Now Reading:
Pucnjem iz topa započinje obilježavanje Dana Varaždinske županije – najavljen bogat program, dolazi i premijer Plenković
Full Article 4 minutes read

Pucnjem iz topa započinje obilježavanje Dana Varaždinske županije – najavljen bogat program, dolazi i premijer Plenković

8. rujna obilježava se Dan Varaždinske županije, a predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, zapovjednik Husarske garde Varaždinske županije Mihael Negovec te zapovjednik Varaždinske građanske garde poručnik Dražen Loparić u petak su u atriju Županijske palače najavili prigodan program obilježavanja.

Program započinje u subotu, a kao i svake godine Husarska garda Varaždinske županije, u suradnji s Varaždinskom građanskom gardom, sudjeluje u protokolarnom dijelu obilježavanja Dana županije.

Tako je u subotu ujutro predviđen susret povijesnih postrojbi u kojem će sudjelovati i Ivanečka rudarska četa, Ivanečki vitezovi i Zrinska garda Čakovec.

-Poslije okupljanja defileom doći ćemo pred Županijsku palaču gdje ćemo predati prijavak nadzapovjedniku Husarske garde županu Stričaku – opisuje Negovec.

Po dolasku pred Županijsku palaču bit će upriličen prijem kod župana Anđelka Stričaka, a potom se Husari vraćaju na Stari grad gdje će građani imati priliku za druženje i fotografiranje te vožnju husarskom kočijom.

Točno u podne predviđen je pucanj iz topa čiju će uzicu ove subote povući zamjenica župana Silvija Zagorec, a kako je najavljeno, to će biti peti tjedan zaredom da žene pucaju iz topa.

Poručnik Dražen Loparić kazao je kako se, kao i svake godine, vesele povijesnoj postrojbi Varaždinske županije. Varaždinska građanska garda se u proslavu Dana Varaždinske županije uključuje na svoj specifičan način, a to je da nakon protokolarnog dijela kreće u svoju redovnu aktivnost – odrađivanje svečane smjene ispred Gradske vijećnice.

-Nakon toga krećemo prema Starom gradu gdje nas čekaju naši domaćini, Husarska garda. Točno u 12 sati sve povijesne postrojbe koje će sudjelovati na ovom susretu postrojit će se kod varaždinskog topa čiju će uzicu povući zamjenica župana Silvija Zagorec – naglasio je Loparić.

Kako je najavio predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, Varaždinska županija pripremila je doista bogat program obilježavanja svog dana. U ponedjeljak u 9 sati bit će upriličeno svečano otvorenje dograđene Osnovne škole u Martijancu, a župan Stričak će obilježiti i početak školske godine. U 18 sati u atriju Županijske palače slijedi poetsko-glazbena večer, a u utorak u 10 sati župan će upriličiti prijem za državne prvake, učenike osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije.

U 17 sati bit će upisivanje županijskih dužnosnika i vijećnika u našu povijesnu knjigu, Knjigu instalacija, u Skupštinskoj dvorani. To je dokument u koji se u pisanom obliku pohranjuju najvažniji županijski događaji da bismo ih sačuvali za generacije iza nas. Knjiga instalacija postoji od 1997., a smatra se nastavkom povijesne knjige iz davne 1607. godinu koju je utemeljio tadašnji župan Tomo Erdödy – pojasnio je Križanić.

Na sam Dan Varaždinske županije delegacija će odati počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i preminulim građanima Varaždinske županije.

-Prije polaganja vijenca kod središnjeg križa, položit ćemo cvijeće i zapaliti svijeće na grobu preminulog župana Marijana Mlinarića – rekao je Križanić i dodao da nakon toga slijedi misa zahvalnica koju će povodom Male gospe, zaštitnice Varaždinske županije služiti biskup Bože Radoš.

Najsvečaniji dio programa je svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj će se uručiti priznanja i nagrade, a svoj dolazak potvrdio je i premijer Andrej Plenković.

Velikom promotoru Varaždinske županije u zemlji i svijetu i dugogodišnjem predsjedniku Udruge vinogradara Trsek Branku Kežmanu posthumno će se dodijeliti nagrada za životno djelo. Nagrade za iznimna postignuća u protekloj godini dodijelit će se Općoj bolnici Varaždin zbog uspješnog rada i organizacije bolničkog sustava u izazovnom pandemijskom razdoblju te doktorici Katici Čusek Adamić, voditeljici epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije koja se iskazala izuzetnim trudom i doprinosom tijekom cijele korona krize.

Uz to, udrugama Varaždinsko bučino ulje i Zasadi drvo, ne budi panj te poduzetniku i vinaru Robertu Kopjaru dodijelit će se nagrade za doprinos promociji i ugledu Varaždinske županije u zemlji i svijetu, a županovu nagradu dobit će Sebastijan Tukač, najbolji učenik završnog razreda srednje škole u Varaždinskoj županiji. Osim toga, župan Stričak će Zasebnoj postrojbi PU varaždinske dodijeliti priznanje povodom obilježavanja 30. godišnjice njihovog osnutka.

Program završava iduće subote prezentacijom županijskih OPG-ova i degustacijom tradicionalnih domaćih proizvoda koje će se održati ispred Županijske palače s početkom u 9 sati.

tklopotan / www.sjever.hr
03.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.