Now Reading:
Obilježena 30. obljetnica oslobođenja Međimurja i Dan međimurskih branitelja, Grivec: Treba se prisjećati povijesti, moramo njegovati žrtvu naših branitelja!
Full Article 3 minutes read

Obilježena 30. obljetnica oslobođenja Međimurja i Dan međimurskih branitelja, Grivec: Treba se prisjećati povijesti, moramo njegovati žrtvu naših branitelja!

Na današnji dan, 17. rujna 1991. oslobođena je čakovečka vojarna, a dan kasnije kada su oslobođene karaule, Međimurje je postao prvi kraj u Hrvatskoj u potpunosti oslobođen od prisutnosti neprijateljske vojske.

Kako bi se 30. obljetnica oslobođenja Međimurja i Dan međimurskih branitelja dostojanstveno obilježili, Međimurska županija je u suradnji sa Županijskom podružnicom Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske te Gradom Čakovcem u petak organizirala svečan program obilježavanja ovog važnog dana u međimurskoj, ali i hrvatskoj povijesti.

Program je započeo Mimohodom postrojbi od bivše čakovečke vojarne do Trga Republike gdje se prikazivale fotografije i prezentacija njihovih ratnih puteva i sudjelovanja u Domovinskom ratu. Nakon svečanog polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima, u Centru za kulturu održana je Svečana akademija kao kruna obilježavanja 30. obljetnice.

Josip Grivec, zamjenik međimurskog župana naglasio je kako je prisjećanje povijesti izrazito važno.

– Međimurje je bilo prvi slobodni teritorij, prvi smo otjerali agresora, a tada smo bili još Općina Čakovec. Treba se prisjećati povijesti, moramo njegovati žrtvu naših branitelja – naročito onih koji su dali ono najvrijednije za našu slobodu i domovinu koju su generacije sanjale. Osam tisuća naših branitelja bilo je na svim područjima, a posebno na najtežim ratištima – rekao je Grivec i dodao kako je Međimurje dalo veliki doprinosu Domovinskom ratu što, kako kaže Grivec, cijeni cijela Hrvatska.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini kazala je kao je 17. rujna posebno značajan datum za Međimurje i za Čakovec.

– Značajan je po tome što su naši Međimurci oslobodili Međimurje bez ispaljenog metka, bez ijedne žrtve i to oružje koje je oslobođeno iz vojarne u Čakovcu poslužilo je za borbu za oslobađanje domovine širom Hrvatske. U tom trenutku Međimurci su pokazali srce i volju za bolje i jače sutra – rekla je Cividini dodavši kako vjeruje da će Međimurci tu volju imati i u budućnosti.

Stjepan Horvat, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – podružnice Međimurske županije ističe kako se danas mora isticati ponos na međimurske branitelje koji su na današnji dan prije 30 godina oslobodili Međimurje i zauzeli vojarne JNA.

– Bez ijednog ispaljenog metka i bez ijedne žrtve odlično smo odradili posao i mi smo bili prva županija koja je u potpunosti bila oslobođena od okupatora koji je htio nametnuti neki novi život i neke nove nade, ali to im nije uspjelo zahvaljujući hrvatskim herojima. Moramo se sjetiti onih 76 branitelja koji su položili svoje živote kako bismo danas imali slobodnu, samostalnu i neovisnu državu Hrvatsku – poručio je Horvat.

Anton Jurinec, predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba Općine Čakovec poručio je Ministarstvu obrazovanja, kao i povjesničarima, da istinu o danima ponosa trebaju što više prenositi na mlade naraštaje jer će nakon 200 godina ostati samo ono što je zapisano, a ostalo će biti samo legende.

tklopotan/www.sjever.hr
17.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.