Now Reading:
#BEACTIVE Europski tjedan sporta uskoro starta i u Međimurju, Europskoj regiji sporta, a donosi niz besplatnih aktivnosti za građane – pridružite se!
Full Article 4 minutes read

#BEACTIVE Europski tjedan sporta uskoro starta i u Međimurju, Europskoj regiji sporta, a donosi niz besplatnih aktivnosti za građane – pridružite se!

U ponedjeljak je u atriju Muzeja Međimurja Čakovec održana najavna konferencija za medije uoči početka Europskog tjedna sporta, čija je glavna tema #BeActive”.

Europski tjedan sporta (ETS) je inicijativa Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe koja se 2021. godine održava sedmi put te će se u cijeloj Europi pa tako i u Hrvatskoj održati od 23. do 30. rujna. Glavna tema kampanje za Tjedan sporta i dalje je „#BeActive“ te se njome želi potaknuti javnost na tjelesnu aktivnost, ne samo tijekom tog tjedna nego i tijekom čitave godine.

O aktivnostima ovogodišnjeg ETS-a govorio je Josip Pavić, poseban savjetnik ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac naglasivši da su turizam i sport dvije stvari koje se isprepliću, što omogućuje rad na prepoznatljivosti Hrvatske, svih regija, pa tako i Međimurja koje s ponosom nosi titulu “Europska regija sporta 2022.”
-Turistička sezona još traje, ali je bila iznad svih očekivanja što se tiče dolazaka turista i prihoda. Sport nas kroz cijelu godinu oduševljava, kao i naši sportaši koji su na ovogodišnjim olimpijskim i paraolimpijskim igrama u Tokiju ostvarili rezultate iznad očekivanja. Vjerujem da će sport pokazati da možemo vježbati bilo gdje i bilo kada, a programi Tjedna sporta u tome će nam pomoći – rekao je Pavić i dodao da je bavljenje sportom izuzetno važno, ne samo za vrhunske rezultate koje ostvaruju sportaši, nego i za svakog od nas kao pojedinca.

Voditeljica projekta Europskog tjedna sporta Marija Jurčević naglasila je kako je ovo 7. godina zaredom da Ministarstvo organizira Europski tjedan sporta koji se, na inicijativu Europske komisije, organizira u isto vrijeme u svim državama članicama EU pa i šire.
-Organizira se s ciljem poticanja i osvješćivanja građana da je važno baviti se tjelesnom aktivnošću, odnosno sportom. Mi kao Ministarstvo turizma i sporta, kao nacionalni koordinator, imamo zadaću potaknuti ne samo građane, nego i druge dionike i lokalnu zajednicu da i sami organiziraju događanja – rekla je Jurčević te dodala da je ove godine diljem Hrvatske organiziran rekordan broj događanja, njih više od 120, a bit će besplatna za građane.

U Čakovcu će se program održati u subotu, 25. rujna na livadi ispred dvorca, gdje će treneri iz čakovečkih fitness klubova vježbati s građanima.
Gradonačelnica Ljerka Cividini istaknula je da je u Čakovcu registrirano više od stotinu udruga koje se bave sportom i rekreacijom.
-Već duži niz godina Čakovec ulaže u izgradnju i obnovu različitih igrališta i borilišta na svom području. Svi sportaši imaju uvjete za trening i vježbanje, od rekreativnih do pravih sportskih izazova. Kao gradonačelnica ponosna sam na suradnju sa sportskim i rekreacijskim udrugama, koje same osmišljavaju svoje programe i manifestacije, a osim popularizacije sporta, promoviraju i grad – kazala je Cividini.

Tajnik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije Tomica Jakopec istaknuo je kako titulu “Europska regija sporta 2022.” treba i opravdati, što Međimurci već provode kroz brojne aktivnosti, a to potvrđuje i moto cijelog projekta Međimurje u pokretu – Međimurje on the move.

-Cijela priča oko Europske regije sporta je svojevrsna i pohvala i zahvala, ali i certifikat, ona je ujedno i zadatak, nivo kojeg morate opravdati. Prepoznati smo ne samo na razini Hrvatske da prednjačimo u sportu, pa želimo da tu prepoznatljivost vide i na razini EU. Želimo da se našu županiju prepozna kao sportsko turističku destinaciju, a središte županije je odličan teren upravo za to – rekao je Jakopec i dodao kako je Europski tjedan sporta samo jedna od planiranih aktivnosti.

Ambasador Europskog tjedna sporta je uspješan međimurski sportaš, osvajač srebrne olimpijske medalje Filip Ude koji je istaknuo da je sport zdravlje te dodao da se on upravo time vodi.
-Moja uloga kao ambasadora je da potaknem ljude da se bave sportom, da se kreću. Mi sportaši se vodimo time da uvijek može bolje i nadam se da će se u budućnosti više ulagati u sport, u infrastrukturu te da će događanja kao što je Tjedan sporta biti češća – zaključio je Ude.

Sport i aktivni odmor kao dio turističke ponude imaju sve značajniju i zapaženiju ulogu, a zahvaljujući geografskom položaju i klimatskim uvjetima, Međimurje je pogodno upravo za to! Titula Europske regije sporta omogućuje i dodatna ulaganja u razvoj sportske infrastrukture, što će zasigurno otvoriti vrata daljnjem razvijanju i umrežavanju.

Sve informacije o Europskom tjednu sporta te popratnim aktivnostima možete pronaći i putem službene web stranice https://europski-tjedan-sporta.hr/.

a. kučić/sjever.hr
20.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.