Now Reading:
ČUVANJE TRADICIJSKE GASTRONOMIJE Predstavljena „Ludbreška medena kuhinja” – kuharica s 30 recepata na bazi meda
Full Article 3 minutes read

ČUVANJE TRADICIJSKE GASTRONOMIJE Predstavljena „Ludbreška medena kuhinja” – kuharica s 30 recepata na bazi meda

Ovogodišnji Dani ludbreške Svete nedjelje puni su događanja, a jedno od njih upriličeno je u četvrtak u podrumu Udruge vinogradara ‘Trsek’ u Ludbregu.

Naime, s ciljem nastavka suradnje na očuvanju tradicijske gastronomije Varaždinske županije i ludbreškoga kraja, u nakladi Varaždinske županije, Pčelarskog društva Ludbreg i Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”, tiskana je “Ludbreška medena kuhinja”, a ova je jedinstvena kuharica predstavljena javnosti uoči Ludbreškog sejma.

Riječ je o kuharici koja sadrži trideset recepata na bazi meda koje je pripremio profesionalni kuhar, chef Damir Crleni, predsjednik je Hrvatskog kuharskog saveza i prvi je Državni prvak u kuharstvu.
-U mojoj karijeri u kuhinji susretao sam se s nekakvim jelima od meda, možda u nekim našim starim tradicijskim događanjima Kaj su jeli naši stari, ali to je bilo vezano uz neku gusku ili slično. Više se pričalo da med ide više uz njemačku kuhinju – rekao je Crleni te dodao da je radeći u hotelu Turist pripremo jela s medom, ali da mu je bilo teško odrediti balans jer ne vole svi med u hrani,

-Više ga vole u čaju ili kolaču. Pripremao sam koktel s mušmulama i medom, pojavljuje se i pivo od meda i niz tih drugih stvari. Postao sam državni prvak u kulinarstvu 2004. godine pobjedničko jelo je bilo Fauve jelena u kori od medenjaka. Već onda smo razmišljali na koji način oformiti takva jela, što je dobar način da iznenadite ukućane ili goste – istaknuo je nadaleko poznati varaždinski chef.

Na predstavljanju kuharice bili su i župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec koji su nešto ranije obišli cvjećare.
-Ludreška medna kuhinja govori nam o kolačima od meda, prehrambenim proizvodima od meda, a to je nadogradnja cvijeća. Prema nekim procjenama, 80 posto hrane dolazi upravo zahvaljujući radu tih malih, vrijednih pčela. To nas sve veseli i raduje jer to znači da su naša županija i ovaj kraj još uvijek čist i da pčele mogu proizvoditi svoj med – rekao je župan Stričak.

Tiskanje, odnosno promocija kuharice Ludbreška medena kuhinja slavi se tradicija pčelarenja na području grada Ludbrega, naglasio je gradonačelnik Dubravko Bilić.
-Na području bivše općine Ludbreg više od 200 ljudi bavi se pčelarenjem i proizvodnjom meda, što je velika stvar. Ovom projektu smo se priključili sa željom da pokažemo da med nije samo za čaj, da med nije samo kad smo bolesni, nego da se s medom u kuhinji mogu raditi različite stvari – izjavio je gradonačelnik Bilić.

Dodao je da mu je drago što su zajedno s Varaždinskom županijom odradili ovaj projekt i izrazio nadu da će to biti dodatan poticaj novim projektima, posebice onima u koje ć biti uključeni pčelari.

a. kučić/sjever.hr
02.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.