Now Reading:
FOTOGALERIJA: Festivalsku srijedu obilježio Recital kajkavske poezije zamamnih interpretacija!
Full Article 4 minutes read

FOTOGALERIJA: Festivalsku srijedu obilježio Recital kajkavske poezije zamamnih interpretacija!

Festivalsku srijedu u Krapini obilježila je večer puna ekspresivnih lica koji su dvorište Galerije Grada Krapine obojali u potpuno nove boje. Ljepota riječi “kaj” ponovno se pokazala kroz 38 poetskih uradaka u interpretaciji Biserke Ipše, Marije Krpan, Ronalda Žlabura, Deae Presečki, Martina Grđana, Denisa Bosaka i Matije Čikira.

Inače, na ovogodišnji natječaj pristiglo je dvjestotinjak poetskih radova, od kojih je prosudbeno povjerenstvo u sastavu profesorice Marije Lamot, Dragice Ferjanić i Radovana Novine kao predsjednika, odabralo njih 72.

Pročelnica za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smilčić Slovenec istaknula je kako Krapinsko – zagorska županija nastoji što više podupirati stvaralaštvo djece i odraslih.

– Županija nastoji podupirati ovakve manifestacije svakako hvale vrijedne. Želja nam je da se naš kaj njeguje, a pogotovo kroz ovakve manifestacije i društva koja nam daju prostora za razmišljanje, a budućim generacijama predstavljaju duboki trag kajkavštine. Ovakve nas manifestacije svakako uče i o važnosti čuvanja, govorenja i življenja kaja – poručila je pročelnica Smilčić Slovenec.

U ime grada Krapine, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Gregurović istaknuo je kako veliki značaj Recitala kajkavske poezije pokazuje duga tradicija održavanja kajkavskog recitala.

– Nas posebno raduje što se već dugi niz godina održava ovaj recital koji je počeo sredinom šezdesetih godina, a može se vezati uz početke krapinskog festivala. Raduje nas što dolaze emanentni dramski umjetnici koji su interpretatori, a autori su iz svih dijelova govornog kajkavskog područja. To je dosta bitno radi očuvanja naše kulture, jezika i književnosti, ne samo za ovaj dio Zagorja već i za cijelu našu domovinu – kazao je Gregurović.

Predsjednik prosudbenog povjerenstva i tajnik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina koje je organizator ovog događanja Radovan Novina naglasio je kako „svaki zaseok ima svoj govor” u čemu se očituje svo bogatstvo kajkavskog jezika.

– Na natječaj su pristigli radovi iz cijelog kajkavskog govornog područja. Radovi su vrlo kvalitetni, zastupljeni su autori iz cijelog kajkavskog govornog područja – od Gorskog kotara pa do Podravine. U svim se radovima očituje bogatstvo kajkavskog jezika koji iz godine u godinu dokazuje da je mjestu i da je stara izreka „svaki zaseok ima svoj govor” zaista točna – kazao je Novina i dodao kako je Recital kajkavske poezije recentan primjerak kajkavskog suvremenog stvaralaštva kada je u pitanju poezija.

Glumica Biserka Ipša, dugogodišnja interpretatorica na kajkavskom recitalu rado tumači poeziju.

Ne daj bože da kajkavski govor i ova manifestacija padnu u zaborav. Izvela sam pet prekrasnih pjesama i ne znam koja mi je draža i ljepša. Čuvajte to, ne dajte to i proširite to, nek’ toga bude što više. Naš kajkavski je blago ogromno – poručila je glumica Ipša.

Program Tjedna kajkavske kulture danas će obogatiti otvorenje Zagorskog gospodarskog zbora u Parku matice hrvatske i Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda s početkom u 11.00 sati, a koji će biti otvoren naredna dva dana od 10.00 do 22.00 sati. Festivalsko popodne u četvrtak obilježiti će Dječji dan, s početkom u 16.00 sati koji će kroz radionice i igraonice onim najmlađima pružiti veselje i zabavu u Parku matice hrvatske, a od 17.00 sati u Gradskoj knjižnici Krapina. U 19.00 sati otvara se 36. dječji festival „Kaj u riječi Mali kaj 2021. Na Vinskom placu, kod OŠ „Ljudevit Gaj” od 19.00 sati za dobru glazbenu atmosferu pobrinuti će se Podvinčani, a na Trgu Ljudevita Gaja grupa La Gef, nakon koje pozornicu zauzima grupa Vigor. Večer će završiti ispred festivalske dvorane, koncertom grupe Trnje.

Petak, 10. rujna, na Tjednu kajkavske kulture obilježiti će nastup Gradskog puhačkog orkestra Krapina, nakon čega slijedi nastup mažoretkinja 60+ iz Općine Jesenje s početkom u 19.30 sati. U festivalskoj dvorani u 20.00 sati otvora se 56. Festival kajkavskih popevki restrospektivnim koncertom „Popevke zanavek”. Na Vinskom placu, kod OŠ „Ljudevit Gaj” glazbeni će program otvoriti grupa Dečki z’bregov, a od 18.30 na Trgu Ljudevita Gaja za odličnu će se atmosferu pobrinuti grupa Kontra benda te grupa Crvena jabuka od 22.00 sati, nakon čega slijedi koncert grupe Trnje.

www.sjever.hr
09.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.