Now Reading:
30 GODINA 103. BRIGADE HV-a Milanović: Prije 30 godina ovo je bio posao samo za hrabre, smjele, za onaj mali broj dobrih ljudi, malo pravih dečki – to ste vi, hvala vam!
Full Article 6 minutes read

30 GODINA 103. BRIGADE HV-a Milanović: Prije 30 godina ovo je bio posao samo za hrabre, smjele, za onaj mali broj dobrih ljudi, malo pravih dečki – to ste vi, hvala vam!

Preko 11 tisuća žitelja Krapinsko-zagorske županije prošlo je kroz razne postrojbe, a skoro 7 tisuća kroz 103. brigadu Hrvatske vojske. Brigada je od Karlovačkog ratišta, pa sve do Velike i Male Kapele, na kraju i operacije „Oluja” ostavila jedan snažan pečat u hrvatskoj povijesti ostavivši iza sebe 8 poginulih, 45 teško ranjenih i 1100 kojih danas više nema među živima. Upravo svega što smo radili prisjećamo se ovaj tjedan.

Kako bi se prisjetili velikog ratnog doprinosa pripadnika 103. brigade na igralištu NK Jedinstva u Sv. Križu Začretje uz vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga i predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, pripadnike 103. brigade HV-a, predstavnike braniteljskih udruga, saborske zastupnike, načelnike i gradonačelnike održano je postrojavanje u sklopu jubilarne 30. obljetnice 103. brigade.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u svom govoru je naglasio kako mladi ne smiju zaboravite sve grozote koje su se događale prije 30 godina na ovim prostorima.

-Vidimo da danas ima u regiji onih koji kao da su prespavali ovih 30 godina, kao da su zalupani, kao da im ništa nije jasno, dakle nisu dovoljno govorili svojoj djeci što je istina. Istina katkad boli, međutim nas i vas, hrvatske vojnike i branitelje ne treba boljeti. Kad bismo se digli malo gore u nebo, ali još uvijek ostali na ovom svijetu, i malo gledali po Europi, ima li još ijedna država u kojoj se bilo gdje okupio jedan broj muškaraca, žena, da bi proslavili nešto što je bilo prije 30 godina, osnivanje jedne vojne postrojbe u jedinom pravom ratu nakon Drugog svjetskog rata u Europi, koji su državu išli braniti goloruki? Nema takve države! – istaknuo je Milanović.

– Taj rat je sa naše strane vodilo malo dobrih ljudi, jako malo dobrih ljudi! To je hrabrost, smjelost, drskost koja je bez premca, u 90-im godinama prošlog stoljeća, ne u 40-im godinama kad ste se možda spremali za berbu, raditi nešto produktivno za svoju obitelj, živjeti normalan život kao Slovenci, Česi, Mađari, morali ste ići u rat. Ovo ne govorim da bi podilazio vama nego da bi svojim kćerima i sinovima pokušali objasniti ovo na jedan smiren način, to je važno, to je ono što je Zagorje dalo Hrvatskoj u Domovinskom ratu i to je ono što će svaki hrvatski ratnik reći kad god razgovarate s njima da su im Zagorci bili najbolji suborci, kao organizirani i hrabri ljudi – ali to ne trebam posebno isticati. Prije 30 godina ovo je bio posao samo za hrabre, smjele, za onaj mali broj dobrih ljudi, malo pravih dečki – to ste vi, hvala vam! – zaključio je predsjednik svoj govor.

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra branitelja Tome Medveda, državni tajnik Špiro Janović istakao je kako je ono najbolje što je Hrvatska imala ’91. godine otišlo u obranu svoje zemlje.

– To što je bilo najbolje ’91. godine, a to ste vi, najbolje je i danas i zato ste vi zalog da ova zemlja bude još bolja, ponosnija, hrabrija i poštenija jer su Zagorci takvi ljudi – mirni, tihi, hrabri, pošteni, ali nepokolebljivi kad treba. Takva treba biti i naša zemlja i takvom ćemo je zajedno učiniti – rekao je Janović.

– Iz Hrvatskog zagorja stotine i tisuće hrvatskih sinova otišlo je braniti svoje domove, kuće, pomoći svojim suborcima u obrani Hrvatske u svim njezinim dijelovima pa i preko njezinih granica. Danas smo ovdje da se prisjetimo suza, tuge i boli vaših majki, supruga, prijatelja i djece, vaših djela, svih vaših suboraca i prijatelja koji su zajedno s vama utkali svoje živote u stvaranje moderne hrvatske države. Ovdje smo ne da bismo mrzili, već da bi se prisjećali i da bismo na istini i tom sjećanju gradili Hrvatsku danas – rekao je u svom govoru izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Žarko Tušek.

Kao pripadnik 103. brigade svoj doprinos u Domovinskom ratu dao je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

– Izuzetno smo ponosni na doprinos i 103. brigade i svih Zagorki i Zagoraca koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Za nas nije bilo dileme, znali smo prepoznati trenutak kad se trebamo odazvati i svatko od nas tko je ’90. ili ’91. godine obukao hrvatsku uniformu, uzeo oružje u ruke, bio je spreman dati svoj život. Danas su pred nama neki novi izazovi koji se ne brane se oružjem, već znanjem i radom i moramo stvoriti uvjete da naša djeca ostanu živjeti i raditi ovdje u Hrvatskoj. Zbog svih osam poginulih pripadnika 103. zagorske brigade, zbog više od stotinu poginulih zagorskih branitelja te svih ostalih branitelja poginulih u Domovinskom ratu i stradalih civila, zahvaljujem vam na svemu onome što ste napravili da danas imamo slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. „Sve prolazi, svi prolaze, Zagorec pak ne!” – izjavio je župan Kolar.

Žarko Miholić, ratni zapovjednik 103. brigade prisjetio se kako su prije 30 godina pripadnici brigade dignuti iz kreveta i radnih mjesta krenuli u obranu domovine.

– Ono što je važno nakon tih 30 godina, puno nas nema, zato postoje obitelji poginulih i umrlih branitelja. Upravo ovih 30 godina je nešto čemu želimo odati priznanje kao i naš doprinos u tim trenucima. Bez doprinosa Krapinsko-zagorske županije ne bi mogla funkcionirati ni 103. brigada HV. Ponos ostaje, a besplatni primjerci monografije bit će podijeljeni svim osnovnim, srednjim školama, čitaonicama i knjižnicama za budućnost, za generacije koje dolaze, za onu slavu i doprinos Krapinsko-zagorske županije i 103. brigade. Budite ponosni na sve ono što smo gradili, poštujte hrvatsku državu, neka nam ona bude vječna – kazao je Miholić.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovan je pripadnik 103. brigade HV-a Branko Kos koji je prilikom uručenja kazao je kako je za veterana Domovinskog rata najveće priznanje primiti visoko odličje iz ruku vrhovnog zapovjednika.

– U ovo odlikovanje utkan je životni odnosno ratni put svih pripadnika 103. brigade. Najemocionalnije trenutke svojeg života sam proživo od ’90 do 95′ sa pripadnicima 103. brigade – rekao je Kos.

Domaćin svečanosti, načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos naglasio je kako Sv. Križ Začretje gradi sigurnu budućnost na temeljima koje su stvarali i obranili pripadnici 103. brigade.

-Kao dijete hrvatskog branitelja koji je utkao u mene poveznice na rat i domoljublje Sveti Križ Začretje je ponosno mjesto koje gaji osjećaje prema svojoj domovini i veliku zahvalnost svima vama – rekao je Kos.

Predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić prisjetio se ratne 1991. godine.

-Kada sam došao k vama ’91. bili ste slabo opremljeni, ali sa puno žara i želje. Doprinos Hrvatskog zagorja domovini i njenoj obrani u stvaranju je velik. Zbog toga vama i vašim obiteljima, obiteljima i poginulih i nestalih od srca hvala – rekao je Gregurić.

abrkic/sjever.hr
02.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.