Now Reading:
Glavni resurs 21. stoljeća je znanje – u Ludbregu otvoren Centar izvrsnosti iz strojarstva, prvi takav u Hrvatskoj
Full Article 4 minutes read

Glavni resurs 21. stoljeća je znanje – u Ludbregu otvoren Centar izvrsnosti iz strojarstva, prvi takav u Hrvatskoj

U srijedu je u Srednjoj školi Ludbreg otvoren centar izvrsnosti iz strojarstva. Riječ je o prvom takvom centru u Hrvatskoj u čije opremanje je Varaždinska županija uložila 1.150.000 kuna.

U sklopu centra djelovat će i HTEC – HAAS tehnološko – edukacijski, moderno opremljeni centar za edukaciju i osposobljavanje učenika za nove i 3D tehnologije, robotiku, CAD/CAM alate, CNC tokarenje i CNC glodanje. Ovo je treći centar u Hrvatskoj koji je uređen i opremljen u suradnji s američkom kompanijom HAAS i prvi koji je namijenjen za edukacije. Uz to, srednjoškolci su dobili i nove učionice u koje je uloženo 260.000 kuna.

Otvorenju je prisustvovala i zamjenica župana Silvija Zagorec koja je naglasila kako je u planu daljnje ulaganje u obrazovanje kroz otvaranje još tri centara izvrsnosti, iz područja tekstila i kože, turizma te elektrotehnike.

-Varaždinska županija kao osnivač prepoznaje trud i rad djelatnika Srednje škole Ludbreg, a otvaranjem ovog Centra svi možemo biti zadovoljni iz nekoliko razloga. Prvi je što naši učenici koji pohađaju strukovna zanimanja definitivno zaslužuju kvalitetniji prostor za obrazovanje, a sad to imaju. Drugo, smatramo da trebaju biti bolji uvjeti za školovanje, a kao treće, ono najbitnije, steći će određene kompetencije koje će im pomoći u osobnom i profesionalnom razvoju – istaknula je Zagorec.

Ovaj Centar je, naglasila je zamjenica župana, spoj realnog sektora i obrazovanja čime se školuje kadar koji će znati oboljeti izazovima tržišta te biti inovativan i proaktivan.

-Cilj Varaždinske županije je da svi centri postanu konkurentni i mogu odoljeti izazovima tržišta te da mi budemo županija gospodarstvenika, inovativnosti i znanja. Glavni resurs 21. stoljeća je znanje i upravo je ulaganje u znanje najbitnije – zaključila je.

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić istaknuo je kako je jedna od prvih učenica Srednje škole Ludbreg bila Sara Kolak, olimpijska pobjednica i osvajačica zlatne medalje u Brazilu na što su ponosni jer iako su mali grad, imaju veliko srce i ambicije.

Naglasio je kako je od 2013. godine kada je Srednja škola počela sa svojim radom napravljeno puno, ponajviše zahvaljujući suradnji Grada i Varaždinske županije koja prepoznaje važnost strukovnog obrazovanja.

-Želimo i da ovaj projekt dogradnje nove srednje škole bude čim prije gotov, da se svake godine upisuje sve više učenika i da Srednja škola Ludbreg postane jedna od prepoznatljivih sredina u kojoj obrazuju djecu za suvremenu industriju 4.0 koja će kroz ovaj Centar izvrsnosti, prvi u Varaždinskoj županiji u strukovnom obrazovanju, biti sigurnost i poslodavcima i investitorima i garancija da u Ludbregu mogu pronaći kvalitetnu, obrazovanu, stručnu radnu snagu i razvijati svoje poslovne projekte ovdje ili u okolici grada Ludbrega – rekao je Bilić.

Ravnatelj Josip Zdelar kazao je kako je jedini cilj Srednje škole Ludbreg obrazovanje učenika koji su potrebni tržištu rada poručivši kako su od 2013. godine i 13 zaposlenih i 32 učenika došli do 252 učenika i 61 zaposlenog.

-Svake dvije godine imamo neke investicije i nadam se da ćemo za dvije godine imati jednu veliku investiciju kako za Varaždinsku županiju, tako i Grad Ludbreg. Riječ je o dogradnji i opremanju dvorane za tjelesni i radionice – rekao je Zdelar uz zahvalu Varaždinskoj županiji i Gradu Ludbregu na kontinuiranom ulaganju i podršci.

Profesor Kristijan Sačić, nastavnik strojarske grupe predmeta je prilikom pokazivanja načina funkcioniranja robotske ruke naglasio kako je to velika pomoć učenicima da se što lakše prilagode poslovnom okruženju, a ujedno im je i odlično iskustvo za buduće poslove.

Učenik Josip Kokolek koji se u Srednjoj školi Ludbreg školuje za strojarsko – računalnog tehničara planira nastaviti svoje školovanje na studiju strojarstva ili informatike, a smatra da je Centar izvrsnosti sa svom opremom zanimljiv i koristan za budućnost korištenja svih alata.

tklopotan / www.sjever.hr
13.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.