Now Reading:
Ukoliko pogriješite nema nazad! Ravnateljica DZS-a odgovorila na najčešća pitanja koje muče građane prilikom samopopisivanja
Full Article 2 minutes read

Ukoliko pogriješite nema nazad! Ravnateljica DZS-a odgovorila na najčešća pitanja koje muče građane prilikom samopopisivanja

Samostalno popisivanje stanovništva u elektroničkom sustavu e-Građani provodi se od 13. do 26. rujna 2021. dok od sljedećeg tjedna, 27. rujna na teren izlaze popisivači koji će od vas zatražiti šifru ukoliko ste sami popisali svoje kućanstvo, a u slučaju da niste to ćete napraviti zajedno s popisivačem.

No, u međuvremenu su se pojavili lažni popisivači na što posebno upozoravaju iz Državnog zavoda za statistiku.

Kako ih razlikovati od pravih popisivača?

– Ono što naši građani moraju znati da naši popisivači izlaze na teren tek sljedeći tjedan, od 27. rujna. Prije toga nitko se ne smije predstaviti kao popisivač stanovništva. Naši popisivači će biti prepoznatljivi, u prvom redu, svi imaju službene akreditacije gdje su logo DZS-a i Popisa stanovništva s imenom i prezimenom i svi imaju prijenosna računala. Također, moraju imati EU digitalnu covid-potvrdu kao maske i majice s prepoznatljivim logom – upozorila je glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković te pozvala građane na dodatan oprez.

Što ako vam se prilikom samopopisa potkrade greška, možete li je ispraviti?

Ne možete!

– Nismo predvidjeli da se popisnice ispravljaju. Jednom kad se popis zaključa više nema izmjene podataka i zbog toga je dozvoljeno da popisnica bude otvorena tijekom cijelog trajanja samopopisivanja. Tako da ukoliko niste sigurni u neke podatke za članove kućanstva jednostavno popisnicu možete držati otvorenom tokom cijelog razdoblja samopopisivanja i završiti onog trena kad budete sigurni da ste sve dobro upisali – rekla je Brković.

Što u slučaju ako niste kod kuće kad popisivač dođe?

– Popisivači su dužni obilaziti sva kućanstva u više navrata tijekom trajanja cijele druge faze popisa i ukoliko vas ne pronađu kod kuće ostavit će vam poruku da su bili s kontakt podacima na koje im se možete javiti i dogovoriti kad vama najviše odgovara da dođu k vama i preuzmu šifru – opisuje Brković.

Dodaje kako šifru možete zalijepiti i na vrata, ako mislite da dan, dva nećete biti kod kuće, ili pak ju možete ostaviti susjedima.

Uz to, Brković naglašava kako se šifra ne može zloupotrijebiti već je ona samo dokaz da se kućanstvo samostalno popisalo koji služi kao kontrola obuhvata popisa, a svaki popisivač je zadužen za 200 do 250 kućanstava te je pritom dužan razdužiti sve adrese.

abrkic/sjever.hr
21.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.