Now Reading:
UDRUGA PIKAČ: Kako približiti nematerijalnu kulturnu baštinu svog kraja?
Full Article 2 minutes read

UDRUGA PIKAČ: Kako približiti nematerijalnu kulturnu baštinu svog kraja?

U četvrtak je u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Čakovcu, održana početna konferencija projekta „Pikač uživo“. Riječ je o projektu odobrenom u svibnju ove godine, od strane Ministarstva kulture i medija RH, u okviru natječaja “Umjetnost i kultura online”, a s provedbom je započeo mjesec dana kasnije, potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 480.000 kuna.

Projekt podrazumijeva organizaciju i provedbu ciklusa online radionica namijenjenih ciljanim skupinama (mlađi od 25 te stariji od 54 godine) čija je svrha približavanje tematike nematerijalne kulturne baštine Međimurja, tj. upoznavanje i izradu pokladne maske “Pikač” porijeklom iz Selnice.

Uz nositelja, Udrugu „Pikač“ iz Selnice, na projektu kao partneri sudjeluju i Grad Čakovec te Pučko otvoreno učilište Čakovec. Predstavnicima sudionika i korisnika ovog projekta, na početnoj su se konferenciji obratili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Mario Zamuda, voditelj projekta Matija Moharić te predsjednik Udruge „Pikač“ Nenad Jambrović.

– Ovaj je projekt izuzetno vrijedan jer ne sadrži tek aktivnosti vezane uz izradu poznate međimurske fašničke maske, nego pruža i niz aktivnosti čija je temeljna zadaća očuvanje kulturne baštine i običaja našeg kraja – poručila je sudionicima gradonačelnica Cividini čestitavši na ideji te dosadašnjoj realizaciji.

A od svibnja ove godine, provedeno je već nekoliko aktivnosti. Kako je okosnica projekta izrada tradicionalne maske „Pikač“, na poljoprivrednim površinama u Selnici prezentirani su običaji žetve i obrade žita, a zatim i sama izrada maske. Organiziran je i posjet Baranji te tamošnjem Slama Land Art festivalu kao i znamenitostima toga kraja.

U svemu su sudjelovali učenici razredne nastave I.OŠ Čakovec koji će u sklopu projekta sudjelovati i na nekoliko online radionica za što će im biti osigurana i računala. Na kraju projekta, računala će ostati u školi na trajnom korištenju za druge potrebe.

Korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Šćavničar u Selnici također sudjeluju u projektu kroz nekoliko aktivnosti, a i njima su osigurani tableti. Projekt će se nastavljati provoditi sve do kraja ove školske godine.

www.sjever.hr
10.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.