Now Reading:
Koliko se Zagoraca do sada samopopisalo? Od ponedjeljka dvjestotinjak popisivača na terenu
Full Article 3 minutes read

Koliko se Zagoraca do sada samopopisalo? Od ponedjeljka dvjestotinjak popisivača na terenu

Utorak, 21. rujna 2021. značio je održavanje sastanka župana s glavnom ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku Lidijom Brković i u Krapinsko – zagorskoj županiji. Tako je župan Željko Kolar na današnjoj press konferenciji obavijestio kako se do sada na području Zagorja samopopisalo 17.559 osoba što je 14.1 posto u odnosu na broj koji je uzet 30. lipnja prošle godine, a ravnateljica Brković iskazala zadovoljstvo konstruktivnim sastankom za županom Kolarom.

Podsjetimo, od 13. rujna ove godine u Hrvatskoj je počeo prvi digitalni popis stanovništva, kućanstava i stanova (koji je prvotno bio planiran za travanj) te je trenutno u tijeku prva faza samopopisivanja koja traje do 26. rujna.

Župan Kolar iskoristio je ovu priliku i pozvao svoje sugrađane da se u preostala četiri dana popišu sami, a da nakon toga budu kooperativni s popisivačima. U ponedjeljak na teren u Krapinsko – zagorskoj županiji izlazi preko dvjestotinjak popisivača.

– Covid nas i dalje sprječava da budemo slobodniji u kontaktu s ljudima. No, donesena je odluka da svi popisivači moraju imati covid putovnice, a koji nemaju moraju se testirati svaka dva-tri dana brzim testovima, što ćemo osigurati na 18 lokacija naših ordinacija opće prakse u Domovima zdravlja – poručio je župan Kolar i dodao kako je Županija, za prvi tjedan popisivanja, popisivačima osigurala testove, a kako kaže župan, nada se da će Nacionalni stožer, odnosno nadležno ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske osigurati testove za čitavu Hrvatsku, kako bi se popisivači koji nisu cijepljeni, nemaju covid putovnicu mogli testirati i normalno odraditi svoj posao.

– Do sada se u Zagorju popisalo 17.559 osoba, što je dobro i nadam se da će što više ljudi iskoristiti priliku da se sami popišu. Zahvala svima onima koji su to napravili, poziv onima koji nisu, a imaju mogućnost da to naprave. Molim sve da budu kooperativni, da im olakšaju taj posao jer to je ozbiljan posao, tako je pripremljen i siguran sam da će tako biti i obrađen – poručio je na kraju župan Kolar.

Ravnateljica Brković naglasila je kako je zadovoljna dosadašnjim odazivom onih koji su se odlučili popisati sami.

Iznimno smo zadovoljni odazivom jer je više od 730 000 osoba već upisano preko sustava e-građani. Vremena za popisivanje još uvijek ima, ukoliko netko ima pristup sustavu e-građani, a to još nije učinio do nedjelje ima vremena. Također ima vremena za sve nove korisnike da potraže pristup sustavu e-građani i samostalno popišu sebe i sve članove svoga kućanstva – poručila je ravnateljica Brković i podsjetila sa od ponedjeljka, 27. rujna počinje terenska faza popisivanja kada ide na teren na području RH gotovo 8000 popisivača, a koja će trajati do 17. listopada uz mogućnost produžetka do 29. listopada ukoliko se ustanovi da u prvoj i drugoj fazi nisu popisane sve popisne jedinice.

mčaržavec/www.sjever.hr
21.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.