Now Reading:
Pogledajte kako je bilo u Kumrovcu na Danima europske baštine!
Full Article 1 minutes read

Pogledajte kako je bilo u Kumrovcu na Danima europske baštine!

U sklopu manifestacije “Dani europske baštine u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec” obilježeni su i manifestacijom “Subota u etno selu” koja je u središte svojih aktivnosti kao fokus imala tekstil.

Program ovogodišnje manifestacije započeo je radionicama nematerijalne baštine s naglaskom na tekstil: dobivanje tekstila od konopljine i lanene pređe, tkanja na tkalačkom stanu, pranjem rublja na potoku, ukrašavanja vezenjem različitih motiva, glačanjem peglom na žar i pomoću drvenog valjka, slaganja i spremanja u drvene škrinje.

Na radionicama su sudjelovali udruga Gotali iz Gotalovca, Oroslavski vez iz Oroslavja, Etno udruga Zipka iz Kumrovca i učenice Osnovne škole Josipa Broza Tita Kumrovec. Voditeljica radionica bila je muzejska pedagoginja Tatjana Brlek, a u sklopu manifestacije otvorena je izložba Zbirka tekstila i tekstilnog rukotvorstva – Priča o ručnicima autorice Anite Paun Gadža, više kustosice i voditeljice muzeja, na kojoj je izloženo četrdesetak predmeta iz zbirke koji se čuvaju u čuvaonici tekstila Muzeja „Staro selo“ Kumrovec.

Jedan dio izložbe posvećen je radovima udruge Oroslavski vez. Izložbu, koju možete razgledati do 15. prosinca 2021. godine, otvorila je zamjenica načelnika Općine Kumrovec Danijela Lončar.

www.sjever.hr/fb/Općina Kumrovec
12.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.