Now Reading:
OTVOREN 29. ZAGORSKI GOSPODARSKI ZBOR: Želje su jedno, epidemiološke mjere drugo, no tradicija se nastavlja!
Full Article 6 minutes read

OTVOREN 29. ZAGORSKI GOSPODARSKI ZBOR: Želje su jedno, epidemiološke mjere drugo, no tradicija se nastavlja!

Četvrtak prijepodne, u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini, obilježilo je 29. izdanje Zagorskog gospodarskog zbora u Parku matice hrvatske i putem Šetališta hrvatskog narodnog preporoda, u organizaciji Krapinsko – zagorske županije, Grada Krapine, Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina, Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije i Radija Kaj. Ovogodišnje izdanje Zagorskog gospodarskog zbora, zbog epidemiološke situacije prezentiran je u manjem opsegu nego inače, s minimalnim brojem izlagača, a zbog brige za zdravlje izlagača i posjetitelja.

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar ovu je priliku iskoristio kako bi se osvrnuo na iznimno tešku godinu koja je zadala udarac svjetskom gospodarstvu i postavila mu neviđene izazove. Istovremeno, kako ističe župan Kolar, pandemija koronavirusa pokazala je kako je gospodarstvo Zagorja na čvrstim temeljima. Pri početku svog obraćanja župan je zahvalio gospodarstvenicima i obrtnicima na postignutim rezultatima obzirom na okolnosti, ali i naglasio podršku Vlade bez koje mnogi ne bi uspjeli opstati.

– Istaknut ću dvije brojke. Za prosječnu neto plaću u prva tri mjeseca ove godine u Hrvatskoj, Krapinsko-zagorska županija se nalazi na četvrtom mjestu sa 6 672 kune. Prije osam godina bili smo na 16. mjestu. To govori koliki su iskorak napravili naši gospodarstvenici, koliko se ulagalo u nove tehnologije, u ljude i njihove znanje, a kvalitetan proizvod je našao kupce širom Europe. Drugi podatak: samo šest županija u Hrvatskoj ima stopu nezaposlenosti ispod 5 posto. Naša je 4,2 posto. Pred nama je nova financijska omotnica i ogromna će sredstva biti na raspolaganju za poduzetnike što daje mogućnost za iskorak – rekao je Kolar i sa sigurnošću podvukao rečenicu kako će Županija u narednom razdoblju biti proaktivna i maksimalno koristiti mogućnosti povlačenja sredstava.

– U ovom trenutku Krapinsko-zagorska županija ima spremnih projekata za 1,2 milijarde kuna. Naš izvorni proračun je 74 milijuna kuna, proračun nakon izvršenja negdje između 230 i 240 milijuna, a konsolidirani proračun, kad se uzmu kompletno obrazovanje i zdravstvo, 1,1 milijarde kuna – rekao je Kolar i dodao kako to dovoljno govori o tome kako sustav financiranja lokalne i regionalne samouprave treba mijenjati. Naglasio je kako treba fiskalno decentralizirati državu, dati veće ovlasti gradovima i županijama i na kraju poručio: „Mi ćemo pokazati da smo bolji poslodavac nego što je država”.

Gradonačelnik grada Krapine Zoran Gregurović napomenuo je kako je organizacija ovogodišnjeg Zagorskog gospodarskog zbora bila sve samo ne jednostavna. Kako kaže, želje su jedno, a epidemiološke mjere su drugo.

– Mislim da smo pronašli sredinu. Ove godine možda nema tvrtki izlagača kao prošlih godina, više je data mogućnost malim obrtima i OPG-ovima koji će, nadamo se, na ovom sajmu uspjeti i prodati svoje prozvode jer ovih dana u Krapini očekujemo više posjetitelja. Najvažnije je, ipak, da je tradicija nastavljena, da se Zbor i dalje održava i da, unatoč svemu, ni prošle ni ove godine nismo odustali od želje da to organiziramo – rekao je gradonačelnik Gregurović i dodao kako se vidi da je zagorsko gospodarstvo čvrsto i stabilno, da su prihodi sve veći, što se vidi i u gradskom proračunu po osnovi prihoda porez na dohodak.

– Svakog mjeseca dobivamo podatke od Zavoda za zapošljavanje te Zavoda za mirovinsko osiguranje i vidi se porast broja zaposlenih. Međutim, ne smijemo zaboraviti da je ova epidemija odnijela i određene žrtve, a to je prvenstveno tekstilna industrija koja se, nažalost, nije uspjela obraniti svemu onome što se događalo na tržištu – rekao je Gregurović i dodao kako iz Zavoda za zapošljavanje ima i dobrih podataka. Naime, povećava se broj otvorenih radnih mjesta što daje određenu sigurnost.

Predsjednik HGK – Županijske komore Krapina Josip Grilec zahvalio je izlagačima koji su se odvažili biti dijelom ovogodišnjeg Zbora, premda je cilj bio da izlaže do 500 izlagača, međutim prilike nisu išle na ruku. Predsjednik Grilec, također je prokomentirao gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije.

Ukupni pad prihoda je manji nego državni prosjek. To je razumljivo jer smo industrijska županija, dok su turističke županije bile velikim dijelom zatvorene. Ove godine je drugačija priča. Prošle smo godine ostvarili ukupni prihod od 13 milijardi i 179 milijuna kuna. Vjerujem da će ova godina biti i bolja. Ukupni rashodi pali su nekih 4 posto. Veseli da smo uz pomoć države i lokalnih vlasti na čelu sa Županijom uspjeli održati broj zaposlenih. Dapače, broj poduzetnika se povećao na 2 400, to je 5 posto više. Veseli i da je prihod po zaposlenom 576 tisuća kuna, a plaće su povećane 15,4 posto – objasnio je Grilec i dodao kako vjeruje da će idući, jubilarni Zagorski gospodarski zbor biti reprezentativan!

Ispred Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije koja broji 2 844 člana i 178 obrta više u odnosu na 2020. godinu, prisutnima se obratio Darko Varga.

– Unatoč svemu OK Krapinsko – zagorske županije i ove godine prezentira tradicijske i umjetničke obrte naše Županije. Posjetiteljima zbora dostupni su i razni strukovni katalozi u kojima je predstavljen veliki broj naših članova obrtnika. Obrtništvo Krapinsko – zagorske županije čini konkurentan, inovativan, na znanju temeljen gospodarski sektor sa značajnim doprinosom u zapošljavanju i gospodarskom razvoju naše Županije – poručio je Varga i dodao kako veseli jubilarno izdanje Zbora koji će, nada se, zasjati starim sjajem sa više izlagače iz Hrvatske i Europske unije.

Direktor tvrtke Vetropack Straža Tihomir Premužak koja je prošle godine dobila nagradu za najbolju tvrtku u Republici Hrvatskoj, tvrtke koja na Zagorskom gospodarskom zboru sudjeluje od njegovog prvog izdanja, istaknuo je kako je tvrtka proteklu godinu iskoristila za jednu od najvećih investicija u povijesti tvrtke.

Pripremili smo firmu koja je ove godine startala puno jača, snažnija, kapacitetom veća, sposobnija i koja će još bolje odgovoriti na zahtjeve kupaca. To je pravi način i pozivam kolege gospodarstvenike da i u ovakvim vremenima budu hrabri i da ne pokleknu! Pokazali smo da imamo „jaku kičmu”, da je to je najbolji dio hrvatskog gospodarstva. Dio koji radi konstantno, cijelu godinu, privređuje i drži naše hrvatsko gospodarstvo iznad površine – rekao je za kraj direktor tvrtke Vetropack.

mčaržavec/www.sjever.hr
09.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.