Now Reading:
Organizatori “8. Dana vrganja i crnog tartufa u Paki” zadovoljni: Manifestacija je postala prepoznatljiva kao brend u Varaždinskoj županiji
Full Article 5 minutes read

Organizatori “8. Dana vrganja i crnog tartufa u Paki” zadovoljni: Manifestacija je postala prepoznatljiva kao brend u Varaždinskoj županiji

Prekrasan posljednji ljetni vikend brojne je građane izmamio u prirodu, a mnogima od njih destinacija je bila Paka. S dobrim razlogom jer u Paki je održana tradicionalna, ove godine 8. dvodnevna manifestacija Dani vrganja i crnog tartufa.

Organizatori manifestacije su novomarofska Turistička zajednica i Grad Novi Marof, a ove su im se godine pridružili i Varaždinska županija, susjedna Općina Breznički Hum, brojni OPG-ovi, ali i ugostitelji.

Voditeljica Turističke zajednice Renata Horvatić nije krila zadovoljstvo 8. izdanjem Dana vrganja koji unazad nekoliko godina imaju dodatak u nazivu.
-S obzirom da od 2015. godine imamo promociju crnog tartufa, vrijedne podzemne gljive koje ima i na našim terenima, malo smo proširili naziv manifestacije, ali i program. Lijepo vrijeme nas je počastilo i sretni smo zbog toga jer se ovdje u dva dana okupio lijepi broj posjetitelja izlagača, a u nedjelju i mnogo onih koji su došli na natjecanje u branju gljiva – rekla je Horvatić.

Paralelno s natjecanjem, u nedjelju se se odvijali i mnogi drugi programi.
-Paka nije samo raj za vrganje i gljive. Ovdje je mjesto kulturno-povijesne baštine, spomenika. Tu su utvrde Paka i Čanjevo koje smo povezali šetnjama i edukativnim obilascima, a organizirali smo i edukativni obilazak nastambi dabrova. Posjetitelji su obišli i imanje ljekovitog bilja, a organizirali smo i puno sadržaja za djecu – kazala je voditeljica Turističke zajednice i dodala da su iznimno sretni i ponosni što su im se pridružili i novomarofski ugostitelji.

-Oni su u svoju redovnu dnevnu ponudu hrane uključili jela s vrganjima i to je nadogradnja cijeloj ovoj turističkoj priči. Smještajni kapaciteti su nam lijepo popunjeni i sretni smo što manifestacija ima zaokruženu širu priču – zaključila je Horvatić.

Iako je manifestacija ovoga puta, nažalost, prošla uz svega jedan ubrani vrganj, gradonačelnik Siniša Jenkač zadovoljan je svime onime što se u dva dana odvijalo u Paki.
-Krasan sajam, brojna zanimljiva događanja, kako za nas odrasle, tako i za naše najmlađe. Ova je manifestacija nadišla sam Novi Marof i postala prepoznatljiva kao brend u Varaždinskoj županiji. To nam je i bio cilj, a sad ćemo nastaviti dalje razvijati i ovu destinaciju i same Dane vrganja, odnosno sve ono što se na ovu destinaciju nadovezuje, kao što je promocija OPG-ova, kulture, Pake i svih naših šuma kao potencijalnih izletišta. Ova nam je nesretna korona donijela dosta problema, ali je na neki način doprinijela tome da priroda postane aktualna i to je dobro – izjavio je gradonačelnik Jenkač.

Župan Anđelko Stričak svake godine dolazi u Paku kako bi sudjelovao u berbi vrganja, ali ga ove godine, kaže, sreća nije pomazila.
-Nisam našao, nažalost, nijednoga. Kao mali sam s bakom i djedom po ovim šumama između Pake, Čanjeva i Visokog brao vrganje i to je bio doslovno stil života. Nema tog domaćinstva koje tada nije odlazilo u berbu vrganja i od malih nogu je taj odnos prema šumi usađen u mene. Veseli me da ova manifestacija privlači sve više mladih ljudi. Upravo taj odnos prema našem okolišu, prema prirodi smatram ključnim i vjerujem da će u narednom periodu biti i daleko bitniji. Ovakve manifestacije su dobrodošle jer s jedne strane ljudi imaju mogućnosti uživati u prirodi, a s druge strane uvijek čuju nešto novo, zanimljivo – rekao je župan Stričak.

I ovoga je puta na Dane vrganja i crnog tartufa stigao rado viđen gost, profesor Branko Bartolić, determinator i mentor pri Hrvatskom mikološko-gljivarskom savezu koji nije začuđen činjenicom da ubranih vrganja nije bilo.
-Za vrganje ova je sezona kratko rečeno jadna. Promjene u prirodi, prvo onaj period hladnoće u proljeće, pa onda nakon tog perioda dugo sušno razdoblje, sve je to imalo utjecaj. Sad je nešto kiše počelo padati, međutim to je još uvijek prerano da bi se veći broj vrsta pojavio u prirodi. Ima dosta vrsta koje su donesene, a ovdje uglavnom rastu gljive koje su vezane uz panjeve i drveće iz kojeg crpe vlagu – objasnio je prof. Bartolić.

Upozorio je da polako trebamo i strahovati za budućnost jer se klima ubrzano mijenja.
-Praktički se počelo događati to da imamo polako već mediteransku uvjete ovdje na kontinentu. Vidite da se temperature gotovo izjednačene s Jadranom i priobaljem i sve više se događa to da je na Mediteranu još veća suša nego kod nas, čak i tamo gljive ne rastu niti će rasti, možda u nekom zimskom prirodu – kazao je Bartolić i dodao da gljive možemo poistovjetiti s ljudima.

-Mi smo isto jako osjetljivi na toplo-hladno, danas minus, sutra plus 20,30 stupnjeva, a preko noći padne temperatura za 20 stupnjeva i to je pravi temperaturni šok. Kao ni ljudima, gljivama isto ne odgovara ovo što se događa u prirodi – zaključio je Bartolić koji je i ovoga puta bio zadužen za odabir naj vrganja, odnosno gljiva.

Nagrade sponzora dobili su Tomo Marić za naj vrganj, Stjepan Pali za naj gljivu te Luka Jakopović za najveću ubranu gljivu.

U Paki su se u dva dana svi dobro zabavili, i veliki i mali, a organizatori već razmišljaju na koji će način Dane vrganja i crnog tartufa iduće godine obogatiti s još više zanimljivih sadržaja i privući još više posjetitelja jer Paka je svojom ljepotom to zaslužila.

www.sjever.hr
20.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.