Now Reading:
Nova školska godina kuca na vrata! Župan Koren: “Zahtjevno je vrijeme u kojem živimo i moramo se tome prilagoditi, ali spremni smo za početak nove školske godine”
Full Article 5 minutes read

Nova školska godina kuca na vrata! Župan Koren: “Zahtjevno je vrijeme u kojem živimo i moramo se tome prilagoditi, ali spremni smo za početak nove školske godine”

Početak nove školske godine kuca nam na vrata kao i najavljeni treći pandemijski val, epidemiološke mjere još su uvijek aktualne, a nošenju maski ne nazire se kraj. Kako će izgledati nova školska godina i koja će se pravila primjenjivati u školama Koprivničko – križevačke županije prezentirano je na današnjem sastanku u Domu mladih u Koprivnici.

Ovaj već tradicionalan sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola predvodio je koprivničko – križevački župan Darko Koren u koordinaciji sa svojim zamjenikom Ratimirom Ljubićem, ravnateljicom Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i specijalisticom epidemiologije Draženkom Vadla te ravnateljem ŽUC-a Koprivničko – križevačke županije Dragutinom Guzalićem.

Župan Koren naglasio je kako sastanci ovakvih oblika služe za davanje odgovora na aktualna i važna pitanja koja su ujedno i preduvjet za početak obrazovnog procesa.

– Svake godine pred početak nove školske godine upriličujemo ovakav prijem za ravnatelje svih osnovnih i srednjih škola gdje nastojimo u okviru u kojem škole danas djeluju odgovoriti na sva ona pitanja koja su po nama danas važna i koja su preduvjet za početak obrazovnog procesa i početak nastave – rekao je Koren i dodao kako je sastanak ujedno i prilika za uručenje sigurnosnih prsluka za učenike prvih razreda osnovnih škola čime se doprinosi većoj stopi sigurnosti najmlađih žitelja Koprivničko – križevačke županije.

Zahtjevno je vrijeme u kojem živimo i moramo se tome prilagoditi. U okviru svega onog čime raspolažemo, spremni smo za početak nove školske godine u smislu opreme, uputa i svega onog što je potrebno da bi doveli sigurnost naših učenika na najvišu moguću razinu – poručio je župan Koren čijim se riječima pridružio i njegov zamjenik Ljubić istaknuvši kako će se nastava u svim školama odvijati po modelu A.

– Županija je u dogovoru s osnivačima gradskih škola, Gradom Koprivnicom, Gradom Križevci, i Gradom Đurđevci dogovorila da nastava u svim školama krene po A modelu. Svi učenici će biti u svojim razredima i krenuti će kontaktna nastava. Želja nam je da tako i ostane. Nekih se pravila moramo držati, moramo se pridržavati svih epidemioloških mjera i odgovorno se ponašati. Učenici i učenice od 5 do 8 razreda i učenici srednjih škola imati će maske na nastavi, a daljnju situaciju ćemo pratiti – rekao je zamjenik Ljubić i dodao kako će se, obzirom na razvoj epidemiološke situacije za svaku školu, ukoliko će biti potrebe, pristupati pojedinačno.

S epidemiološke strane, epidemiologinja Vadla ističe kako je korona virus i dalje prisutan te da je posebice važno pridržavati se svih epidemioloških mjera,

Upute su izašle i važno je da ih primjenjujemo. Važno je da su sve epidemiološke mjere i dalje na snazi, ali i da je postavljena strukturna organizacija same škole, provođenje nastave i vanškolskih aktivnosti. Ravnatelji i nastavnici sada imaju veliku ulogu u tome. Ukoliko dođe do grupiranja u nekom razredu, da je epidemiološki utvrđeno da se radi o širenju virusa, tada više učenika ili cijeli razred ide u samoizolaciju – rekla je ravnateljica Vadla.

Kako je rečeno ranije, Županijska uprava za ceste Koprivničko-križevačke županije i ove je godine prvašićima osigurala sigurnosne prsluke u vrijednosti od 18 tisuća kuna. Ravnatelj ŽUC-a Guzalić istaknuo je kako je dodjela sigurnosnih prsluka tradicionalna akcija u kojoj ŽUC sudjeluje već desetak godina.

– Cilj akcije nabavljanja rekvizita je pomoći našim đacima prvacima da budu sigurniji u prometu – rekao je Guzalić i naglasio kako je ovo simbolična akcija koja djecu podsjeća na prve školske dane, a istovremeno povećava sigurnost u prometu.

Osim toga, s ciljem povećanja sigurnosti u prometu, ŽUC svakodnevno ulaže u infrastrukturu čime održava županijske i lokalne ceste i povećava sigurnost svih sudionika u prometu.

-Mi smo prošle godine završili veliki projekt u vrijednost od preko milijun kuna gdje smo na svim pješačkim prijelazima kod škola na području županije postavili preko 120 LED radarskih uređaja koji upozoravaju na školu i na prijelaz djece preko zebre – zaključio je Guzalić.

Ivan Jaković, ravnatelj Osnovne škola Molve koju je upisalo 19 prvašića ističe kako ublažavanje mjera olakšava organizaciju nastave.

– Mislim da nećemo imati problema oko pridržavanja aktualnih mjera. Pridržavati ćemo ih se, nositi maske na hodnicima, pojedine grupe boraviti će u kabinetima tako da se učenici ne sudaraju i ne susreću pretjerano, organizirali smo i školsku kuhinju – objasnio je Jaković.

Darko Špoljar, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac kao najvažniju okosnicu istaknuo je kako praktična nastava navedene škole nije upitna kao što je to bio slučaj u protekloj godini.

– Od nijedne tvrtke nismo još dobili zamolbu da suspendiramo praktičnu nastavu kao što je to bilo u prosincu prošle godine. Praktična nastava, vjerujem, biti će realizirana po planu. Imamo praktikume u kojima možemo raditi po grupama i on se može realizirati – rekao je Špoljar.

Tomislav Ostojić, ravnatelj Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca kaže kako su nastavnici izuzetno fleksibilni po pitanju prostora u kojima se nastava održava.

– Mislim da smo dobru praksu već stekli tijekom godine. Funkcioniramo kao većina gimnazija diljem Hrvatske. Nastavnici su izuzetno postali fleksibilni što se tiče prostora u kojima se odvija nastava i načinu na koji se ona vrši. Bez te njihove fleksibilnosti ništa ne bismo mogli napraviti, a po svim epidemiološkim mjerilima mi imamo prostore koji to mogu odraditi bez ikakvih problema. Mi smo jedna mala gimnazija velikog srca koja uspije napraviti ono najbolje za učenike – poručio je Ostojić, no ističe „bilo bi bolje kada bi korona odlučila da je dosta”.

mčaržavec/www.sjever.hr
02.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.