Now Reading:
75. obljetnica pobjede nad nacifašizmom: Štrigova dobiva Park mira i prijateljstva
Full Article 3 minutes read

75. obljetnica pobjede nad nacifašizmom: Štrigova dobiva Park mira i prijateljstva

U spomen na poginule hrabre sovjetske vojnike tijekom oslobađanja Međimurja 1945., a u povodu 75. obljetnice pobjede nad nacifašizmom i iredentizmom, u Štrigovi je potpisan sporazum za izgradnju Parka mira i prijateljstva.

Štrigova je prije 75 godina bila točka sukoba njemačkih i sovjetskih vojnika, a velik broj njih ovdje je izgubio život. Štrigovski brežuljci bili su prepuni bunkera, utvrđenja i rovova čije tragove nalazimo i danas. U borbama za oslobođenje brojni vojnici iz svih dijelova Sovjetskog Saveza položili su svoje živote što pokazuje ogromnu žrtvu koju su podnijeli za oslobađanje svoje domovine i Europe.  Iz tog razloga pokrenuta je inicijativa da im se, podizanjem Spomenika oda dostojno poštovanje na mjestu budućeg Parka mira i prijateljstva.

Svečanom potpisivanju prisustvovao je veleposlanik Ruske federacije Nj. E. Andrey Nesterenko, brigadir general Genadij Možajev, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan, predsjednik Udruge sjećanja Damir Jašarević, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik te ostali ugledni gosti.

Predsjednik Udruge sjećanja Damir Jašarević je s načelnikom Općine Štrigova Stanislavom Rebernikom potpisao je Sporazum za izgradnju Parka mira i prijateljstva, dok je s ravnateljicom Muzeja Međimurja potpisan Sporazum o suradnji na projektima povijesnog, arhivskog i muzejskog istraživanja.

Damir Jašarević, predsjednik Udruge sjećanja rekao je kako je velik broj sovjetskih vojnika izgubio živote unatoč dobroj vojnoj formaciji i opremljenosti. Prema procjenama ovdje je poginulo više od 700 sovjetskih i 300 bugarskih vojnika, a Jašarević je istaknuo kako će im ovim spomenikom odati počast i zahvalnost na njihovoj hrabrosti.

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik naglasio je kako je zadaća svih nas ne zaboraviti prošlost.

-Vjerujem da ćemo se ponovo sresti u proljeće kada ćemo zajedno otvoriti Spomen park prijateljstva i mira. Bit će to mjesto gdje ćemo dostojno i s poštovanjem odati počast hrabrim ljudima koji su dali svoje živote za oslobođenje ovog kraja – Štrigove – rekao je načelnik.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec osvrnuo se na hrabrost i nesebičnost vojnika koji su u Štrigovi, posljednjoj liniji obrane njemačke vojske na kojoj su pružali žestok otpor sovjetskim vojnicima.

-Nažalost izgubljeni su mnogi životi, mnogi vojnici položili su svoje živote daleko od svojih najbližih te se nikad nisu vratili u svoju domovinu. Naša dužnost je da čuvamo spomen na njih, a izgradnjom spomen parka sjećanje na njihovu žrtvu bit će trajno – poručio je Grivec.

Veleposlanik Ruske federacije Nj. E. Andrey Nesterenko istaknuo je velik značaj sovjetskih vojnika u borbi protiv nacifašizma i iredentizma u Europi.

-U Parku mira i prijateljstva počivat će više od 700 sovjetskih vojnika, i to će biti drugi najveći memorijalni kompleks stoga smo spremni pružiti svu moguću podršku za njegovu izgradnju – rekao je veleposlanik Ruske federacije Nj. E. Andrey Nesterenko.

www.sjever.hr / medjimurska-zupanija.hr
24.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.