Now Reading:
Život je samo jedan! Dvadeset godina Udruge edukacijom protiv raka dojke
Full Article 2 minutes read

Život je samo jedan! Dvadeset godina Udruge edukacijom protiv raka dojke

Prve subote u listopadu obilježava se Dan ružičaste vrpce, čime se želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

-Reprize nema! Život je samo jedan! Čuvajte se, pazite se. Svaka žena, svakoga mjeseca, može izdvojiti pet minuta za sebe – naglašava Đurđa Dehin, predsjednica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije. Na ovogodišnji Dan ružičaste vrpce Udruga je obilježila dvadesetu godišnjicu svojega humanitarnog rada.

-Na poticaj naše udruge Zagrebačka županija je prva u Hrvatskoj kupila mobilni mamograf, prva smo udruga s prostora županije koja je dobila europska sredstva (za projekt Misli na sebe – samo rano otkriveni rak dojke uspješno se liječi; op.a.)…, održali smo se 20 godina i to dovoljno govori da smo činili dobro – ispričala je Dehin.

Proslava dvadesete obljetnice Udruge upriličena je u Velikoj Gorici, snimanjem milenijske fotografije, potom i prigodnim govorima. Zamjenik župana Ervin Kolarec rekao je da Županija snažno podupire rad ove Udruge, i financijski i na svaki drugi način, a tako će, obećao je, biti i ubuduće. Prisutna je bila i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

Đurđa Dehin je rekla da je u proteklih 20 godina raznim programima bilo obuhvaćeno preko 65.000 žena.

-Uz mamografiju, omogućili smo ženama i ultrazvučne preglede i denzitometriju, a ono što smatram izuzetno bitnim jest edukacija djevojaka u srednjim školama. Svake godine educiramo djevojke završnih razreda o pravilnom samopregledu dojke, jer ne kaže se uzalud da je svaka bolest izlječiva ako je rano otkrivena – poručila je Đurđa Dehin. 

foto: Dražen Kopač

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr 05.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.