Now Reading:
Sutra počinje škola, evo što sve trebate znati
Full Article 3 minutes read

Sutra počinje škola, evo što sve trebate znati

U ponedjeljak, 6. rujna počinje nova školska godina. Na zadovoljstvo profesora, nastavnika, učenika i njihovih roditelja nastava će se uz blaže epidemiološke mjere odvijati uživo.

Prema posljednjim raspoloživim podacima, cijepljeno je gotovo 58 posto djelatnika u školama, dok postotak cijepljenih u gimnazijama doseže gotovo 60 posto.

Kako piše Hina, a prenosi N1, uz ostalo dopušta se druženje i fizički kontakt djece i učenika različitih skupina i razreda, posebice u dječjim vrtićima pri izvođenju kraćih programa s djecom predškolske dobi, te u školama tijekom izvođenja izborne nastave.

Spomenuta mjera odnosi se i na nastavu stranih jezika, fakultativnu nastavu, dodatnu i dopunsku nastavu, programe produženoga boravka i produženoga stručnog postupka, nastavu jezika i kulture nacionalnih manjina po Modelu C, pripremnu i dopunsku nastavu hrvatskoga jezika za djecu koja ne znaju ili nedovoljno znaju hrvatski jezik i slično.

Bit će dopušteno i seljenje učenika iz razreda u razred kada to zahtijeva nastavni proces, poput nastave u kabinetima, vježbaonicama, informatičkim učionicama, praktikumima za praktičnu nastavu, kao i treninzi djece i učenika u školskim dvoranama i treninzi školskih sportskih klubova u školskim dvoranama u kojima sudjeluju učenici različitih razreda, a dopušteni će biti i treninzi sportskih klubova u školskim dvoranama i za manje uzraste.

Bez mjerenja temperature na ulazu, maske tek ako razmak nije dovoljan

Školskom osoblju i učenicima neće se mjeriti temperatura na ulazu već će je oni mjeriti kod kuće, a ako će im temperatura biti povišena, trebat će ostati kod kuće dok se ne izliječe.

Posjetitelji koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima, kao što su priredbe i slično, morat će imati covid-potvrde. Bit će dopušteni i roditeljski sastanci uživo i informacije roditeljima.

Također, učenička praksa kod poslodavaca održavat će se bez ograničenja po mjerama koje vrijede za djelatnost i instituciju u kojoj učenik obavlja praksu, a i studentska praksa bit će delimitirana.

Maske nisu obvezne za učenike od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole, kao i za učenike viših razreda osnovne škole (od 5.do 8. razreda) ako u učionicama postoji razmak od metar i pol, te za srednjoškolce ako je u učionicama osiguran razmak od dva metra. Ako se ti uvjeti neće moći ostvariti, maske će biti obvezne za učenike viših razreda osnovne škole i za srednjoškolce.

Novosti – nacionalni ispiti, probna matura

Nova školska godina donosi i dvije nove aktivnosti koje će provesti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja – NCCVO. Riječ je o nacionalnim ispitima i probnoj maturi.

Nacionalne ispite tako će provesti NCVVO u 80 osnovnih škola u Hrvatskoj za učenike petih i osmih razreda radi vrednovanja, a bit će objavljeni 15. ožujka iduće godine. Uz ispite bit će objavljene i detaljne upute za njihovu provedbu. Ispiti će biti provedeni kao dio nastavnoga procesa te će se provoditi do 15. travnja 2022., a očekuje se da će se većina odgojno-obrazovnih ishoda predviđenih kurikulumom za završni razred do tada obraditi.

Tijekom provedbe probnih ispita, nastavnici će ocijeniti ispite te unijeti rezultate svojih učenika u online sustav koji će pripremiti NCVVO.

Nakon provedbe probnih ispita, učenici i nastavnici će ispunjavati online upitnike u kojima će moći izraziti svoje mišljenje o provedenim probnim ispitima i načinu provedbe.

www.sjever.hr/N1
05.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.