotoribi, ispiranje zlata u Donjem Vidovcu, „Dani ljuka“ u Donjoj Dubravi i mnoge druge, zbog čega načelnici njeguju dobru suradnju i razmjenu ideja s ciljem jačeg turističkog pozicioniranja ovog kraja Međimurja.

Obilasku su se pridružili i načelnica općine Donji Vidovec Bojana Petric, načelnica općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnik općine Donje Dubrave Marijan Varga, načelnik općine Kotoriba Dario Friščić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović te direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

www.sjever.hr / medjimurska-zupanija.hr
13.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.