Now Reading:
Manifestacija Žirovina Plemenite opčine Turopoljske -O količini žira ovisila je cijena ispaše
Full Article 3 minutes read

Manifestacija Žirovina Plemenite opčine Turopoljske -O količini žira ovisila je cijena ispaše

S namjerom ponovna povezivanja čovjeka sa šumom, Plemenita opčina Turopoljska (POT) organizirala je u Turopoljskom lugu manifestaciju „Žirovina 2021“.

-Turopoljski lug nekada je bio generator razvoja ovoga kraja. U prošlosti je od iznimne važnosti bilo koliko se u njemu ‘nateplo’ žira za ishranu turopoljske svinje. O količini žira ovisila je cijena ispaše – žirovina. A nakon što je žirovinska komisija objavila koliko svinja može ući u šumu i kolika je cijena ispaše uslijedilo je žirovinsko spravišće. Tu tradiciju nastavljamo… – ispričao je Juraj pl. Odrčić, župan POT-a.

U sklopu manifestacije održano je predstavljanje knjige „Povijest Plemenite opčine Turopoljske“, najavljen je konačni početak gradnje novoga Selečkog mosta, koji povezuje Turopolje i Odransko polje, postavljena je izložba maketa „Drveno graditeljstvo u Turopolju“, a govorilo se i trenutnome stanju hrastovih šuma. 

-Situacija je jako loša. Žira je zadnjih godina sve manje, hrast napada ‘uvezeni’ nametnik – hrastova mrežasta stjenica. Pojavila se prije sedam-osam godina i zasad nema prirodnog predatora koji bi je anulirao – ispričao je Damir pl. Brebrić, šumarnik POT-a.

Manifestaciju je podržala i Zagrebačka županija, u čije je ime u Turopoljskome lugu boravila predsjednica Skupštine Martina Glasnović.

-Plemenita opčina Turopoljska je više od udruge. Osim aktivnosti u povijesnom, tradicijskom i kulturnom očuvanju Turopolja, ona je i ovlaštena organizacija za uzgoj turopoljske svinje, izvorne hrvatske pasmine vezane uz područje Zagrebačke županije. Stoga Županija redovito prati njezin rad – rekla je predsjednica Skupštine, podsjetivši da je Turopoljski lug, od 2003., zaštićen kao značajni krajobraz.

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr 13.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.