Now Reading:
SVJETSKI DAN TURIZMA Međimurska županija kao pionir održivog turizma, Grivec: U kontinentalnom turizmu Hrvatske uvijek smo barem korak ispred!
Full Article 3 minutes read

SVJETSKI DAN TURIZMA Međimurska županija kao pionir održivog turizma, Grivec: U kontinentalnom turizmu Hrvatske uvijek smo barem korak ispred!

Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, u ponedjeljak, 27. rujna, Turistička zajednica Međimurske županije je u suradnji s Ministarstvom turizma organizirala studijski posjet za domaće turističke novinare kojima je tom prilikom predstavljen i projekt strategije EU za Jadransko-jonsku regiju EUSAIR.

Koordinatorica projekta održivog turizma strategije za jadransko-jonsku regiju Senka Daniel istaknula je kako je Međimurje odabrano zbog trostruke nagrade Europske destinacije izvrsnosti koju dodjeluje Europska komisija.

– Odlučili smo predstaviti projekt na Svjetski dan turizma na temu uključivi razvoj turizma jer svi znamo da bez uključivog turizma nema ni održivog turizma pa smo spojili te teme, a upravo Međimurje poštuje načela održivog razvoja stoga izbor nije bio težak – rekla je Daniel.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula naglasio je kako je Međimurje destinacija koja uistinu živi održivi i inkluzivni turizam.

– Dugi niz godina mi inzistiramo da svi našu projekti budu ekološki, ekonomski i socijalno održivi. Naš najveći turistički subjekt, Terme Sv. Martin, ove godine dobio je certifikat za ekološku održivost. Naši projekti financirani iz EU fondova su doprinijeli da se u Međimurju implementira ETIS sustav u kojem mjerimo gotovo 50 različitih indikatora održivosti turizma. Uz zadovoljne turiste važno nam je da je zadovoljna i lokalna zajednica – ističe Grula najavivši kako osim e-buseva koji će biti na raspolaganju turistima planiraju i kratke lance opskrbe lokalnim namirnicama. Dodao je kako njihov rad prepoznaju međunarodne institucije proglasivši Međimurje već tri puta Europskom destinacijom izvrsnosti.

Zamjenik međimurskog župana Josip Grivec kazao je kako je Međimurje uvijek barem korak ispred kontinentalnog dijela Hrvatske što se tiče održivog turizma, spajanja OPG-ova i turističke ponude.

-Međimurje ima dobre turističke proizvode, imamo stalni rast u turizmu i na kontinentu smo prvi prema rastu broja noćenja. Svi naši interpretacijski objekti kao što je Marđerkin brijeg doprinose boljoj turističkoj ponudi, ali i atraktivnosti Međimurja kao destinacije – rekao je Grivec.

Tina Eterović Čubrilo, predsjednica Svjetskog udruženja turističkih novinara kazala je da za organizaciju susreta odabrali Čakovec bez puno razmišljanja.

– Odmah sam rekla da to mora biti u Čakovcu jer Međimurje je primjer održivog turizma, brige te mnogih proizvoda i projekata. Upoznali smo novinare s projektima koji se rade, a na neki način smo i mi dali svoj doprinos proslavi Svjetskog dana turizma koji se obilježava danas, 27. rujna – zaključila je Čubrilo.

Nakon predstavljanja projekta studijski posjet nastavio se razgledom Centra za posjetitelje Ekomuzeja Međimurje malo, ručkom u restoranu Stari grad nakon kojeg je uslijedio razgled muzeja Riznica Međimurja i naposljetku razgled ruralne kuće za odmor Pozojova hiža.

abrkic/sjever.hr
27.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.