Now Reading:
SVJETSKI DAN BESKUĆNIKA Štand Udruge “Novi put” obišla dožupanica, Dugandžić: Naša su vrata otvorena 24 sata i nitko neće ostati nezbrinut
Full Article 2 minutes read

SVJETSKI DAN BESKUĆNIKA Štand Udruge “Novi put” obišla dožupanica, Dugandžić: Naša su vrata otvorena 24 sata i nitko neće ostati nezbrinut

Svjetski dan beskućnika obilježava se 10. listopada, a tim je povodom na Franjevačkom trgu Udruga „Novi put“ Varaždin postavila štand. Zainteresiranim je građanima predstavila svoje kreativne radove, a podjelom prigodnog promotivnog materijala senzibilizirala javnost, ukazujući na sve kompleksniju problematiku beskućništva i probleme beskućnika.

Predsjednik Udruge „Novi put“ Varaždin, koja vodi Prenoćišta za beskućnike Varaždin, Nikola Dugandžić naveo je kako je kapacitet njihova prenoćišta 15 osoba, pri čemu je jedna trokrevetna soba namijenjena smještaju ženskih osoba, a preostale tri muškim osobama.

– Trenutno imamo deset korisnika, a registrirani smo za petnaest. Ako tijekom zime potrebe i budu veće, snaći ćemo se, imamo poljske krevete i nitko neće ostati bez krova nad glavom. Ukoliko se netko od zainteresiranih građana, koji nisu na smještaju u Prenoćištu, treba samo tuširati ili oprati veš i njima smo uvijek na raspolaganju. Svi nam se uvijek mogu obratiti, naša su vrata otvorena 24 sata i nitko neće ostati nezbrinut – poručio je.

Aktivnosti udruge podržale su i zamjenica župana Silvija Zagorec te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić koje su s predsjednikom udruge razgovarale o mogućnostima uključivanja drugih JLS-ova u financiranje rada Udruge, obzirom da su trenutno zbrinuti samo beskućnici s područja grada Varaždina, dok drugi centri za socijalnu skrb korisnike šalju u Zagreb. Dotaknuli su se  i provedbe projekta Udruge „Novi put“ „VivA – vitalni i aktivni – podrška uključivanju u zajednicu beskućnika Varaždinske županije“, kojemu je cilj unapređenje kvalitete života i socijalna integracija beskućnika Varaždinske županije kroz aktivnosti zdravstvene skrbi i kroz razne okupacijsko-radne aktivnosti, a koji je Varaždinska županija financirala putem natječaja s 4.000 kuna.

Na štandu su bili izloženi radovi korisnika, nastali u kreativnim radionicama pod vodstvom volontera, a riječ je o različitim proizvodima od gline i tkanina, kao što su jastuci, torbe, pregače i patchwork ručni radovi.

www.sjever.hr/varazdinska-zupanija.hr
11.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.