Now Reading:
PRAVEDNA EUROPA Projekt Baltazar jedan od pet finalista REGIOSTARS 2021. – župan Kolar: Zbog takvih projekata jesmo Županija – prijatelj djece!
Full Article 4 minutes read

PRAVEDNA EUROPA Projekt Baltazar jedan od pet finalista REGIOSTARS 2021. – župan Kolar: Zbog takvih projekata jesmo Županija – prijatelj djece!

U Svetom Križu Začretje je u utorak održana konferencija za medije na temu projekta Baltazar kojeg Krapinsko-zagorska županija provodi već osmu godinu za redom. Cilj projekta je aktivno uključivanje i integracija učenika s teškoćama u osnovnim i srednjim školama, a benefite projekta prepoznala je i Europska komisija, uvrstivši ga kao jednog od pet finalista za nagradu REGIOSTARS 2021. u kategoriji Pravedna Europe: Njegovanje inkluzije i antidiskriminacija.

Uz potporu Europskog socijalnog fonda, do sada su provedena četiri nastavka ovog projekta, a od početka ove školske godine u tijeku je i peti. Projektom se osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama, a njegova ukupna vrijednost kroz sve godine provedbe iznosi 21,5 milijuna kuna, od čega je Krapinsko-zagorska županija izdvojila 1.800.000 kuna.

Na konferenciji su sudjelovali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, njegova zamjenica Jasna Petek i Helena Matuša, zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije.

Župan Kolar naglasio je kako je projekt Baltazar jedan od projekata na koji je najponosniji.

-To je naša najveća pobjeda i zbog takvih projekata i takvog našeg odnosa prema djeci, mi jesmo Županija – prijatelj djece, uz Primorsko-goransku županiju, jedina u Hrvatskoj – rekao je Kolar istaknuvši kako Krapinsko-zagorska županija kroz izgradnju novih sportskih dvorana, energetske obnove škola, kupnju nove informatičke opreme kontinuirano ulaže u obrazovanje.

Ipak, napomenuo je Kolar, Baltazar je projekt svih projekata.

-Naravno da je velika čast i priznanje da smo s ovim projektom ušli u finale, a što se mene tiče, samim time što smo ga proveli u djelo smo već pobijedili. Najbitnije od svega je da su djeca i njihovi roditelji zadovoljni – kazao je Kolar, zahvalivši svim projektnim partnerima.

Župan je istaknuo kako se nada da će njihov primjer biti ujedno i poticaj drugim općinama, gradovima i županijama da se izbore za titulu prijatelja djece.

-To je prestižna titula koju morate zaslužiti. Mi smo ju zaslužili radom, doprinosom i odnosom prema našoj djeci i zbog toga me posebno veseli što je ovaj projekt prepoznat i na europskoj razini – zaključio je.

Zamjenica župana Jasna Petek pojasnila je kako Baltazar koji potiče socijalnu uključenost djece s teškoćama u razvoju poštuje različitost i toleranciju te predstavlja veliku dobrobit za cijelu društvenu zajednicu.

-Svojim aktivnostima poboljšava obrazovne mogućnosti djece s teškoćama u razvoju, njihovo emocionalno i socijalno funkcioniranje – rekla je zamjenica Petek i dodala kako je kroz projekt osiguran velik broj pomoćnika u nastavi, a kroz godine povećavao se i pomoćnika i broj djece kojima su oni potrebni.

Ove školske godine osigurana su 132 pomoćnika za 140 učenika, a prilikom završetka prošlog ciklusa, kroz evaluaciju projekta kod svih ciljanih skupina bila je vidljiva visoka razina zadovoljstva.

-Pokazalo se da su pomoćnici u nastavi pozitivno utjecali na obrazovna postignuća djece s teškoćama, na njihovo ponašanje i odnos, a utjecali su i na pozitivno okruženje u razredu. Izuzetno važno je i to što smo kroz projekt Baltazar zapošljavali nezaposlene osobe s područja Županije – naglasila je Petek.

Jedan od projektnih partnera je i Zagorska razvojna agencija, a zamjenica ravnateljice Helena Matuša istaknula je kako se Krapinsko-zagorska županija za titulu najboljeg projekta prema izboru javnosti natječe s projektima iz država poput Finske, Švedske, Norveške, Poljske, Njemačke i Nizozemske.

-REGIOSTAR je inicijativa Europske komisije koja svake godine prepoznaje i podupire one inovativne i inspirativne regionalne razvojne projekte. Da biste se mogli prijaviti, projekt mora biti završen ili u vrlo visokoj fazi realizacije kako bi mogao demonstrirati konkretne rezultate koje postiže i mora biti inovativan – napomenula je Matuša.

U ožujku ove godine raspisan je poziv za prijave projekta nakon kojeg je stručni žiri napravio selekciju svih prijava. U kategoriji Pravedna Europa prijavljeno je ukupno 76 projekta, a stručni žiri je za finale odabrao njih pet među kojima je i projekt Baltazar kao jedini izabrani iz Hrvatske.

tklopotan / www.sjever.hr
14.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.