Now Reading:
Početak nove školske godine u Martijancu obilježilo svečano otvorenje dograđene i obnovljene školske zgrade, župan Stričak: Bitno je donositi i dobre programe!
Full Article 3 minutes read

Početak nove školske godine u Martijancu obilježilo svečano otvorenje dograđene i obnovljene školske zgrade, župan Stričak: Bitno je donositi i dobre programe!

Danas, 06. rujna u Varaždinskoj je županiji počela nastava za 9 256 učenika i učenica osnovnih škola čiji je Županija osnivač, a od kojih je 1 064 prvašića. Svečanost obilježavanja početka nove školske godine 2021./2022., ali i svečanost otvorenja dograđene i obnovljene zgrade OŠ Martijanec održana je na novo asfaltiranom igralištu u sklopu martijanovečke škole.

Zahvaljujući ulaganju vrijednom 9,5 milijuna kuna, u sklopu kojeg je uređeno šest novih učionica, 191 đak u 14 razrednih odjeljenja nastavu će u OŠ Martijanec napokon pohađati u jednoj smjeni. U toj školi će prvi put u školske klupe sjesti 29 učenika prvih razreda.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak svim je osnovnoškolcima i srednjoškolcima poželio sretan povratak u školske klupe, a prvašićima da im prvi dan škole bude, bez obzira na svu neizvjesnost koja sigurno kod njih postoji, najljepši dan u životu. Župan Stričak osvrnuo se na dogradnje škola koje su započete prije 15-ak godina, a čiji je glavni cilj jednosmjenska nastava.

– Program produženog boravka zasad je u 2/3 svih ostalih škola, osim OŠ Marijanec koja ove školske godine kreće u jednosmjensku nastavu. Za kojih mjesec, dva nas slična svečanost čeka u školi Veliki Bukovec gdje je vrijednost investicije oko 13 milijuna kuna, a iduće godine u Osnovnoj školi Sveti Ilija koja se gradi iznova u vrijednosti 56 milijuna kuna – rekao je župan i dodaje kako tada ostaje za dograditi OŠ u Ivancu čija bi vrijednost radova trebala iznositi 40 milijuna kuna.

– Osim tih događanja bitno je donositi dobre programe. Mi kao Županija planiramo jedan program od dječjih vrtića pa do srednjoškolske dobi kroz koji se djeca već u toj najmanjoj dobi mogu baviti čime žele, iskazivati svoje talente i vještine. U svim ostalim školama proveli bi program produženog boravka,a sve srednje škole na području VŽŽ bile bi vezane uz Centre kompetentnosti (koja radimo 2) ili Centre izvrsnosti – poručio je Stričak i dodao kako je to način na koji se svima daju iste šanse i stvara sustav koji bi trebao biti globalno konkurentan.

Načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ naglasio je kako su dograđeni prostori od velike važnosti za Općinu i život u njoj.

Trudimo se da svim mladim obiteljima omogućimo uvjete da ostanu ovdje živjeti, moramo osigurati predškolski odgoj i osnovnoškolsko obrazovanje. Izgrađenim vrtićem prošle godine i energetski obnovljenom osnovnom školom mi stvaramo odlične uvjete za naše školarce – rekao je načelnik Nađ.

Ravnateljica OŠ Martijanec Sonja Huzjak istaknula je kako se dogradnjom od oko 650 kvadrata obrazovni proces mijenja.

– Uz dvoranu i uz stari dio škole koji je malo obnovljen, naši učenici i zaposlenici imaju ukupno na raspolaganju 3 tisuće kvadrata korisnog prostora. Velika pomoć će nam biti to što smo u potpunosti izmjestili i rekonstruirali školsku kuhinju koja je dosad bila u nemogućim uvjetima. Sad imamo modernu veliku kuhinju. Vjerujem da će nam sve to, uz produženi boravak, omogućiti ugodniji boravak u školi – rekla je ravnateljica i dodala kako je ove godine u prvi razred krenulo 11 učenika više u odnosu na lani što uz popunjenost vrtića daje sigurnost!

Po završetku programa organiziran je obilazak dograđenih prostorija, novih i starih dijelova škole te podjela reflektirajućih prsluka prvašićima.

mčaržavec/www.sjever.hr
06.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.