Now Reading:
MALA NIT KOJA SPAJA LJUDE I KRAJEVE – otvoren 25. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi, Škvarić: Čipkom smo određeni!
Full Article 6 minutes read

MALA NIT KOJA SPAJA LJUDE I KRAJEVE – otvoren 25. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi, Škvarić: Čipkom smo određeni!

Čudesna čipka – ljepota i čarolija, za koju se vjeruje da su pred više stoljeća u Hrvatsku donijeli pavlini posebnost je Lepoglave i njezine okolice. Čipkarsko umijeće postupno je prihvaćeno među seoskim stanovništvom i ostaje tradicija koja nikada nije potpuno prekinuta što dokazuje i danas otvoren 25. Međunarodni festival čipke u organizaciji Grada Lepoglave. Glavni je cilj ove manifestacije zadržati višestoljetnu tradiciju i osebujan oblik čipkarstva.

Ovogodišnji festival okupio je doista veliki broj izlagača iz Hrvatske, ali i inozemstva. Tako posjetitelji imaju priliku vidjeti čipke s otoka Hvara i Paga, iz Primoštena, Sikirevaca, Križevaca, Ozlja, Svete Marije i Krašića, ali i radove dječjih čipkarskih udruga iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice, čipke koje su izradile lepoglavske čipkarice, Slovenije, Belgije, Poljske, Austrije, Bugarske, Estonije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Slovačke i Malte, te iz Mađarske koja je ovogodišnja zemlja partner koja je predstavila čipke iz svojih osam najpoznatijih čipkarskih središta, ali i svoje narodne plesove kao i gastronomsku ponudu.

Gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić naglasio je kako je bogatstvo ovogodišnjeg festivala raznolikost mjesta iz kojih čipke dolaze. Ta su mjesta, kako je rekao gradonačelnik Škvarić mjesta koja brižno njeguju i čuvaju svoju čipku, koji su ponosni na svoju vrijednu baštinu i svjesni kako je ona važan dio identiteta.

Čipkom smo određeni, a njome se i dičimo. Lepoglava svoju vrijednu kulturnu baštinu ponajprije ima zahvaliti pavlinima, vrijednim fratrima koji su ovaj prekrasan kraj u dolini rijeke Bednje 1399. godine odabrali kao mjesto iz kojeg će upravljati svojim redom. Ovdje su uredili uzorno gospodarstvo i okupili svoju najmudriju braću, najvrsnije obrtnike i nenadmašne umjetnike, najučenije glave ondašnje Europe koji su u Lepoglavi utemeljili naše prvo sveučilište i gimnaziju. Najveći procvat lepoglavskog čipkarstva bio je u 19. i početkom 20. stoljeća. U to je vrijeme naša čipka bila dio svjetskog čipkarstva i na izložbama u Parizu, Bruxellesu, Berlinu osvajala je vrijedne nagrade – rekao je Škvarić i posebno istaknuo učiteljice čipke Zlatu Šufflay i Danicu Brössler koje su modernizirale njezinu izradu, usavršile čipkarske tehnike i kreirale nove originalne nacrte.

Danici Brossler je na ovogodišnjem jubilarnom Festivalu čipke u suradnji s Gradskim Muzejom Varaždin posvećena i posebna izložba. Posebnu zahvalu gradonačelnik je uputio lepoglavskim vrijednim čipkaricama – Čipkarskoj udruzi Danici Brossler, čipkarskoj zadruzi, Udruzi Eko-muzej, Filozofskom fakultetu u Zagrebu i svim ljubiteljima čipkarstva koji su očuvali ovu vrijednu tradiciju koju je prepoznao i UNESCO. Zahvaljujući navedenome, Lepoglava je dobila markantno mjesto među najpoznatijim čipkarskim centrima u Europi i svijetu.

– Zahvaljujući čipki, u ovih 25 festivalskih godina stekli smo mnoge prijatelje koji s nama dijele istu strast prema njezinoj krasoti i promoviraju ovu vrijednu kulturnu baštinu. Zahvaljujući njoj, naša Lepoglava je grad kulture, a našim posjetiteljima doista imamo što pokazati. Na toj iznimnoj baštini i kulturnoj tradiciji Lepoglava gradi svoju budućnost. Vjerujem da ćemo uspješno ostvariti i naš najveći kulturni projekt Centar pavlina – centar za posjetitelje – poručio je na kraju gradonačelnik Škvarić i uručio priznanja počasnih majstorica čipkaricama Štefici Špiljak, Ankici Škvarić, Verici Dubovečak i Vesnici Ježek koje Grad Lepoglava dodjeljuje za osobit doprinos održavanju tradicije čipkarstva u gradu Lepoglavi.

Ova cijenjena manifestacija međunarodne i nacionalne razine. Svakako je, kao festival, postao važno događanje i za područje Varaždinske županije ispred koje se obratila zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec naglasila je kako su za čipkarsku umjetnost i kulturu ipak najzaslužnije lepoglavske čipkarice koje su preuzele veliku ulogu u očuvanju i njegovanju višestoljetne tradicije.

– Naše drage čipkarice dale su velik dio sebe kako bi njegovale i očuvale višestoljetnu tradiciju. Zahvaljujući njihovom umijeću, spretnim rukama i dobrom oku nastaju prekrasne čipke. Ovogodišnji koncept izložbe daje nam mogućnost da shvatimo što je čipka značila i što znači za ljude ovog kraja. Daje nam da shvatimo značaj te male niti koja spaja ljude, krajeve i kontinente. Kako bi se tradicija čipkarstva očuvala i dalje, potrebno ga je njegovati i prenositi s generacije na generaciju, kada svjedočimo ovakvom predanom radu lepoglavskih čipkarica, kada vidimo koliki trud ulaže Grad Lepoglava u promociju i afirmaciju čipke, sigurna sam da će ova nit dugo prikazivati i čuvati običaje i tradiciju – poručila je zamjenica Zagorec.

Ispred Vlade Republike Hrvatske, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman istaknula je kako je cilj ove manifestacije prezentacija, razmjena znanja, vještina čipkarskog umijeća koje se prenosi s koljena na koljeno čime se njeguje i čuva stara tradicija.

– Svi mi koji smo ponosni na svoju povijest i kulturu, a osobito na običaj i tradiciju jako dobro znamo da tradicija i običaji žive zahvaljujući vrijednim i marljivim pojedincima koji izdvajaju puno slobodnog vremena i ulažu prije svega puno ljubavi, truda, ali i mukotrpnog rada kako bi stvarali ovako vrijedna dijela – rekla je Herman te zahvalila i čestitala svima koji su u ovih 25. godina na bilo koji način doprinijeli organizaciji ovog festivala, a osobito čipkaricama koje su kroz povijest stvarale vrijedna dijela kojima se danas ponosimo, a koja na najbolji mogući način promoviraju Lepoglavu i čitavu Hrvatsku.

Varaždinski gradonačelnik i izaslanik predsjednika Milanovića Neven Bosilj otvorio je jubilarno izdanje Međunarodnog festivala čipke i čestitao organizatorima uz želju da ovaj festival i ubuduće svjedoči vitalnosti tradicijske baštine i pridonosi kulturnoj i turističkoj ponudi grada Lepoglave, ali i čitave Hrvatske.

– Ponosan sam što moj ured krasi upravo lepoglavska čipka, a budući da su kulturne institucije i pojedinci iz Grada Varaždina redovito od samih početaka festivala, aktivni sudionici programa mogu reći da je Grad Varaždin trajni i vjerni grad prijatelj Festivala lepoglavske čipke – rekao je gradonačelnik Bosilj i dodao kako su ovakve manifestacije potrebne kako bi uvijek podsjećale tko smo i što smo, podsjećale kako je poznavanje i uvažavanje vlastite tradicije preduvjet opstanka svakog naroda, najčvršći i jedini pravi temelj na kojem treba graditi budućnost.

Gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić i gradonačelnik grada Kiskunhalasa NJ.E Čabu Demčak potpisali su i pismo namjere koje je samo prvi korak prema potpisivanju povelje o bratimljenju ta dva grada koja bi se trebala potpisati na svečanim sjednicama Gradskih vijeća povodom obilježavanja Dana grada.

Međunarodni festival čipke otvoren je do 12. rujna pa svakako iskoristite vikend i pobliže upoznajte Lepoglavu i njeno najveće bogatstvo – čipku.

mčaržavec/www.sjever.hr
10.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.