Now Reading:
Znanstveni piknik u Gornjoj Stubici okupio brojne učenike željne znanja – Kolar: Program je fantastičan i djeci omogućuje da budu kreativni i slobodni
Full Article 6 minutes read

Znanstveni piknik u Gornjoj Stubici okupio brojne učenike željne znanja – Kolar: Program je fantastičan i djeci omogućuje da budu kreativni i slobodni

S ciljem popularizacije znanosti među širom populacijom, s posebnim fokusom na najmlađe i tinejdžere, u Hrvatskoj se već desetu godinu zaredom provodi manifestacija Znanstveni piknik, neformalno druženje, piknik sa znanosti, kulturom i umjetnosti.

Jubilarno 10. izdanje Znanstvenog piknika održava se u Gornjoj Stubici, u perivoju dvorca Oršić kod spomenika Matiji Gupcu .Organizator manifestacije je Udruga Profesor Baltazar, a partneri su Krapinsko-zagorska županija, Hrvatska akademska istraživačka mreža – CARNET, Institut Ruđer Bošković, FabLab, Hrvatska zajednica tehničke kulture i udruga Virtualci.

Svečano otvorenje manifestacije upriličeno je u petak, a Jadranka Žarković, savjetnica predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje tom je prigodom istaknula da je izuzetno vrijedno promovirati znanost, a ujedno i kreativnost, podržati darovite učenike i njihove mentore.
-Ovaj piknik to doista radi vrlo uspješno desetu godinu, na izvrsnim lokacijama. Istovremeno promovira i kulturnu baštinu. Mislim da je ovo pravi način kako djeci približiti znanost i kako njegovati njihove talente – izjavila je Žarković.

Ovo je događaj koji bi trebao imati odjek u čitavoj Hrvatskoj jer Znanstveni piknik koji se na području Krapinsko-zagorske županije održava već treću godinu je piknik za svu djecu iz cijele Hrvatske, naglasio je župan Željko Kolar.
-Pripremljeni program je apsolutno fantastičan i iskače iz onog obrazovanja u nekakvom zatvorenom klišeu. Ovdje je sve slobodno, znanost je u prvom planu, a djeci omogućuje im da budu kreativni, slobodni, da slušaju, predlažu i propitkuju i upravo smo to i željeli postići sa Znanstvenim piknikom. To je još jedan dokaz, uz projekt Baltazar, s pomoćnicima u nastavi za djecu s posebnim potrebama, zašto je Krapinsko-zagorska županija Županija prijatelj djece – rekao je župan Kolar dodavši da je to rezultat upravo ovakvih projekata.
-Županija je prepoznala udrugu Baltazar i njihov rad s nadarenom djecom, prepoznali smo da žele nešto više od onoga što sustav omogućuje. Pridružili smo im se i uz našu malu, skromnu pomoć došli do ovako sjajne manifestacije – kazao je Kolar.

Nikola Gospočić, gradonačelnik Donje Stubice objasnio je zašto manifestacija nije održana na ranije planiranoj lokaciji kod dvorca Stubički Golubovec.
-Dvorac je stradao u potresu, a mi smo se javili na natječaj za protupotresnu obnovu, dobili smo određena sredstva i s obzirom na kratke rokove koji si bili stavljeni pred nas imali smo nekakvu ideju da ćemo krenuti s radovima, da će dvorac biti gradilište. Međutim bez obzira na to tražili smo novu soluciju, ali da ostanemo u Gupčevom kraju. Zadovoljni smo i mislim da je broj sudionika još jedan dobar pokazatelj da nam znanstveni centar treba, da je ideja Znanstveno-edukacijskog centra u dvorcu Stubički Golubovec zapravo neophodna za Republiku Hrvatsku – rekao je Gospočić, a župan dodao da je sve ovo najava tog projekta koji će promijeniti sliku Zagorja kao destinacije.


-Takav projekt će nam omogućiti još dodatni rad s našom nadarenom djecom, dodatne mogućnosti za njihovo obrazovanje i osposobljavanje našeg nastavničkog kadra. Potres nas je, naravno, vratio dva koraka unatrag, ali smo osigurali 12,6 milijuna kuna za obnovu i rekonstrukciju onog dijela dvorca koji je stradao, a slijedi nam osiguravanje europskih sredstava za provedbu kompletnog projekta – zaključio je Kolar.

Dado Komerički iz Udruge profesor Baltazar, koji je osmislio ovaj projekt i na čelu je organizacijskog odbora istaknuo je da je Znanstveni piknik izrastao u najveću manifestaciju popularizacije znanosti u Hrvatskoj te poručio kako se nada da će do 2023. godine biti upriličeno i otvorenje prvog znanstvenog centra u Hrvatskoj.

-Na pikniku imamo stotinjak punktova, a 40 osnovnih i srednjih škola su izlagači, dok danas ovdje dolazi pedesetak škola iz cijele Hrvatske. Ponosni smo i najviše sam sretan što okupljamo klince koji dalje prenose znanje na svoje vršnjake ili starije. Oni su na istom terenu s ljudima iz Instituta za fiziku Ruđer Bošković, a taj spoj mladosti i iskustva je genijalan i za njih i za nas – rekao je Komerički dodavši kako je ovo odlična škola za sve sudionike.

Komerički je pojasnio i posebnosti Znanstvenog piknika koji je ove godine ugostio i igrače GNK Dinama.

-Nekakva posebnost Znanstvenog piknika su neke čudne kombinacije. Danas ovdje imamo ljude iz Instituta za fiziku i igrače iz Dinama koji predstavljaju jednu fenomenalnu sinergiju jer je nogomet prepun fizike. Što se dogodilo kad lopta padne? Dogodila se sila teža. Imamo priču o silini udarca Mislava Oršića i našli smo mnogo načina kako približiti fiziku kroz nogomet. To je jedna snaga Znanstvenog piknika – zaključio je Komerički.

Ivanka Jerić, pomoćnica ravnatelja Instituta Ruđer Bošković istaknula je da su Ruđer i Baltazar oduvijek „jako dobri frendovi”.
-Institut Ruđer Bošković i Udruga Baltazar godinama, od samih početaka, od 2012. rade na različitim aktivnostima koje bi imale za cilj popularizaciju znanosti. Zapravo raširiti tu nekakvu dobru vibraciju o znanosti, o STEM disciplinama, mladim ljudima. Ovo događanje danas je fantastično i uvijek je dobro kada se lokalna zajednica uključi u ovakve aktivnosti jer to je garancija uspjeha – rekla je Jerić, a Tihomir Markulin, pomoćnik ravnatelja u Carnetu naglasio da su u Carnetu iznimno ponosni što sudjeluju u Znanstvenom pikniku.
-Osim što imamo ovdje svoj šator naša glavna zadaća je što smo mi spona prema osnovnim i srednjim školama te radimo komunikaciju s njima koji se zapravo na piknik uključuje ne samo kao posjetitelji, nego kao i izlagatelji, moderatori i slično – rekao je.

Nakon svečanog otvorenja uručene su nagrade školama pobjednicima na natječaju Dizajniraj plakat za Znanstveni piknik uz otvorenje izložbe svih radova, a Nezavisno kazalište Tvornica lutaka izvelo je predstavu Profesor Baltazar – put oko svijeta.

I dok je petak dan za organizirane posjete škola, subota je predviđena za posjet ostalih građana pa je tako osiguran besplatan prijevoz za građanstvo na relaciji Zagreb-Gornja Stubica-Zagreb s polascima iz Zagreba ispred gradskog poglavarstva na Trgu Stjepana Radića 1 u 9, 11 i 13 sati, te povratcima u 14, 16 i 18 sati.

a. kučić/sjever.hr
24.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.