Now Reading:
Dan otvorenih vrata skloništa „Prijatelji Čakovec”: 20 godina stvaranja boljeg društva i humanosti prema svim živim bićima
Full Article 3 minutes read

Dan otvorenih vrata skloništa „Prijatelji Čakovec”: 20 godina stvaranja boljeg društva i humanosti prema svim živim bićima

Najveće hrvatsko sklonište za životinje „Prijatelji Čakovec” Danom otvorenih vrata slavi 20. godišnjicu svog rada, djelovanja i stvaranja temelja za bolje društvo, humanost i solidarnost. Dan otvorenih vrata održava se ove subote od 9 do 13 sati, a posjetile su ga i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić te gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Sklonište trenutno broji oko 300 četveronožaca, a kroz 20 godina rada kroz njega je prošlo oko 10 tisuća životinja te ih je isto toliko i udomljeno. Uz brigu o životinjama, Prijatelji Čakovca provode i brojne uspješne projekte kao što su projekt kastracije, liječenja i zbrinjavanja pasa iz romskih naselja Međimurja i S.N.A.G.A. čime je sklonište dobilo edukacijsko-volonterski centar kao temelj izgradnje novog i boljeg društva jednako empatičnog prema svim živim bićima.

Ove godine pokrenuta je i Nacionalna kampanja za Hrvatsku bez pasa na lancu, a iako godišnje i dalje primaju gotovo 800 pasa, u skloništu se nadaju da će se Zakon o zaštiti životinja kroz naredno desetljeće još uspješnije provoditi.

Županijska pročelnica Maja Odrčić Mikulić čestitala je skloništu ovu jubilarnu godišnjicu uspješnog rada uz poruku da na podršku Međimurske županije uvijek mogu računati. Međimurska županija se ponovno pokazala kao primjer dobre prakse jer je jedina u Hrvatskoj koja financira sklonište, iako joj to nije zakonska obaveza.

-Ponosni smo što smo kroz sve ove godine uspjeli izgraditi jedan partnerski odnos kojim doprinosimo boljitku zajednice. Osim financijske podrške, dugogodišnja suradnja očituje se kroz partnerstvo na brojnim projektima koje sklonište uspješno provodi pritom gradeći temelje novog i boljeg društva, humanosti i solidarnosti prema svim živim bićima – poručila je Odrčić Mikulić.

Čestitkama se pridružila i gradonačelnica Cividini naglasivši kako je 20 godina zavidna brojka za rad bilo koje udruge, naročito ovakve. Ta jubilarna obljetnica, kaže Cividini, pokazuje da su Čakovčanci oduvijek imali dobro srce i da su otvoreni za pomoć i suradnju.

-Možemo biti ponosni na brojku od 10 tisuća udomljenih životinja. Grad Čakovec kroz svoju financijsku obavezu, ali i kroz sva dobra djela u zajedništvu s ljudima punih entuzijazma, ljubavi i volje bez čega ovo sklonište ne bi moglo opstati pomaže onoliko koliko može. Sve drugo je na ovim ljudima koji rade u skloništu i brinu o životinjama – istaknula je Cividini.

Predsjednica Udruge ZEU Prijatelji životinja i voditeljica skloništa Aleksandra Hampamer naglasila je da svoj dug i uspješan rad duguju velikom broju raznih projekata i suradnji s Gradom, Županijom, ali i građanima.

-Radimo i edukativno, radimo i preventivno, a kad treba pišemo i prijave zbog zlostavljanja životinja. Ljudi nas prepoznaju po tome kako radimo i prošle godine smo imali veliku podršku u pokretanju Nacionalne kampanje Hrvatska bez pasa na lancu što u Međimurskoj županiji zahvaljujući našem djelovanju više nije tako velik problem – rekla je Hampamer dodavši kako su im najveći izazov psi u romskim naseljima u Međimurju kojih je trenutno oko 700, a tek nekih dvadesetak živi u dobrim uvjetima.

Bez obzira na sve izazove Prijatelji Čakovca i dalje nastavljaju ulagati sav svoj trud i slobodno vrijeme u stvaranje još boljeg, humanijeg i solidarnijeg društva, uz poruku kako je svijet u kojem se životinje cijene kao svjesna i osjećajna živa bića svijet kakvom trebamo stremiti.

tklopotan / www.sjever.hr
02.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.