Now Reading:
Svoje suborce u atriju ugostio župan Stričak na predstavljanju vrijednog projekta “RODA”: Prvi u obrani, prvi u EU projektima
Full Article 4 minutes read

Svoje suborce u atriju ugostio župan Stričak na predstavljanju vrijednog projekta “RODA”: Prvi u obrani, prvi u EU projektima

Udruga specijalne jedinice policije “RODA” Varaždin nositelj je projekta „ZAjedno”, a početna konferencija projekta održana je u utorak u atriju Županijske palače.

Riječ je o projektu vrijednom oko 1,88 milijuna kuna, a u stopostotnom ga iznosu financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Bespovratna sredstva osigurana su iz inicijative za zapošljavanje mladih, Europskog socijalnog fonda, Operativni program: Učinkoviti ljudski potencijali i to 91,89 posto, a ostatak iz državnog proračuna RH.

Svrha projekta je kroz programe i radionice, uz stručno vodstvo raditi na aktivnosti povećanja samopouzdanja, komunikativnosti i profesionalnosti radi lakšeg uključivanja na tržište rada.

Partneri na projektu su Varaždinska i Međimurska županija, područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Varaždin i Čakovec, Nogometni klub Varaždin i Romska udruga Međimurja.

Uz predstavnike na projektu svečanosti je nazočila i izaslanica ministra branitelja Tome Medveda, Snježana Hunjet

Dražen Vitez, predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije “RODA” i predsjednik NK Varaždina istaknuo je kako se projekt provodi na području tri županije: Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske i Zagrebačke s ciljem pomoći u kući braniteljima narušenog zdravlja, koji se nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji, a koji nisu uključeni u svakodnevnu društvenu djelatnost i život u zajednici.

– Tim pothvatom želi se povećati uključenost i kvaliteta življenja hrvatskih branitelja u tri segmenta: pružanje psihosocijalne pomoći braniteljima, pružanje usluga pravnog savjetovanja o njihovim pravima i mogućnostima te informatičko opismenjivanje – kazao je Vitez dodavši kako su u lipnju ove godine potpisali ugovor s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Riječ je o institucionalnoj pomoći, odnosno dodjeli financijskih sredstava koja će udruzi omogućiti kvalitetnu provedbu svih planiranih aktivnosti od 2021. do 2024. godine kako bi se unaprijedile vještine mladih, smanjila nezaposlenost i omogućio pristup tržištu rada.

Varaždinski župan Anđelko Stričak te pripadnik Specijalne jedinice policije „RODA“ rado je ugostio svoje suborce u atriju.

– Geslo Specijalne policije je “Prvi u ratu, prvi u miru”. Kao što smo prvi stali u obranu naše domovine i danas smo opet prvi u provođenju europskih projekata pute naše Udruge. Osobno i kao župan smatram da ako su se građani spremni udružiti, trošiti svoj novac i vrijeme putem bilo koje udruge, znači da ih to zanima, da to vole. To treba poticati i još im davati na važnosti. Stoga, svaka udruga koja djeluje na području Varaždinske županije koja se javi na natječaj, ispuni svu proceduru, bit će poticana i sufinancirana jer to tako mora biti – rekao je župan Stričak.

Podsjetio je i na obilježavanje 30. godišnjice oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije.

– Veseli me da je upravo ovo jedan od događaja, da i dalje služimo našem narodu i našim građanima. U petak, nakon punih 30 godina, naši policajci dobivaju svoj spomenik – 37 poginulih, od toga 31 u Vukovaru, pet ih se vodi kao nestale, a 25. rujna ćemo veličanstvenim mimohodom ratnih pripadnika i udruga staviti točku na i jer to Varaždin i naši branitelji zaslužuju – najavio je župan.

O dobroj suradnji s “Rodama” govorio je i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

– Iako Grad Varaždin nije direktan partner u ovom projektu, mi već godinama dobro surađujemo. Drago mi je da ćete ovim projektom pokušati, i nadam se uspjeti, izvući se iz situacije u kojoj ste sad. Mladi ljudi koji nemaju kuda, koji su bez perspektive, prepušteni nekad samima sebi, a ovim projektom moći će se spasiti od siromaštva i sami zarađivati za život – kazao je Marković.

Projekt se provodi od 6. srpnja ove, do 6. srpnja 2023. godine.

abrkic/sjever.hr
14.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.