Now Reading:
Župan Stričak primio učenike – osvajače međunarodnih medalja: Obrazovanje i znanost su smjer u kojem se moramo razvijati!
Full Article 2 minutes read

Župan Stričak primio učenike – osvajače međunarodnih medalja: Obrazovanje i znanost su smjer u kojem se moramo razvijati!

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak je u srijedu priredio svečani prijem za učenike koji su osvojili nagrade na međunarodnim natjecanjima.

Župan je primio Juraja Kolarića, učenika koji je osvojio srebrnu medalju na svjetskom natjecanju RoboCup 2021. Worldwide, RoboCup Junior – Rescue te Emanuela Turkača, osvajača brončane medalje pojedinačno i ekipno na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi. Prijemu su i njihovi mentori, roditelji, ravnatelji dviju škola te voditelji Centra izvrsnosti za matematiku.

Uz posebno pisano priznanje, župan Stričak je učenicima uručio i novčanu nagradu, a tom je prilikom naglasio kako ga posebno veseli što je ovo treći puta da održava prijem za izvrsne učenike u samo tri mjeseca mandata.

-Na početku mandata jasno smo dali do znanja da nam je obrazovanje u fokusu rada. Poduzet ćemo sve da dogradimo potrebne prostore, da opremimo učionice, ali prevagu čine ljudi, naši sjajni ravnatelji, profesori, učitelji i učenici – rekao je Stričak.

Čestitavši učenicima na velikom uspjehu, istaknuo je kako su upravo obrazovanje i znanost smjer u kojem se Županija treba razvijati.

Brončani Emanuel Tukač pojasnio je kako se za natjecanje pripremao kroz Centar izvrsnosti za matematiku.

-Na samom natjecanju postoje dvije varijante, ekipno i pojedinačno. Pojedinačno se sastoji od četiri zadatka i traje pet sati, dok ekipno rješava ekipa od šest učenika i traje pet sati – rekao je Tukač.

Učenik Juraj Kolarić koji je u konkurenciji od 27 ekipa iz cijelog svijeta osvojio srebrnu medalju kazao je kako se pripremao nekoliko godina.

-Na prvom natjecanju na kojem sam bio, u Kanadi, u Torontu, osvojio sam prvo mjesto na svjetskom natjecanju. Prošle godine u Sidneyju osvojio sam druge mjesto – pojasnio je Kolarić.

Posebno je naglasio kako su u konkurenciji bile ekipe iz Italije, Kine i Japana koje imaju puno veću financijsku podršku, no sa svojim znanjem su to uspjeli nadoknaditi i osvojiti drugo mjesto.

tklopotan / www.sjever.hr
15.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.