Now Reading:
FOTO Prvom javnom izvedbom koračnice Davora Bobića obilježen Dan varaždinskog placa, pogledajte kako je bilo
Full Article 2 minutes read

FOTO Prvom javnom izvedbom koračnice Davora Bobića obilježen Dan varaždinskog placa, pogledajte kako je bilo

U dugogodišnjoj tradiciji generacija Varaždinaca varaždinski plac je nezaobilazno mjesto okupljanja, a posebno gužva stvara se subotom prijepodne.

Ove subote obilježio se Dan varaždinskog placa pa su tako nakon kupovine grincajga, tek pristiglih ovogodišnjih jabuka i krušaka, paprika, patlidžana i ostalog povrća za pripremu zimnice posjetitelji mogli uživati u prvoj javnoj izvedbi koračnice ‘Varaždinski plac’.

Koračnicu je u čast tržnici skladao poznati varaždinski glazbeni umjetnik Davor Bobić, a izveo puhački orkestar KUD-a Hrvatskih željeznica pod ravnanjem prof. Darka Navoja. Zahvaljujući ovom neobičnom rođendanskom poklonu, varaždinska tržnica može se pohvaliti da je jedina u Hrvatskoj, u čiju je čast skladana ni manje ni više nego – koračnica.

Pisana je u formi tradicionalne trodijelne koračnice, no u jednom odlomku autor uvodi plesnu formu valcera te domišljato koristi popularne gradske popijevke ”Vu Varaždinu na placu ja pajdašicu mam” i ” Već tri dana jašem ja ‘z Varaždina”.

Varaždinski glazbeni umjetnik i autor koračnice Davor Bobić kazao je kako mu je kao inspiracija poslužio sam varaždinski plac kao mjesto susreta svih Varaždinaca i Varaždinki.

– Mislim da je ovo poseban suvenir grada Varaždina i jako sam ponosan na ovo što se danas moglo doživjeti na varaždinskoj tržnici – rekao je Bobić.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković rekao je kako je ovaj marš ima pravi autohtoni i domaći štih na zadovoljstvo svih prisutnih dodavši kako Varaždinci to i zaslužuju te ih pozvao da dođu na varaždinski plac i kupuju domaću hranu lokalnih OPG-ovaca kako bi plac i dalje živio.

Direktor Gradske tržnice Varaždin Predrag Ciglar zahvalio je Davoru Bobiću na rođendanskom poklonu jedinstvenom u Hrvatskoj.

abrkic/sjever.hr
18.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.