Now Reading:
OVO MORATE ZNATI Treba li se u isto vrijeme cijepiti protiv gripe i covida?
Full Article 2 minutes read

OVO MORATE ZNATI Treba li se u isto vrijeme cijepiti protiv gripe i covida?

U Hrvatskoj su dosad zabilježena četiri slučaja sezonske gripe koja je stigla bitno ranije nego što gripa obično stiže u ove krajeve.

Kako u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo doznaje Novi list, riječ je o turistima kojima je gripa potvrđena na području Dalmacije. Ove se godine očekuje nešto jača sezona gripe u odnosu na lanjsku, kad praktički uopće nije bilo oboljelih, a cijepljenje se očekuje početkom studenog.

–Unatoč ranoj pojavi virusa gripe, ne očekujemo ništa neuobičajeno. Gripe neće biti ništa više nego inače. Bit će je svakako više od nule, koju smo imali prošle godine, ali to neće biti ništa što bi nas iznenadilo – rekla je dr. Diana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a.

Kompletan protokol vezan uz cijepljenje protiv gripe bit će, kaže predstavnica HZJZ-a, nepromijenjen. Cjepivo će u Hrvatsku stići krajem listopada, kada će početi i cijepljenje zainteresiranih.

Dvojbe oko toga trebaju li se građani cijepiti i protiv gripe i protiv COVID-a epidemiolozi nemaju, piše Novi list. Preporuke koje su vrijedile ranijih godina ostaju na snazi: cijepljenje protiv gripe preporučuje se starijim osobama i rizičnim skupinama, odnosno kroničnim bolesnicima i imunokompromitiranim osobama. Uz to, cijepiti bi se trebali i zdravstveni radnici i radnici u socijalnoj skrbi, kažu u HZJZ-u.

U pogledu tajminga cijepljenja, stručnjaci smatraju da je svima onima koji bi se htjeli cijepiti i protiv COVID-a i protiv gripe ipak bolje pričekati između apliciranja dvaju različitih cjepiva, nego cijepiti se i jednim i drugim cjepivom istovremeno.

–Zapravo, cijepiti se smije istodobno. Ali smatramo da je bolje pričekati između jednog i drugog cjepiva dva tjedna, kako bismo, u slučaju da bude nekih nuspojava, znali koje ih je cjepivo izazvalo – objasnila je epidemiologinja Mayer.

www.sjever.hr/novilist.hr
10.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.