Now Reading:
Epidemiološka situacija u školama na sjeveru Hrvatske: hoće li učenici ponovno na online nastavu?
Full Article 3 minutes read

Epidemiološka situacija u školama na sjeveru Hrvatske: hoće li učenici ponovno na online nastavu?

Dolaskom jeseni, epidemiološka situacija u Hrvatskoj sve je gora, a broj zaraženih ponovno raste. Kako su se i početkom nove školske godine učenici ponovno vratili u svoje školske klupe, raste i broj onih u samoizolaciji. Zbog toga smo provjerili kakvo je stanje na sjeveru Hrvatske i razmišljaju li županije o uvođenju nekog drugog oblika nastave.

Poslali smo upite u Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Koprivničko-križevačku i Zagrebačku županiju kako bismo saznali postoji li mogućnost da učenici u školske klupe ponovno zamijene laptopima i prijeđu na online nastavu.

Prema najnovijim podacima Stožera za civilnu zaštitu Zagrebačke županije, u samoizolaciji se nalaze učenici četiri razreda i dio učenika devet razrednih odjela. Do 16. rujna pozitivan nalaz na koronavirus zabilježen je kod 94 učenika s područja Zagrebačke županije. Njih 62 su učenici osnovnih škola, a 32 učenici srednjih škola.

-Trenutno se ne planira prelazak na online nastavu, međutim škole u Zagrebačkoj županiji spremne su i za takav model nastave – stoji u odgovoru iz Županijske uprave.

Porast novozaraženih posebno je vidljiv u zagrebačkim školama. U prvom tjednu školske godine Zagreb je imao 80 zaraženih osnovnoškolaca i 99 srednjoškolaca, a u drugom tjednu taj je broj porastao na 229 u osnovnim i 203 u srednjim školama. U samo prva tri dana ovog tjedna u zagrebačkim osnovnim školama bilo je 100 novozaraženih, a u srednjim školama njih 88.

Kako je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 komentirala Tatjana Petričević Vidović s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” primjetno je da se virus puno brže širi unutar razreda jer djeca vole fizički kontakt i druže se te je pozvala roditelje da cijepe djecu stariju od 12 godina.

Iz Međimurske županije su nam pak poručili kako nam podatke o broju učenika u samoizolaciji ne mogu proslijediti, no naglašavaju kako u ovom trenutku ne planiraju mijenjati model nastave jer u nijednoj školi nije pokazana potreba za tim.

Prošli petak na području Koprivničko-križevačke županije 38 učenika je bilo pozitivno na koronavirus, a njih 137 nalazilo se u samoizolaciji. Uz učenike, pozitivno je bilo i dvoje nastavnika, a troje ih je bilo u samoizolaciji. U dva razreda križevačke Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog provodi se online nastava, a na pitanje razmišlja li se u Županiji o uvođenju alternativnog oblika nastave i u druge škole, nismo dobili odgovor.

Iako iz Krapinsko-zagorske županije još uvijek nismo dobili službeni odgovor, trenutno nema informacije o velikom broju učenika u samoizolaciji, kao ni o mogućem prelasku na online nastavu.

Odgovor o aktualnoj situaciji u Varaždinskoj županiji nismo dobili. 

tklopotan / www.sjever.hr
23.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.