Now Reading:
Božinović na svečanom otvorenju spomenika za 37 poginulih varaždinskih policajaca: Uspomena na ove heroje nikada neće izblijediti
Full Article 5 minutes read

Božinović na svečanom otvorenju spomenika za 37 poginulih varaždinskih policajaca: Uspomena na ove heroje nikada neće izblijediti

U petak je u varaždinskoj Ulici Ivana Milčetića 10 u svečano otkriven spomenik u znak sjećanja na 37 poginulih i nestalih policajaca Policijske uprave Varaždin odnosno pripadnika SJP „Roda“ Varaždin i drugih ustrojstvenih jedinica.

Svečanom otvorenju nazočio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije „Roda“ Dražen Vitez, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, varaždinski župan Anđelko Stričak, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, saborski zastupnici Damir Habijan i Barbara Antolić Vupora, Ivan Jarnjak, biskup u miru mons. Josip Mrzljak, zamjenik međimurskog župana Josip Grivec i brojni uzvanici među kojima je bio i izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović iskazao je žaljenje budući da se na otvorenje ranije spomenutog spomenika čekalo dugi niz godina. No, kako kaže, drago mu je da se to događa u mandatu ove Vlade.

– Mislim da su varaždinski policajci zaslužili jedan ovakav spomenik i priznanje, prije svega, od zajednice iz koje su potekli. Drago mi je da su se ovdje okupili i sudionici tog razdoblja, ratni ministar, ali tu je i cjelokupni vrh Ministarstva unutarnjih poslova i ravnateljstva policije. Nadaleko je poznato koliko je ovaj kraj ondašnja Policijska uprava Varaždin, koja je obuhvaćala i današnju Policijsku upravu međimursku dala u obrani Republike Hrvatske. Varaždinski dragovoljci i policajci bili su na svim ratištima, a ono po čemu će zlatnim slovima ostati upisan njihov doprinos je upravo njihov angažman u obrani grada heroja Vukovara – rekao je Božinović i dodao kako su ostavili neizbrisiv trag i pokazali da Hrvatska diše kao jedno na čemu im je zahvalna cijela Hrvatska.

– Najmanje što možemo učiniti je da se prisjetimo njihove žrtve, da iskažemo pijetet njima i njihovim obiteljima. Uspomena na njih i njihovo herojsko djelo nikada neće izblijediti – poučio je ministar.

Načelnik PU varaždinske Predrag Benčić podsjetio je kako je od 185 policijskih službenika njih 21 poginulo samo na ratištu u Vukovaru.

– Za domovinu je ukupno položeno 37 života naših policajaca. Danas smo im otkrili spomenik kao mjesto vječnog pijeteta i sjećanja na naše drage kolege koji su dali svoje živote za Hrvatsku – rekao je Benčić.

Predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije „Roda“ Dražen Vitez kazao je kako je ideja o izgradnji spomen obilježja nastala 2019. godine te kako su od početka bili svjesni kompleksnosti projekta kao i vremena i novaca koje će realizacija izgradnje iziskivati.

Na dobroj suradnji u realizaciji ovog projekta zahvalio je PU varaždinskoj i načelniku Benčiću na ustupljenom prostoru, jedinicama lokalne regionalne uprave i samouprave, Ministarstvu hrvatskih branitelja te Ministarstvu unutarnjih poslova koji su donacijom financijskih sredstava omogućili realizaciju cijelog projekta, a posebno se zahvalio volonterima koji su dali veliki doprinos.

– Iznimna je sreća što je realizacija projekta prošla uspješno i što će se na taj način braniteljima, koji su položili život na oltar Lijepe naše, odati počast pokazati veliko poštovanje i zahvalnost na slobodi koju danas živimo. Realizacijom ovog projekta pokazali smo da se trudom, radom, zalaganjem i partnerskim odnosima mogu ostvariti zacrtani ciljevi – završio je Vitez.

Državni tajnik u Ministarstvu branitelja, Dražen Nekić, kazao je da je jedna od najvažnijih zadaća njegova ministarstva čuvanje sjećanja na Domovinski rat i na one koji su dali svoj život za slobodu. Upravo zbog toga Ministarstvo se spremno odazvalo u realizaciji ovog projekta.

Varaždinski župan Anđelko Stričak pozdravio je sve prisutne te postavio pitanje “Zar je 30 godina trebalo proći da bi varaždinski policajci dobili svoj spomenik?”

– Da, ponekad treba proći vremena da bismo razumjeli veličinu i djela, ali i ljude koji su ta djela činili. To je požrtvovnost, odanost i hrabrost. Biti policajac u Varaždinu na redovnoj ophodnji jedan dan, drugi dan biti u ophodnji od Vukovara do Dubrovnika pod kišom granata i braniti domovinu – to su mogli samo najbolji koje je hrvatski narod imao tada, a ima i danas – rekao je župan Stričak i podsjetio na situaciju od prije dvije godine kada se kretalo u realizaciju ovog projekta kada su se javljala pitanja poput “Treba li taj spomenik?”

– Oni koji postavljaju ta pitanja nikad neće razumjeti što znači držati stražu na prvoj liniji i stiskati kalašnjikov i što znači prva zraka sunca. Da nije bilo naših kolega, naša država ne bi bila samostalna, ne bi bila članica NATO saveza i Europske unije, ne bismo se mogli radovati uspjesima naših ljudi i po stadionima gledati naše crveno bijele kockice – rekao je župan Stričak i naglasio kako smo svjedoci kriznih vremena u kojima su u prvoj liniji uvijek policijski službenici. 

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj je naglasio da je oslobođenje Varaždina simbol oslobođenja ovog kraja, ali i cijele Hrvatske. Posebnu zahvalnost iskazao je onima koji su za slobodu domovine dali svoj život.

Program obilježavanja 30. obljetnice odlaska varaždinskih policajaca u Vukovar nastavlja se svečanom akademijom i vježbom ATJ Lučko u Areni Varaždin.

abrkic/www.sjever.hr
17.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.