Now Reading:
Priroda se ne štiti samo institucionalno: na Trgu Međimurske prirode održan prvi eko kotlić
Full Article 2 minutes read

Priroda se ne štiti samo institucionalno: na Trgu Međimurske prirode održan prvi eko kotlić

Trgom Međimurske prirode, jedino trgu prirode u Hrvatskoj, u subotu su se po prvi puta širili fini kulinarski mirisi. Naime održana je kulinarska manifestacija „Eko kotlić na Trgu Međimurske prirode”.

Domaćin manifestacije bila je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, s namjerom okupljanja ekoloških i srodnih udruga koje svojim radom doprinose procesima zaštite prirode te da kroz zajedničko kuhanje uspostave bolji partnerski odnos.

Sudionici prvog eko kotlića bili su Ekološka udruga Platana Nedelišće, MNK Vidovski zlatari Donji Vidovec, Udruga turističkih vodiča Međimurski vodiči Čakovec, Planinarsko društvo Bundek Mursko Središće, Planinarski klub Extrem Čakovec, 7Plus Regionalni tjednik Varaždin, Udruga šumoposjednika Jegnjed Čakovec, SRD Verk Križovec, Udruga Frkanovčani Frkanovec, Zaštitarsko-ekološka udruga Čaplja Podturen, Mjesni odbor Miklavec i Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Čakovec.

Gastro druženje nije bilo natjecateljskog karaktera jer cilj manifestacije nije bila pobjeda, već zajedničko druženje i razmjena iskustava. Ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub rekao je kako je izuzetno zadovoljan odazivom dionika ove manifestacije.

-Priroda se ne može štititi samo institucionalno ako u nju nije uključeno lokalno stanovništvo. Ovakve manifestacije najbolji su primjer da se ljudi međusobno povežu i upoznaju, a sudjelovalo je 12 ekipa koje su kroz neformalno druženje izmjenjivale svoje stavove i iskustva u zaštiti prirode Međimurske županije – rekao je ravnatelj uvjeren kako ova lijepa manifestacija može postati tradicionalna.

U sklopu manifestacije održana je mini izložba Gljivarskog društva Smrčak iz Čakovca na kojoj su se posjetitelji mogli upoznati s gljivama našeg podneblja te dobiti savjet kako u prirodi determinirati gljive.

Manifestaciju je obišao i zamjenik župana Josip Grivec, koji je pohvalio ideju i realizaciju organizatora, a svim sudionicima zahvalio na uključivanju u prvi eko kotlić. 

-Vidim kako se međusobno družite, degustirate jela i to je najljepši dio ove manifestacije, cilj je postignut i vidimo se sljedeće godine na drugom eko kotliću na Trgu međimurske prirode – rekao je zamjenik Grivec.

www.sjever.hr / medjimurska-zupanija.hr
10.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.