Now Reading:
20. ZAHVALA JESENI U KLANJCU ove godine u punom sjaju uz brojne aktivnosti, gradonačelnik Brlek: “Za 20. godišnjicu to i zaslužujemo!”
Full Article 5 minutes read

20. ZAHVALA JESENI U KLANJCU ove godine u punom sjaju uz brojne aktivnosti, gradonačelnik Brlek: “Za 20. godišnjicu to i zaslužujemo!”

Danas je u Klanjcu održana konferencija na temu ovogodišnjeg, jubilarnog, 20 izdanja manifestacije „Zahvala jeseni u Klanjcu”. Kako je istaknuo gradonačelnik Zlatko Brlek, ovogodišnji četverodnevni program za svakoga će donijeti ponešto, a klanječki će trg opet biti Europa u malom s devet partnera iz sedam zemalja.

– Značaj ove manifestacije za Grad Klanjec je ogroman. Počeli smo prije 20 godina, skromno, s našim vinarima na trgu, ali je manifestacija iz godine u godinu rasla. Zahvaljujući našim projektima koje naš Kulturni centar prijavljuje u Brusseles preko Europske komisije mi smo vjerojatno rekorder u Hrvatskoj po dobivenim sredstvima u projektu Europa za građane. To je danas respektabilna manifestacija s brojnim sadržajima i koncertima. Prije covida posjećenost je bila ogromna, lani manja, ali ove godine se opet nadamo brojnim posjetiteljima jer za 20. godišnjicu to i zaslužujemo – rekao je gradonačelnik Brlek i uz poziv građanima da dođu na manifestaciju na kojoj će se poštivati epidemiološke mjere, starijim sugrađanima poručio da, iako će se sve događati na otvorenom, ponesu i maske, ako se boje zaraze.

Direktorica Kulturnog centra Klanjec, Snježana Horvatin, napomenula je kako glavnina ove manifestacije kreće u petak, 10. listopada.

– Zahvala jeseni tradicionalno će započeti programom „Klanjec, moj grad” i okupljanjem Klanjčana na glazbenom programu u kojem će nastupiti svi klanječki amaterski i profesionalni glazbenici. U subotu, 2. listopada, počinjemo sa službenim programom od 15 sati tradicionalnim šestim susretom „Zapjevaj, zapleši u kraju Lijepe naše”. Ove godine gosti dolaze iz Mađarske, Vojvodine, iz Petrovaradina, iz Slovenije, ali i naš Ansambl Zabok i domaći kulturni amateri. U 16 sati biti će službeno otvorenje 20. „Zahvale jeseni u Klanjcu”. Najzanimljiviji dio ovog dana je večernji koncert na kojem će nastupiti Nina Badrić – rekla je direktorica Horvatin.

Nedjeljni program počinje ujutro u 9:30 sati planinarskim pohodom u organizaciji Planinarskog društva. Pješačiti će se stazom do Planiranskog doma i svi će se kasnije spusiti na trg gdje će igrati kazališne predstave za djecu i odrasle. Večernji program, s početkom u 19 sati, završiti će koncertom tamburašica iz Koprivnice Cure iz Centra – najavila je Horvatin.

Glavna tema ovogodišnjeg susreta u sklopu projekta Europe for Citizens koji će se održati od 01. listopada do 03. listopada u Klanjcu ove je godine vezana uz razmjenu mišljenja građana iz devet država o različitim temama vezanim uz budućnost Europske unije te će se tijekom trodnevnog programa organizirati cijeli niz tribina, radionica, debata i prezentacija.

– Predstavit ćemo nešto što je ove godine vrlo interesantno – zeleni plan Europske unije. Imati ćemo prezentaciju direktora NP Una – oni nisu članovi EU. Želimo vidjeti kako gledaju na taj zeleni plan sa svojeg gledišta, a sudjelovat će i naša Javna ustanova za zaštićena prirodne vrijednosti. Razgovarat će se o proširenju s obzirom da su nam partneri iz Srbije, BiH uz Slovačku, Češku, Mađarsku, Rumunjsku i Austriju – rekla je ravnateljica Horvatin. Inače, ovo je peti program kojeg provodi Grad Klanjec, a kojim je ovaj gradić i najuspješniji hrvatski prijavitelj ranije spomenutog programa.

I ove godine u sklopu manifestacije održava se tradicionalna biciklijada koja će se održati novom trasom preko Sv. Florijana, Filipa, Lučelnice, Mrzlog Polja, Velikog Trgovišća pa onda Dubrovčana, Tuheljskih Toplica kroz Sv. Križ. Ove godine otvara se mogućnost i iznajmljivanja električnih bicikala, a sudjelovati mogu svi izrasti.

U sklopu Europe za građane ove godine održava se i dio programa erasmusa osnovne škole – trodnevni program za učenike osnovnih škola u koje će se uključiti i sudionici iz programa Europa za građane.

Melita Ulama, ravnateljica Osnovne škole Antuna Mihanovića Klanjec ističe kako će tih dana mali gradić Klanjec – ta homogena sredina vrlo ugodnog i sigurnog okruženja za odrastanje najmlađe populacije zajednice, postati i međunarodni grad.

– Obzirom da vrlo dobro i lijepo surađujemo s gradom i s Kulturnim centrom za sljedeći vikend pripremili smo niz aktivnosti u koje ćemo se uključiti. Prvi od dva erasmus projekta Uz granicu, bez granica čime se referiramo na geografski smještaj uz međunarodnu granicu, ali isto tako da pomičemo granice, mijenjamo svijest, način razmišljanja, a primarni je cilj razvoj i modernizacija poučavanja te unapređenje rada škole. Između ostalog, željeli bismo da naši učenici iz prve ruke upoznaju druge kulture, civilizacije, jezike, a istovremeno i mi želimo predstaviti našu kulturu, našu zavidnu klanječku povijest – objasnila je ravnateljica Melita.

– U petak počinjemo s informatičkom radionicom i predstavljanjem svih zemalja. Tom prigodom su i naši učenici će predstaviti našu školu, grad i županiju. U subotu ujutro počinjemo sa sportskim aktivnostima s gostima iz Bihaća, a paralelno će se odvijati glazbena i plesna radionica, a na školskim prostorima će se održati radionica Poštujmo različitosti. U poslijepodnevnim satima održavat će se potraga za blagom kroz koju će se upoznati znamenitosti Grada Klanjca. U nedjelju će se naša profesorica iz biologije uključiti u pohod na Cesargrad pa će naši učenici i gosti mlađih uzrasta upoznavati biljne i životinjske vrste ovog kraja. Mislim da će to biti nevjerojatno iskustvo – najavila je ravnateljica Ulama.

mčaržavec/www.sjever.hr
24.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.