Now Reading:
Obiteljski centar Koprivnica: Projektni timovi analizirali provođenje dvaju važnih projekata
Full Article 3 minutes read

Obiteljski centar Koprivnica: Projektni timovi analizirali provođenje dvaju važnih projekata

U prostorijama PORA-e – Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, u ponedjeljak je održan sastanak projektnih timova u okviru provedbe dvaju projekata vezanih uz Obiteljski centar, institucije kojoj se građani i ove županije mogu obratiti u slučaju potrebe za stručnom pomoći, savjetom ili potporom prvenstveno u vezi s brakom i roditeljstvom.

Obiteljski centar Koprivničko-križevačke županije svojedobno je djelovao kao samostalna ustanova, a od 2014. godine pripojen je Centru za socijalnu skrb Koprivnica. Između ostalog i da bi se ojačala njegova uloga, pripremljena su dva projekta sufinancirana sredstvima Europske unije. Ugovor za projekt pod nazivom „Uspostava Podružnice obiteljskog centra Centra za socijalnu skrb Koprivnica kao podrška procesu  deinstitucionalizacije“ vrijednosti 5.484.791,54 kuna potpisan je krajem prošle godine,  a 1. srpnja 2021. godine potpisan je ugovor za drugi projekt pod nazivom  „Obiteljski centar kao mjesto podrške“ vrijedan 2.986.637,92  kuna. Kao i u prvom, partner u drugom projektu također je Koprivničko-križevačka županija.

U sklopu prvog projekta predviđena je rekonstrukcija i opremanje zgrade unutar Kampusa za potrebe Obiteljskog centra i nabava triju vozila koja bi djelatnicima omogućavala terenski rad. Specifični ciljevi odnosno svrha drugog projekta je smanjenje broja korisnika usluga smještaja, jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s pripadnicima ciljanih skupina (djeca i mlađe punoljetne osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeca i mlađe punoljetne osobe s problemima u ponašanju, djeca s teškoćama u razvoju, trudnice ili roditelji s djecom do godine dana života, djeca u riziku od socijalne isključenosti, žrtve obiteljskog nasilja te članovi obitelji/udomiteljskih obitelji svih radnih skupina) kao i podizanje svijesti javnosti.

Drugim projektom financirat će se troškovi rada predstojnika podružnice Obiteljskog centra, petero stručnjaka (dva socijalna radnika, psihologa, socijalnog pedagoga, pravnika), administrativnog radnika, njihove dodatne edukacije vezane za obiteljsku medijaciju, provođenje programa edukacije posvojitelja i udomitelja, psihosocijalnog tretmana žrtava i počinitelja nasilja, supervizije stručnjaka, izvansudske nagodbe, te drugih specijaliziranih edukacija. U sklopu projekta predviđeno je i održavanje okruglih stolova, edukativnih radionica, ciljanih edukacija te izrada promotivnih materijala i brošura.

Na sastanku je analizirana situacija u pogledu pojedinih projektnih aktivnosti, a raspravljalo se o načinima i mogućnostima otklanjanja prepreka koji koče dinamiku njihove realizacije.
Predstavnice PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, koje pružaju stručnu pomoć u provedbi projekata, nazočnima su pojasnila određena administrativna pitanja.

Projekte je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda.

www.sjever.hr/kckzz.hr
01.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.