Now Reading:
„Kameni spoticanja“ postavljeni i u Prelogu – dosad ih je diljem Europe ugrađeno više od 75 tisuća
Full Article 2 minutes read

„Kameni spoticanja“ postavljeni i u Prelogu – dosad ih je diljem Europe ugrađeno više od 75 tisuća

“Osoba je zaboravljena onda kad je zaboravljeno njezino ime”, kaže Talmud, a citira ga Gunter Demnig, njemački umjetnik koji od 1992. godine širom Europe, ali i u svijetu, u pločnike ispred zadnjih adresa na kojima su živjele žrtve nacizma, ugrađuje “kamene spoticanja” (njemački Stolpersteine) – male mjedene pločice u znak sjećanja na njih.

U Prelogu je u četvrtak održana svečanost postavljanja „kamena spoticanja“. Na njih se prolaznik ne može doista fizički spotaknuti, no može srcem i umom, jer svaki je ovaj „kamen” mali spomenik odvedenim i pogubljenim, nestalim Židovima, Romima i drugim manjinama, političkim protivnicima nacizma, homoseksualcima, Jehovinim svjedocima, te žrtvama eutanazije okrutnog nacističkog režima.

Veličine deset puta deset centimetara, pločice nose ime i prezime žrtve, datum rođenja i sudbinu: interniranje, samoubojstvo, progonstvo ili u većini slučajeva, deportaciju i ubojstvo. Na svakoj piše “Ovdje je živio…” odnosno “Ovdje je živjela…”, simbolično vraćajući žrtvu njenoj kući.

U Prelogu su „kameni spoticanja“ postavljeni, odnosno ugrađeni u pločnike, ispred kuća na adresi Glavna 33 (Nikola Hirschon, Blanka Fišer, Edita Fišer, Suzana Fišer) te Glavna 66 (dr. Eugen Singer, Josefina, Marija, Nikola i Geza Singer). Međimurska županija se ovime priključila brojnim gradovima Europe u kojima je, kao i u manjim mjestima, dosad ugrađeno preko 75.000 Stolpersteinea.

www.sjever.hr/prelog.hr
03.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.