Now Reading:
Počela je UNICEF-ova virtualna, nacionalna i inkluzivna utrka Mliječna staza!
Full Article 4 minutes read

Počela je UNICEF-ova virtualna, nacionalna i inkluzivna utrka Mliječna staza!

Danas, u petak 3. rujna, počela je UNICEF-ova virtualna, nacionalna i inkluzivna utrka Mliječna staza koja će, putem mobilne aplikacije, trajati do 12. rujna, na tisućama staza diljem Hrvatske.

Na utrku je dosad prijavljeno 6000 sudionika, među kojima više od 500 djece, 28 udruga koje rade s djecom s teškoćama i 55 tvrtki. Cilj ovogodišnje utrke je osigurati ključne usluge za djecu s teškoćama i njihove obitelji u područjima gdje je dostupnost najmanja. Uz zajednički poziv na uključenje u utrku i pružanje podrške djeci s teškoćama u Hrvatskoj, virtualni start utrke obilježili su Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu, Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Nataša Sobočan, paraolimpijka, Tatjana Petrović Sladetić, ravnateljica dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži, Mali dom – Zagreb, te obitelji djece s teškoćama.

UNICEF-ova humanitarna utrka drugu godinu zaredomokuplja veliki broj sudionika ujedinjenih oko zajedničkog humanitarnog cilja – podrške za djecu s teškoćama u razvoju. U Hrvatskoj za mnogu djecu s teškoćama ključne usluge još uvijek nisu dovoljno dostupne jer samo jedno dijete od troje djece s teškoćama (korisnika naknada temeljem teškoće) ima pristup stručnim uslugama, a u najslabije razvijenim područjima u prosjeku tek jedno dijete od četvero djece s teškoćama ima pristup tim uslugama. Stoga će UNICEF sredstva prikupljena na ovogodišnjoj utrci uložiti u uspostavljanje i proširenje usluga grupne psihosocijalne podrške i usluga dnevnog boravka gdje djeca s teškoćama i njihove obitelji dobivaju podršku stručnjaka kao što su rehabilitatori, socijalni radnici, medicinske sestre, logopedi, psiholozi i razni terapeuti. UNICEF će sredstva uložiti i u proširenje kvalitetnih programa podrške za roditelje djece s teškoćama kako bi oni svom djetetu mogli pružiti što kvalitetniju skrb.

– Iako je u proteklih deset godina postignut veliki napredak za djecu s teškoćama u razvoju, svi mi zajedno – Vlada RH, organizacije civilnog društva, udruge roditelja djece s teškoćama, stručnjaci i privatni sektor – moramo osigurati da svako dijete s teškoćama dobije priliku ispuniti svoj puni potencijal, bez obzira gdje živi ili kakav društveno-ekonomski status ima. Broj sudionika, partnera, tvrtki i svih uključenih u utrku Mliječna staza čini nas sretnima i ponosnima jer je velika privilegija biti okružen tolikom pozitivnom energijom koja nas potiče da još napornije radimo i još se jače trudimo. Zahvaljujem svima, svakom sudioniku, svakoj obitelji, svakom djetetu, svakoj tvrtki i svakom partneru što su se pridružili utrci i dali svoj doprinos za podršku djeci s teškoćama – izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, i podsjetila da se svi koji nisu i dalje mogu uključiti u Mliječnu stazu i sudjelovati gdje god, kad god i kako god mogu.

– Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike podržava ovu hvalevrijednu utrku u kojoj nije važan rezultat pojedinca. Osim prihoda od startnina Mliječne staze čiji iznos ide za bolju dostupnost usluga tamo gdje je potrebno, Ministarstvo će osigurati više potrebnih stručnjaka, lokacije i prostore u koje će se ulagati, te ostala potrebna sredstva. Važno je da svi zajedno idemo prema istom cilju – podršci djeci s teškoćama i njihovim obiteljima. Hvala svima koji ste već s nama na virtualnoj Mliječnoj stazi i tako pomažete da djeca s teškoćama postanu djeca mogućnosti – rekao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Utrka traje od 3. do 12. rujna, a prijave su moguće do zadnjeg dana nawww.mlijecnastaza.hr. Svi se mogu prijaviti – djeca, obitelji, pojedinci, udruge, tvrtke – i svojim kotizacijama pomoći osigurati bolju podršku djeci s teškoćama u razvoju. Dosad su se u podršku utrci uključile brojne poznate osobe – umjetnici, glumci, sportaši, TV lica i naši proslavljeni paraolimpijci, a poruke podrške pogledajte na www.unicef.org/croatia/price/cijela-hrvatska-s-djecom-s-teskocama.

Podsjetimo, utrka se održava pod visokim pokroviteljstvom Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske te u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

www.sjever.hr
03.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.