Now Reading:
HRVATIMA JE “PUN KUFER” CJEPIVA, Zagorce nisu motivirale ni besplatne karte za kupanje!
Full Article 2 minutes read

HRVATIMA JE “PUN KUFER” CJEPIVA, Zagorce nisu motivirale ni besplatne karte za kupanje!

Izgleda kako su se Hrvati unatrag par mjeseci malo ulijenili po pitanju cijepljenja. Dokaz su tome dani kada pojedincima nije bio potreban poticaj za cijepljenje. Bili su to, za neke, dani ponosa i slave. Dnevno se cijepilo i po 40 tisuća Hrvata, a današnji je prosjek puno skromniji – tek manje od tri tisuće ljudi.

Sudeći po statistici, najveći obim cijepljenih u Hrvatskoj zauzima mlađa populacija stanovništva koji su ili bili neodlučni ili su pak covid preboljeli. No, kakva je situacija u Zagorju?

Podaci s posljednje press konferencije održane 03. rujna 2021. govore kako situacija nije zadovoljavajuća. Ako pogledamo cjelokupno stanovništvo, do sada je cijepljeno 37,6% populacije, odnosno 44% odraslog stanovništva.

Dosta je Zagoraca cijepljeno, ali ne i dovoljno. Kažu liječnici može i bolje, pogotovo kod onih starijih. Nešto više od pola Zagoraca starijih od 80 godina cijepljeno je. Opća se brojka probala povećati tako da se Krapinsko – zagorska županija čak dosjetila, 16. lipnja 2021., uvesti promotivnu akciju bonova za toplice kako bi animirala građane i nagradila ih besplatnom kartom za kupanje. Necijepljenim Zagorcima do kupanja baš i nije bilo, niti je ta nagrada ovisila o odluci na cijepljenje. Od 6,5 tisuća cijepljenih u zadnja dva mjeseca samo 375 ih je preuzelo bonove.

Župan Krapinsko – zagorske županije, Željko Kolar istaknuo je, na ranije spomenutoj pressici, citiramo: „Ali nešto ne mogu, ni ja ni moj tim ni naše ustanove, a to je – ne možemo se cijepiti umjesto drugih”, što je kako god okrenemo istina. Možda je “cjepni cirkus” kojeg se Županija odrekla i u tišini provodila cijepljenje na 73 mjesta, ipak nedostajao.

U svibnju je u Zagorju bilo cijepljeno preko 25 tisuća osoba, u lipnju 22 tisuće, u srpnju se to gotovo prepolovilo, što je bio slučaj i u kolovozu! Epidemiolozi manjak cijepljenih pripisuju turističkoj sezoni, no izgleda da je Hrvatima općenito “pun kufer” Pfiezera, Moderne, AstraZenece i Johnson & Johnsona.

Kako će izgledati jesen, što sprema četvrti val, hoće li se odluke i mjere donositi na lokalnoj razini – ako da, po kojim kriterijima i hoćemo li u potpunosti izgubiti povjerenje prema vodećoj vlasti koja konstantno prebacuje odgovornost na onog “ispod sebe”?

mčaržavec/www.sjever.hr
07.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.