Now Reading:
U Varaždinu se obilježava Dan nacionalnih manjina: brojni građani pridružili se veselju
Full Article 3 minutes read

U Varaždinu se obilježava Dan nacionalnih manjina: brojni građani pridružili se veselju

Uz pjesmu, ples i veliki interes građana, danas se u Varaždinu, na središnjem gradskom trgu, obilježava Dan nacionalnih manjina.

Prema popisu iz 2011. godine, na području Varaždinske županije živi 175.951 stanovnik. Među njima su i pripadnici nacionalnih manjina: 304 Albanca, odnosno 0,17 posto, 116 Bošnjaka ili 0,07 posto, 711 Roma ili 0,40 posto, 562 Slovenca ili 0,31 posto te 761 Srbin ili 0, 43 posto, rekao je župan Anđelko Stričak.

-To je zaista mali udio u ukupnom broju stanovnika, ali je jako dobro i poželjno da kao većinski narod barem ovaj jedan dan u godini posvetimo punu pažnju upravo našim sugrađanima pripadnicima nacionalnih manjina – rekao je Stričak koji se pridružio slavlju.

Župan je posebno istaknuo da je manje poznato, ali iznimno važno, da su i pripadnici nacionalnih manjina sudjelovali u Domovinskom ratu.

-Kad je bilo najteže, kad smo krenuli u stvaranje naše domovine, oko 50 tisuća pripadnika nacionalnih manjina stalo je uz bok s nama i gradilo našu domovinu u tim najtežim trenucima. Danas su tu među nama, rade, grade, stvaraju da naša županija bude što bolja i prosperitetnija, ali osim pripadnika nacionalnih manjina, trenutno je na području Varaždinske županije oko 2.500 stranih radnika. Pozivam građane da se s puno pažnje posvetimo i njima jer i oni su tu i stvaraju, grade naše gospodarstvo da bi mi kao društvo bili jači i otporniji na sve moguće izazove koji su pred nama – rekao je župan Stričak, zahvalivši pripadnicima nacionalnih manjina što su i ove godine odlučili počastiti građane Varaždina svojom kulturom i gastronomijom jer to je, naglasio je, bogatstvo kojem težimo.

I zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković pridružio se građanima na Korzu.
-Naše je društvo toliko različito, a ipak isto, svi mi živimo i govorimo istim jezicima. Pokušavamo stvoriti multikulturalnost na način da su svi dobrodošli u ovaj grad, da svi koji žele i pošteno raditi i živjeti mogu doći u Varaždin i biti dio ovoga grada i njegove tradicije – poručio je Marković.

Ove godine u programu obilježavanja Dana nacionalnih manjina sudjeluju, albanska, bošnjačka, romska, slovenska te srpska nacionalna manjina, a Mile Sekulić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždina istaknuo je da je svim pripadnicima nacionalnih manjina iznimno važno obilježavanje njihovog dana.

-Zadnje dvije godine nismo obilježavali Dan nacionalni manjina na razini grada i županije. Doduše, ne možemo sve prikazati, ali vidjet ćete posebnosti. S gradom surađujemo vrlo primjereno i po uspostavljanju svoje vlasti oni su pozvali predstavnike nacionalnih manjina. Sa županom smo imali sastanak na kojem je obećao i sigurno će to izvršiti, da će redovito surađivati s nacionalnim manjinama – rekao je Sekulić.

Ako još niste bili, svakako svratite do Korza jer sve do 13 sati imat ćete što vidjeti i čuti, ali i okusiti jer i ovoga su puta pripadnici nacionalnih manjina izložili svoje tradicijske predmete te gastronomske specijalitete.

a.kučić/sjever.hr
02.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.