Now Reading:
Veliko finale Dana kajkavske riječi u Zlataru uz 50. festival Dječje kajkavske popevke! Župan Kolar: Tradicija se ne može kupiti, morate ju zaraditi mukotrpnim, upornim radom, entuzijazmom i ljubavlju
Full Article 3 minutes read

Veliko finale Dana kajkavske riječi u Zlataru uz 50. festival Dječje kajkavske popevke! Župan Kolar: Tradicija se ne može kupiti, morate ju zaraditi mukotrpnim, upornim radom, entuzijazmom i ljubavlju

Od 1970. godine u Zlataru se održavaju Dani kajkavske riječi, manifestacija koja njeguje kajkavsku riječ, kulturu i tradiciju, a kroz niz kulturnih, etno, zabavnih i sportskih sadržaja okuplja sudionike svih uzrasta.

Desetodnevna manifestacija i u svom je ovogodišnjem 52. izdanju ponudila niz sadržaja; Zbor malih pjesnika, prezentaciju starih zagorskih običaja i zanata „Pajdaško sprehajanje“, izložbe tradicijskih zanata, jela i rukotvorina, likovne izložbe, koncerte, predstave i sportske susrete, a finale Dana kajkavske riječi bio je jubilarni 50. festival Dječje kajkavske popevke održan u nedjelju.

-Danas završavamo ovu manifestaciju na najljepši mogući način, uz 50. festival Dječje kajkavske popevke. Svima koji nastupaju želim da to dobro odrade i zahvaljujem tamburaškom orkestru HRT-a koji nas već godinama prati – rekla je zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek.

Dani kajkavske riječi i ovoga su puta održani pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, Ministarstva kulture i medija RH i Krapinsko-zagorske županije, dok je pokrovitelj dječjih priredbi Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Uime pokrovitelja, na festival je stigla potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac.
-Zahvaljujući mojoj kolegici i prijateljici, vašoj gradonačelnici Jasenki Auguštan Pentek, postala sam velika zaljubljenica ne samo u Zagorje, nego i u Zlatar. Svoj profesionalni put počela sam u obrazovnom sustavu, stoga čestitam svoj djeci koja imaju talent, ponajviše njihovim učiteljima, glazbenim pedagozima i ravnateljima koji uspješno s njima rade da bi oni taj svoj talent mogli razvijati, a paralelno s tim pridonijeti očuvanju kajkavske kulture. Dok je djece koja njeguju tradiciju, tradicija će ostati živjeti – poručila je Sabina Glasovac.

Uoči festivala, uime Krapinsko-zagorske županije velik jubilej, 50 godina, čestitao je župan Željko Kolar.
-Tradicija je nešto što ne možete kupiti, tradicija je nešto što morate zaraditi mukotrpnim, upornim radom, velikim entuzijazmom i ljubavlju. I upravo se to dogodilo ovdje u Zlataru. Kada imate brojku 50 ispred manifestacije, onda to znači da je velik broj ljudi dugi niz godina davao svoj doprinos u zaštiti kajkavske riječi, kajkavske kulture i kajkavske baštine, da bi danas mogli mi, ova generacija, slaviti ovakav veliki jubilej – rekao je Kolar.

Dodao je kako će mu biti veliko zadovoljstvo, osim pjesama koje će pjevati djeca, vidjeti i velike, istinske operne dive koje su nekada pobjeđivale na ovome festivalu.,
-Od Barbare Othman, Josipe Lončar, moje Lucije Jelusić iz Klanjca i niz drugih koje pokazuju koliko je bitno nastupati na ovom festivalu, i kolika je zapravo njegova kvaliteta. Naravno, maestro Siniša Leopold i tamburaški orkestar HRT-a daju još jednu dodatnu notu, dodatnu kvalitetu ovom velikom događaju i nije mala stvar moć pjevati uz ovakvu pratnju – zaključio je župan Kolar.

a.kučić/sjever.hr
03.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.