Now Reading:
Obilježen Dan križevačkih branitelja i 30. obljetnica oslobođenja vojnih objekata u Križevcima – otkriven spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata
Full Article 3 minutes read

Obilježen Dan križevačkih branitelja i 30. obljetnica oslobođenja vojnih objekata u Križevcima – otkriven spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata

Svečanim otkrivanjem spomen obilježja poginulim braniteljima Domovinskog rata Grada Križevaca u petak je obilježen je Dan branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 30. obljetnica oslobođenja vojnih objekata u Križevcima.

Prigodnom programu su uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Na svečanosti je upriličena dodjela odlikovanja Predsjednika Republike Hrvatske pripadnicima 3. bojne 117. brigade te su redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, odlikovani Josip Šinko, Božidar Đurinić i Stevo Bradić. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su Ivica Keleković i Ivanka Kunštić. Odlikovanja je pripadnicima 3. bojne 117. brigade uručio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske general – pukovnik Marijan Mareković, a čestitke su im uputili i župan Darko Koren te gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

U crkvi sv. Ane svetom zatim je služena misa zahvalnica za poginule branitelje, nakon čega je formirana kolona predvođena braniteljima, Križevačkom djevojačkom stražom i Gradskim puhačkim orkestrom Križevci do Ulice Franje Tuđmana gdje je održana središnja svečanost.

Dijete poginulog branitelja Dejan Plentaj čitao je imena 37 poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca koji su dali svoj život za našu domovinu. Predsjednica Kriznog stožera tadašnje Općine Križevci Ivana Sučec Trakoštanec kroz govor se prisjetila događanja koja su prethodila 17. rujnu kada je tadašnja vojarna oslobođena i značaja tog čina u Domovinskom ratu. Uime branitelja obratio se ratni zapovjednik 3./117. brigade pukovnik Zvonko Beljo koji se osvrnuo na ratni put križevačkih postrojbi i spomenuo značaj novog spomen – obilježja.

Gradonačelnik Rajn prisjetio se 37 sugrađana koji su branili domovinu.
-Pored nas stoji čvrsti i trajni spomen njihovim žrtvama, žrtvama njihovih roditelja, od kojih mnogi već dijele vječni mir sa svojim sinovima. Spomen je to i njihovoj djeci koja su odrastala bez očeva, a sada i sami imaju djecu koja će svoje djedove slaviti upravo na ovome mjestu – istaknuo je Rajn.

Župan Koren izrazio je zahvalnost svim braniteljima koji su svoje živote utkali u temelje naše države te njihovim obiteljima.
-Našim se braniteljima nikad nećemo moći dovoljno odužiti za njihovu žrtvu i upravo zato moramo zajednički ustrajati u izgradnji društva koje će pružiti sigurnost novim generacijama. Na prostoru nekadašnje vojarne danas su novi, brojni sadržaji koji gledaju prema budućnosti te nam pokazuju put kojim treba ići, a sjećanje na Domovinski rat uvijek ćemo čuvati u srcu i biti zahvalni ljudima koji su nam omogućili slobodu. Vjerujem kako svi možemo dati doprinos razvoju naše zemlje, na ponos naših branitelja – kazao je Koren.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja i Tomo Medved pozdravio je okupljene i uime predsjednika Hrvatskog sabora i saborskih zastupnika te zahvalio svima koji su dali svoj doprinos izgradnji spomen obilježja.

Uime Predsjednika Republike Hrvatske obratio se njegov izaslanik general-pukovnik Marijan Mareković koji je posebno naglasio da će imena poginulih hrvatskih branitelja zauvijek biti zapisana u hrvatskoj povijesti i sjećanju grada Križevaca kao simbol hrvatske patnje, hrvatskog otpora i hrvatske težnje za slobodom.

Spomen obilježje poginulim križevačkim braniteljima zajedno su otkrili roditelji, udovice i djeca poginulih branitelja te izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske general-pukovnik Marijan Mareković i izaslanik predsjednika Vlade Tomo Medved.

www.sjever.hr/kckzz.hr
18.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.