Now Reading:
PLENKOVIĆ U KOPRIVNICI: Počinje desetljeće nikad većih investicija u Koprivničko-križevačkoj županiji! Župan Koren: U realizaciji su projekti vrijedni 5,3 milijarde kuna!
Full Article 4 minutes read

PLENKOVIĆ U KOPRIVNICI: Počinje desetljeće nikad većih investicija u Koprivničko-križevačkoj županiji! Župan Koren: U realizaciji su projekti vrijedni 5,3 milijarde kuna!

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je u ponedjeljak, 20. rujna 2021. godine boravio u Koprivničko-križevačkoj županiji gdje je sudjelovao na konferenciji Večernjeg lista „Hrvatska kakvu trebamo – Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva“, nakon čega se u prostorima Županijske uprave sastao sa županom Koprivničko – križevačke županije Darkom Korenom i gradonačelnikom grada Koprivnice Mišelom Jakšićem.

Uz predsjednika Vlade RH, sastanku su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, saborski zastupnik Darko Sobota te ostali suradnici.

Na sastanku se razgovaralo o županijskim i nacionalnim projektima koji se provode na području Županije, o Razvojnom sporazumu sjevernih županija, projektima iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021. – 2026. te rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u nadležnosti Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Rezimirale su se aktivnosti i projekti u realizaciji na području Koprivničko – križevačke županije, kako kaže župan Koren, na prostoru jednog velikog investicijskog prostora s ukupnim ulaganjima od 5,2 milijarde kuna županijskih i državnih investicija koje se trenutno provode na području Podravine. Najveći dio iznosa pokriva izgradnja drugog kolosijeka pruge Križevci – Mađarska granica čija vrijednost iznosi oko 3,2 milijarde kuna s PDV-om, što je ekvivalent izgradnji Pelješkog mosta. Župan Koren istaknuo je i aglomeracije koje se provode na području Županije vrijedne oko 1,1 milijarde kuna.

– Predsjednika Vlade smo informirali i da nam početak nastavka gradnje brze ceste od Križevaca do Vojakovačkog Kloštra ovisi o jednoj žalbi za nadzor koja u državnoj Komisiji za kontrolu postupaka javne nabave još uvijek traje. Spomenuli smo i projekt Piškornice koji je opterećen problemom žalbenih postupaka, a projekt je vrijedan oko 450 milijuna kuna – rekao je župan Koren koji je, kaže, premijera informirao i o svim investicijama koje su u tijeku, prije svega u sektoru obrazovanja.

– Riječ je o izgradnji naših pet sportskih dvorana koje gradimo zajedno s našim općinama, a tu su i centri kompetencije u Križevcima i Đurđevcu i uz još neke manje projekte radi se o 160 milijuna kuna investicija – istaknuo je župan dodavši da je od predsjednika Vlade zatražio podršku u dijelu sufinanciranja nabave opreme za dvorane.

Koren je kazao i da su premijera Plenkovića i ministricu Tramišak informirali i o nekoliko županijskih projekata koji su sastavni dio Razvojnog sporazuma sjeverozapada i sjevera Hrvatske, a jedan od njih je Centar za palijativnu skrb.

Ministrica Tramišak istaknula je veliku podršku od strane predsjednika Vlade osobno kao i Vlade u cijelosti u realizaciji projekata koji su od strateške važnosti Koprivničko-križevačke županije i samog grada Koprivnice.

Grad Koprivnica prepoznat je kao sjedište županije, sjedište kulturnog, gospodarskog i društvenog života Koprivničko-križevačke županije. Koprivnica je nositelj šireg gospodarskog razvoja i šireg okruženja Koprivničko-križevačke županije, a biti će nositelj integriranog teritorijalnog ulaganja. Kao urbana cjelina imati će priliku za daljnji urbani razvoj u narednom razdoblju i vjerujem da ćemo uskoro imati konkretne strateške projekte prepoznate upravo u tom mehanizmu – rekla je ministrica Tramišak i najavila kako će cijeli mehanizam s realizacijom započeti već sljedeće godine.

Gradonačelnik Jakšić istaknuo je kako je na području Koprivnice u provedbi Aglomeracija koprivničkih voda vrijedna pola milijarde kuna, tu je i ranije spomenuti drugi kolosijek pruge koji donosi ‘prometnu renesansu’ na područje grada Koprivnice. Kako ističe gradonačelnik Jakšić, novo proračunsko razdoblje EU otvara široku lepezu mogućnosti i velikih šansi za cijelu Koprivničko – križevačku županiju.

– Možemo reći da ulazimo u period gdje možemo očekivati desetljeće nikad većih investicija u život u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji. Na nama je sad da tu šansu iskoristimo! Danas smo prvi put postavili neke jasnije rokove za Koprivnicu, a vjerujem da ćemo i operacionalizirati sjednicu Vlade u Koprivnici u zajedničkoj organizaciji – rekao je gradonačelnik Jakšić.

– Imamo jednu ekskluzivu, ono što se dugo provlačilo zahvaljujući ministrici Tramišak i radu njenog ministarstva Koprivnica ovih dana dobiva status ITU grada zajedno s našim okolnim općinama i otvara nam se prostor od nekoliko milijuna eura što je jedna od najvažnijih stvari u dosadašnjem povlačenju EU sredstva iz aspekta Grada Koprivnice – obavijestio je gradonačelnik Jakšić.

Input your search keywords and press Enter.