Now Reading:
U Sigecu Ludbreškom otvorena stambena zajednica „Melitin sunčev put” – novi dom za odrasle osobe s invaliditetom
Full Article 5 minutes read

U Sigecu Ludbreškom otvorena stambena zajednica „Melitin sunčev put” – novi dom za odrasle osobe s invaliditetom

Beskrajna nesebična dobrota koja dolazi uvijek, redovito i na koju se možemo osloniti, to je danas i oduvijek je bilo Ludbreško sunce, rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić u četvrtak, na svečanom otvorenju stambene zajednice ‘Melitin sunčev put’ u Sigecu Ludbreškom.

Riječ je o trećoj kući u vlasništvu udruge „Ludbreško sunce” koja će također služiti za pružanje usluga organiziranog stanovanja, uz sveobuhvatnu podršku za odrasle osobe s invaliditetom.

Ruža Zlatar, predsjednica Ludbreškog sunca podsjetila je da je udruga odavno prepoznata u zajednici te da danas u sustavu ima 50-ak korisnika.

-Financiranje ove posljednje zajednice dobili smo 1. srpnja u ovim teškim i turbulentnim vremenima, što još više govori o tome da smo prepoznati, da se cijeni naš rad, a ja sam izuzetno na to ponosna jer moj životni cilj je stvarati – kazala je Ruža Zlatar, posebno zahvalivši gradonačelniku Dubravku Biliću na financijskoj i svakoj drugoj potpori. Zahvalu je uputila i saborskom zastupniku Sinišu Jenkaču, gradonačelniku Novog Marofa.
-Borili ste zajedno s nama u ministarstvu, lobirali ste vjerojatno ste i poslije koju lijepu riječ rekli. Nije bilo uzalud. Zadovoljni smo i s malim kolačićem jer njime nahranimo veliku obitelj koja sjaji i zrači – kazala je predsjednica Ludbreškog sunca dodavši da je riječ o udruzi koja je odavno prevazišla grad Ludbreg te postala županijskom udrugom. Udruga, naime, ima osmero korisnika s područja Varaždinske županije, a oni su smješteni u stambenim zajednicama Ludbreškog sunca.

Gradonačelnik Bilić istaknuo je da mala obitelj ponekad, u posebnim situacijama nije dovoljna te da se treba uključiti u neku veću obitelj, osloniti se na nekoga jačega.
-Treba se osloniti na nekoga tko ih razumije, tko zna kroz što prolaze i koji im može biti oslonac i snaga u životu kad oni sami izgube taj oslonac i izgube snagu. To su pronalazili u Suncu, u gospođi Ruži i njezinoj neizmjernoj snazi i ljubavi – kazao je Bilić.

Za takvo nešto ne može se samo reći „hvala” jer to nije dovoljno, dodao je gradonačelnik.
-To je nešto što će trajati i sljedećih 50 godina će ostati živjeti i u ljudima kojima se pomoglo i u svima nama koji znamo što Sunce znači, ne samo za grad, ne samo kao ustanova, nešto što daje plaću zaposlenicima i krov nad glavom korisnicima, nego je to ono što Sunce jest – beskrajna nesebična dobrota koja dolazi uvijek, redovito i na koju se možemo osloniti. To je danas i oduvijek je bilo Ludbreško sunce – zaključio je Bilić.

Da je iznimno važno otvarati ovakve stambene zajednice koje korisnicima pružaju toplinu obiteljskog doma, što je najbitnije, izjavila je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.
-Udruga Ludbreško sunce korisnicima pruža neograničenu ljubav, a ovakve im zajednice daju osjećaj važnosti i pripadnosti. Iz svega toga lokalna zajednica, u konačnosti i Varaždinska županija, ima benefite. Uvažavamo i županija smo jednakih mogućnosti za sve naše žitelje. To je ona misao i premisao kojom se trebamo voditi – dati svima jednaku priliku i šanse jer svi smo isti i moramo međusobno uvažavati jedni druge – poručila je zamjenica župana.

Pohvalila je veliku humanost i entuzijazam članova udruge Ludbreško sunce, posebice neumoran rad predsjednice udruge Ruže Zlatar.
-Mislim da nam je gospođa Ruža na simboličan način rekla da je kraj, ali vjerujem da će ona još dugo godina poticati i motivirati druge da upravo na ovakav način daju doprinos svojoj lokalnoj zajednici. Možda ono najbitnije, ljubav koju je davala svojoj kćeri, želi dati svim svojim korisnicima. To je neprocjenjivo, to je najbitnije i to je čini čovjekom – zaključila je Silvija Zagorec.

Otvorenju stambene zajednice ‘Melitin sunčev put’ nazočio je i saborski zastupnik Siniša Jenkač koji je istaknuo zadovoljstvo što je i sam sudjelovao u ovom projektu.
-Kad smo gospođa Ruža i ja krenuli s komunikacijom i kad mi se obratila, počeli smo na neki način rješavati ono što je nekoliko godina čekalo i u tome smo uspjeli. Postoji li nešto ljepše, kvalitetnije i bolje nego pomagati na ovakav način? Kao gradonačelnici često puta se bavimo asfaltima, zidovima, betonima, domovima i svim onim problemima koje tište naše sugrađane, ali ova situacija i pomaganje u dobivanju mogućnosti i otvaranju ove kuće meni posebno godi i drago mi je što sam bio dio čitave ove priče – istaknuo je Jenkač.

Zahvalivši na pomoći i djelatnicama Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi koje su prepoznale ovakav oblik aktivizma, deinstitucionalizacije, Jenkač je istaknuo da su ovakve stambene zajednice pravi primjer i oblik suživota.
-Korisnici su u ovakvim kućama gotovo na mjestu gdje su rođeni i nisu smješteni u nekoj instituciji, osjećaju se ljudski i znaju da nisu samo broj i upravo mi je zato neizmjerno drago što smo uspjeli – rekao je saborski zastupnik Jenkač.

Istaknimo na kraju da je nova stambena zajednica za osobe s invaliditetom Melitin sunčev put dobila ime po nedavno preminuloj kćeri predsjednice Ludbreškog sunca Ruže Zlatar.

a. kučić/sjever.hr
02.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.