Now Reading:
Gradonačelnica Ratković: Pred Varaždinskim Toplicama veliki projekt – izgradnja novog naselja
Full Article 4 minutes read

Gradonačelnica Ratković: Pred Varaždinskim Toplicama veliki projekt – izgradnja novog naselja

Izvršenje proračuna u prvoj polovici godine bila je jedna od točka sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica u utorak.

Na prihodovnoj strani Gradski je proračun od 1.1. do 30.6.2021., s prenesenim viškom, ostvaren s 13,2 milijuna kuna, a na rashodovnoj s 13 milijuna kuna. Prihodi proračuna ostvareni su 32,93 % u odnosu na godišnje planirane prihode, a 21,22 % više nego u istom razdoblju prethodne godine. Rashodi i izdaci proračuna izvršeni su 41,93 % u odnosu na godišnje planirane rashode, a 97,49 % više nego prethodne godine. Odstupanje u odnosu na prethodnu godinu je tada nije bilo mogućnosti provođenja planiranih investicija zbog posebnih okolnosti epidemije COVID-19.

U Planu razvojnih programa ukupno je 31.130.000 kuna, od čega su značajniji projekti uređenje Trga Republike Hrvatske u Varaždinskim Toplicama u vrijednosti 2,9 milijuna kuna te revitalizacija Perivoja M. R. Strozzi vrijedna 1,5 milijun kuna. Za sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždinske Toplice osigurano je 2 milijuna kuna kn dok je u sferi modernizacije odgojno-obrazovne infrastrukture planirano 4,6 milijuna kuna za rekonstrukciji i prenamjenu u jaslice Dječjeg vrtića Varaždinske Toplice.

Gradsko vijeće Varaždinskih Toplica dalo je pozitivno mišljenje o ulasku Grada Varaždinskih Toplica u obuhvat većeg urbanog područja grada Varaždina, kao središta urbanog područja, zbog mogućnosti korištenja sredstava namijenjenih održivom urbanom razvoju putem integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) u financijskom razdoblju 2021. -2027.

Na dnevnom je redu je bilo i izvješće o radu gradonačelnice u prvih šest mjeseci 2021. godine. Istaknuto je da je gradonačelnica Dragica Ratković održala brojne sastanke s temom mogućnosti privlačenja sredstava iz fondova Europske unije i domaćih izvora te modaliteta i praćenja izvršavanja projekata u tijeku, uz izradu projektnih ideja za buduće razdoblje.

Naglašeno je također da Grad Varaždinske Toplice nastavlja s brigom o zaštiti okoliša te unapređenjem gospodarenja otpadom. Tako je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Gradu isporučio 1800 kanti za otpadnu plastiku zapremnine 120 litara. Vrijednost spremnika je 300.000 kuna, od čega Grad sufinancira 15 posto.

Gradonačelnica Ratković je najavila veliki projekt koji je pred Gradom Varaždinskim Toplicama – izgradnja novog naselja.

–Riječ je o važnoj investiciji od iznimnog značaja za sve stanovnike grada, posebice za one mlade, koji nastoje riješiti svoje stambeno pitanje. Spomenuti projekt prije svega osigurao bi stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, kao i one koji bi zbog svoje profesije odnosno stručnosti u zdravstvenom sektoru, svoje zaposlenje mogli naći upravo na području Varaždinskih Toplica – istaknula je Ratković.

Na području Grada Varaždinskih Toplica i ove se godine nastavilo s unapređenjem komunalne infrastrukture, a među kapitalnim projektima je modernizacija i rekonstrukcija cestovnih kolnika i nogostupa. Za tu su namjenu u gradskom proračunu predviđena sredstva od gotovo 1,6 milijuna kuna. U izvještajnom razdoblju u Varaždinskim Toplicama završen je još jedan veliki projekt vrijedan 1,1 milijun kuna – u potpunosti je uređena Ulica kralja Zvonimira. Nastavak je to velikih ulaganja u komunalnu infrastrukturu na području grada, kako bi se osigurao primjeren standard za život u Varaždinskim Toplicama.

Spomenuto je i da Grad Varaždinske Toplice sufinancira boravak djece u ustanovama predškolskog odgoja, i to financiranjem dijela ekonomske cijene vrtića iznosom od 600 kuna za prvo dijete te iznosom od 700 kuna za drugo i svako sljedeće dijete. U promatranom razdoblju Grad je iz proračuna za sufinanciranje pomoćnika u nastavi za dijete s posebnim potrebama, koje pohađa Centar za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ u Varaždinu, te za pomoćnika djeci s posebnim potrebama u dječjem vrtiću „Tratinčica“ Varaždinske Toplice ukupno izdvojio 49.040,03 kune.

www.sjever.hr
15.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.