Now Reading:
Punih 50 godina učenja, ljubavi i požrtvovnosti – Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec proslavio 50. rođendan
Full Article 3 minutes read

Punih 50 godina učenja, ljubavi i požrtvovnosti – Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec proslavio 50. rođendan

Najprepoznatljiviji su po tome što su 5 godina izrađivali skulpture Oskara znanja kao nagrade za najbolje učenike u državi

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec jedina je posebno odgojno ustanova za učenike s teškoćama u razvoju u Međimurskoj županiji koja djeluje od davne 1971. godine, a provodi odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece s intelektualnim teškoćama u razvoju.

Centar danas školuje 150 učenika s većim teškoćama u razvoju kroz 34 posebna razredna odjela te zapošljava 75 djelatnika. Najprepoznatljiviji su po tome što su 5 godina izrađivali skulpture Oskara znanja kao nagrade za najbolje učenike u državi.

Centar upisuje sve veći broj djece s težim razvojnim teškoćama čija edukacija i rehabilitacija zahtjeva profesionalni angažman različiti struka, stručni suradnici, pedagozi, psiholozi i defektolozi imaju veliku ulogu u razvijanju samostalnosti i neovisnosti o tuđoj pomoći kod djece.
-Potrebe učenika i njihovih roditelja uvijek su u središtu naše pozornosti. Stoga su naši prioriteti neprestano usmjereni na poboljšanje kvalitete odgojno obrazovnog rada, stalnom unapređenju nastave novim metodama. Posjedujemo potrebna stručna znanja koja neprestano i ciljano nadograđujemo prateći najnovija znanstvena područja u zaštiti osoba s teškoćama. Svakim danom sve se više javlja potreba za našim uslugama u centru, ali i u lokalnoj zajednici – rekla je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Dragica Benček.

Čestitku za uspješnih 50 godina rada uputio je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je rekao da se djeca s teškoćama u razvoju susreću s različitim oblicima isključenost te da je svima nama zadaća njima pružiti podršku.
-Ovaj posao mogu raditi samo oni koji imaju empatiju, dušu i srce i zato čestitam zaposlenicima Centra za odgoj i obrazovanje na vašoj dobroti, jer ovo nije samo posao ovo je poziv. Hvala na vašem trudu i predanosti poslu – rekao je Grivec.

Da svi mi možemo i moramo pomoći svakom djetetu da ostvari svoje mogućnosti rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.
-Djeca, ali i zaposlenici Centra zaslužuju bolje uvjete za rad. Grad Čakovec ima spremnu projektnu dokumentaciju za izgradnju novog, većeg, prostorno adekvatnijeg Centra za odgoj i obrazovanje, no trebamo pomoć svih institucija iz Zagreba koje nam u tome mogu pomoći. Već pedeset godina radite najbolje što znate u svome području djelovanja i na taj način olakšavate život djeci s teškoćama u razvoju. Hvala vam na tome – zaključila je Cividini.

Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, rekao je kako je došlo vrijeme da se realizira dugo očekivani projekt izgradnje novog Centra za odgoj i obrazovanje.
-Vrijednost investicije je 90 milijuna kuna i sredstva su osigurana u državnom proračunu. Vaša ustanova je jedina takva ustanova u ovoj regiji koja može pružiti adekvatnu pomoć i kvalitetan rad djeci koja imaju značajne i posebne potrebe. Nastavite s istom energijom i entuzijazmom i dalje – kazao je Paljak.

Izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Snježana Žarković istaknula je kako zahvaljujući odličnoj viziji i vodstvu ova ustanova podiže opći standard u odgoju učenika s teškoćama u razvoju, a svojim pristupom je primjer kako bi se svako uređeno društvo trebalo odnositi prema ranjivim skupinama društva.
-Moje osobno zadovoljstvo bilo je promatrati učenike koji su s puno entuzijazma, strpljenja, truda, ljubavi i veselja izrađivali skulpture Oskara znanja – rekla je Žarković te zahvalila djelatnicima na ljubavi, požrtvovnosti i strpljenju koje ugrađuju u svoj posao.

www.sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
28.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.